icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Beklädnader rustar upp din tråkiga yta

Beklädnader rustar upp din tråkiga yta

Har du redan en befintlig betongmur, ett gjutet fundament eller gammalt L-stöd fast med en kal och gammal tråkig yta? Då kan du med små medel förgylla den med hjälp av beklädnadssten. Murbeklädnaden är en mångsidig beklädnad med livfullt och naturligt utseende. Stenen moneteras som en ny fasad och väcker liv i den gamla muren. Nu kan du även köpa den i både rak normalsten och smidig hörnsten.

Murbeklädnad Rustik - till stora och små projekt

Beklädnadssten är en fiffig produkt som går att använda till flera olika projekt, inne som ute, på mur som vägg, till fasad som husgrund. Vi rekommenderar murbeklädnad i framförallt granit till ytor där man önskar ett mer livfullt intryck och vill åt en hållbar mur. Den går utmärkt att kombinera med övriga granitprodukter i vårt sortiment men samspelar självklart även ihop med betongsten, marksten och kantsten i trädgården. En rolig lösning som vi sett många kunder göra är att beklä disken eller stänkskyddet på sitt utekök med denna fasadsten. Och det bästa är att det finns så många olika format, dels för att kunna blanda upp mellan dom olika raderna, men även för att anpassa efter byggnadshöjden man skall montera.

I hemmet kan du använda beklädnad till en robust fondvägg i källarmiljö, matkällare eller garagesockel. Eller varför inte skapa blickfång i vardagsrummet med en bardisk? Beklädnadsgranit Rustik sätter inga gränser utan skapar bara möjligheter

Ett pussel som är lätt att lägga

Murbeklädnad Rustik finns i både normalsten och hörnsten vilket gör att du kan montera den med snyggt resultat och snygga 90° hörn. Normalstenarna samt hörnstenarna är utformade med perfekt passform vilket görbeklädnaden till ett roligt pusslande och monteringen extra snabb. Du får snabbt ett synligt resultat och stort liv till din mur eller husgrund.

Montering sker på ett fast och rengjort fundament som betong, leca eller liknande.

Primer ger en god vidhäfningsförmåga och bör nyttjas i nästan alla lägen. Speciellt om fundamentet är nygjutet eller glatt. Det viktiga är att det inte finns sprickor i betongen du skall beklä, risken är då att det fortsätter spricka och att din montering sedan släpper med tiden. Alla undermåliga fundament bör lagas upp innan dom bekläs för ett lyckat slutresultat. Monteringen av själva stenen sker sedan med ett naturstensfix och en lämpad fog för just natursten. Vi på Stenbolaget jobbar med varumärket Murexin i lager. Vi har många års erfarenhet av produkterna och rekommenderar främst fixet KTF55 för montering och vidhäftning samt fogen FM60 för fogning av smalare fogart upp till ca 7mm fogbredd. Men skulle fogen bli bredare än så finns självklart fog även för detta behov.

Fixet blandas till enligt förpackningens instruktioner och kammas sedan ut med en tandspackel. Denna bildar ränder och dom rillor som stenen sedan trycks fast i. 

Montering skall alltid ske från botten så att stenarna inte kan glida. För att få en bra linje och bärlina så bör en regel eller liknande spännas upp vågrätt i botten där första stenraden sedan kan påbörjas. Men har man marknivå, asfalt, betongklack eller platta nedanför så kan såklart montering ske redan på den. Se bara till så att du får en vertikal montering och att dina murrader blir jämna.

I många fall kan även dubbellimning vara till stor fördel. Med detta menas att fix kammas up på fundamentet men även i ett tunt lager på själva stenens baksida innan dess monteras samman. Detta ger en extra stabilitet.

För att få till din fogdistans så bör kakelkryss eller helst ett fogsnöre nyttjas så fogen blir jämnstor över hela ytan.

Se även vårt kompletta sortiment av murbeklädnader och hitta din favorit till årets murbygge och upprustning av grund/fasaden. Vi har ett brett sortiment av beklädnadsstenar i framförallt granit, men även i skiffer och vacker kalksten.

Föregånde artikel Poolsten - Så lyxar du till poolen
Nästa artikel Ecostone med uteseende av marmor carrara