icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Belysning ger många möjligheter

Belysning ger många möjligheter

Trädgårdsbelysning kommer i flera olika system med smidiga kopplingar. Det är till och med så enkelt att du kan jobba med det själv. Nej, här behövs minsann ingen elektriker eller något belysningsproffs. Vi berättar mer om systemens fördelar och hur du kan använda trädgårdslampor i just din trädgård.

Utebelysning i 12-Volt har många fördelar

Sedan 2005 har vi på Stenbolaget sålt belysningsprodukter. De små men ack så storslagna armaturerna är ett bra komplement till vårt produktsortiment. Vi har länge insett fördelarna med att använda belysning i trädgården, både för stämning, trygghet och dekorativa lösningar.
Fördelar med belysning med 12-Volt koppling:

 • Enkel och säker montering
 • Goda och flexibla påbyggnadsmöjligheter
 • Belysning med låg strömförbrukning
 • Snygg design med effektfull ljussättning
 • Påbyggnadsbara system

Utebelysning ger möjlighet att med få komponenter skapa stora förändringar när mörkret står för dörren. Systemen kommer i olika utföranden och är som skräddarsydda för de många hushållen. 

Trädgårdsbelysning med olika syften

När man talar om belysning brukar man skilja på olika typer av ljus. Dels finns det man kallar för allmänljus eller allmänbelysning. Dessa ljuskällor skänker trygghet och är något du kan använda till tomtens ytterkanter för att förlänga rummet. Allmänbelysning har vanligtvis ett kraftfullt ljus som kan blända om man placerar de på ett för nära avstånd.

Funktionsljus är ett annat typ av ljus och har precis som det låter ett funktionellt syfte. I trädgården kan de underlätta genom att bland annat belysa stentrappa, stenmur, stenläggning och husfasad för att ha referenspunkter och förtydliga områden på tomten. Funktionsljuset bidrar till en stor trygghet när mörkret faller.

Sist men inte minst finns det så kallade effektljuset eller stämningsljuset. Där räknar vi in det ljus som bidrar till att skapa dekorativa miljöer i trädgården. Här kan du få stor effekt till din yta med dekorsten, uteplatsen, trädgårdsgången och annan stenläggning.

En ljuskälla kan givetvis fylla flera syften som exempelvis ett funktions- och effektljus. Lampor med både upp-och nedåtriktad belysning kan du skapa stämningsljus med genom att släcka ner- eller uppljuset. Man brukar säga att det krävs kontraster för att skapa effekter och där för mycket ljus helt minskar den stämningsfulla känslan!

Anpassa ljuset efter din trädgård

Planera alltid vilken typ av utebelysning du ska använda utifrån din trädgårds behov och förutsättningar. Fundera på vad du vill kunna se i trädgården när mörkret faller och tänk gärna utefter kategorierna allmänljus, funktionsljus och effektljus. Enklast är att plocka fram penna och block för att göra en snabb ritning av tomten.
En belysningsplan är alltid att föredra då du tydligare kan se så du tänkt rätt.

Vilken belysningsarmatur ska du välja?

I vårt belysningssortiment hittar du allt inom integrerad utebelysning, väggbelysning, spotlight, dekorativ belysning och decklight. Tänk noga igenom vilken effekt du vill uppnå och välj belysningsarmaturer efter ditt önskade resultat.

Fundera därefter var trädgårdsljuset kan vara till hjälp, som exempelvis vid entrén, trappan eller längs med uteplatsen, uppfarten, utmed stenmuren eller rent av i trädgårdslandet. Alla dessa ytor i trädgården passar ihop med olika belysningstyper. Så ta en extra tankevända för att se ditt behov. För det finns klara fördelar att dra kabel för all belysning direkt.

Sist men inte minst kan du tänka på var ljuskällor kan ge det lilla extra i din trädgård. Med påbyggnadssystemet kan du enkelt arbeta dig vidare mot din drömvy!

Tänk på vart ljuset skall falla

När du vet var och vad du vill belysa i trädgården behöver du även tänka på vilken riktning ljuset ska ha. Belysning kan delas in i kategorierna:

 • Integrerad belysning - lyser nedifrån marken eller ut från väggen/muren.
 • Ovan jord/Solitär - ger ljus runtom i form av exempelvis belysningspollare.
 • Väggbelysning - lyser runtom eller ger nedåtriktat ljus över stenyta eller fasad. Denna belysning framhäver ytans struktur.
 • Spotlights - skjuter upp ljus och ger stor effekt på buskar och träd.

Välj armatur baserat på det du vill uppnå i trädgården!

Tre riktlinjer att avsluta med.

 1. Använd inte för lite trädgårdsbelysning
 2. Montera inte din belysning med bländande sken, detta kan du och andra störa sig på framöver.
 3. Planera och tänk igenom din belysning och dina tillbehör. En god planering kan skapa underverk!

Ta första steget och se hela produktutbudet här!

Föregånde artikel Kakel i kök med vitt och svart