icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Betongmurar

Betongmurar

En betongmur är som namnet antyder en mur i just betong. Med tiden har betongmuren blivit enormt populär och syns både här och var, i såväl privata trädgårdar som offentliga uterum. En mur i betong är däremot sällan en annan lik. Med en fantastisk utveckling av materialet kan betongmurar byggas av mursten i olika former, storlekar, färger och behandlingar.

En mursten i betong behöver därmed inte vara ett simpelt rektangulärt block, det är långt ifrån sanningen. Vanligtvis ligger det mycket tanke bakom både vad gäller stenens funktion, hållbarhet och utseende. För ett tydligt exempel på skillnad i form och utseende, se bland annat Stenbolagets mycket populära murar Stödmur Waxholm och Mursten Visby.

Stödmur Waxholm Grå

En otroligt fin lösning är att låta en stentrappa smita upp i muren och skapa passage och en välkomnande yta. Du bygger din trädgårdstrappa med hjälp av våra stentrappor i granit eller block i betong och hittar hela vårt sortiment här. Välj mellan en rad olika modeller, ytbehandlingar, stegdjup, steghöjder och steglängder och hitta ett trappsteg som passar in i din trädgårdsmur.

Betongmurar i trädgården

Betongmurar kan byggas både som fristående mur eller som stödmur. I din trädgård kan du exempelvis skapa följande med mursten:

  • Lägre rabattmurar
  • Anlägga en upphöjd planteringskant eller uteplats
  • Fånga upp höjd och nivåskillnader
  • Bygga en inramning längs tomtgränsen
  • Sätta en dubbelsidigt fristående mur som insynsskydd
  • Rama in en uteplats på ett snyggt sätt
  • Skapa separata “rum” i trädgården

Se gärna vårt produktutbud för betongmurar för att hitta en lösning som passar dig.

Betongsten är en konstgjord sten

Betongsten är till skillnad från natursten en konstgjord sten som gjuts av en grund med ballast (sand och grus) och cement. Betongstenar tillverkas därmed av naturmaterial men kan innehålla tillsatsmaterial och medel för att ge särskilda egenskaper. Exempelvis kan det vara tillsatser för en betongsten som är frostbeständig eller en sten som torkar snabbare.

Betongblock kan färgsättas i olika kulörer

Mursten Visby Gråmix

Normalt sett är betongblock cementgrå. De kan däremot färgsättas i andra kulörer. På Stenbolaget säljer vi exempelvis murblock i mörkare och ljusare nyanser av grått. Vår populära Mursten Visby är ett annat exempel som även kommer i färgerna gråmix och terramix. Dessa finns även i matchande markstenar i samma serie. För en snygg betongmur och en snygg helhet väljer du färg på betongblocket med hänsyn till omgivningen den kommer stå i. De klassiska och naturliga nyanserna i grått är däremot populärast och fungerar i de flesta miljöer.

Betongprodukter gjuts i formar

I och med att mursten i betongprodukter gjuts i formar blir stenen mycket enkel att bygga med. Mått och form är så gott som identiska hos många betongprodukter vilket underlättar för mursättaren. Dessutom kan betongformen utformas på ett byggsmart vis, många murar tillverkas med ett spår för montering av låsplugg eller klack för en lutning på stödmuren. Dessa kallas oftast för konstruktionsmurar och klassas normalt högre i höjd än mursten helt utan förankring.

Betongmurar är prismässigt låga

Med serieproduktion blir det även lättare att tillverka större volymer och på så vis minska produktionskostnaderna av stenen. I jämförelse med natursten blir en mur i betong ett bättre alternativ prismässigt. Med olika behandlingar kan betongmuren även bli skrämmande lik en mur i natursten. Utvecklingen för betongen har gått fram något enormt och idag finner vi betongstenar med stor variation i utseende och som går i naturliga ytstrukturer och melerade texturer.

Murbeklädnad Granit Grå

Ett annat alternativ som garanterat får din mur att lyfta till nästa nivå är att beklä ett betongfundament eller en lecablocksmur med natursten istället för att bygga mur i solid natursten. Murbeklädnad är lätt att sätta och monteras vanligvis med naturstensfix och fog. Stenen finns i många olika format och storlekar samt i olika stennyanser. En populär beklädnadssten hos Stenbolaget är den grå granitbeklädnaden.

Föregånde artikel Kakel Stockholm