icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Blått kakel på tapeten

Blått kakel på tapeten

Blått, blått, blått. Trendsättarna har sagt sitt och inte heller obemärkt har de rika blåa tonerna flyttat in i inredningsbutikerna och våra skandinaviska hem. I samma veva har även kaklet nått nya höjder och blivit ett material vi gärna ser pryda väggar även utanför våra kök och badrum. För den som ska ge sitt hem ett lyft i höst har vi därmed några viktiga ord att dela - blått kakel är på tapeten!

BLÅTT HAR MÅNGA POSITIVA ASSOCIATIONER

Blått i inredningsväg är en favorit för året men är samtidigt en färg som håller med åren. De blåa tonerna är särskilt uppskattade att smycka hus och hem med världen och slår sällan fel. Möjligtvis kan det vara för all den positiv symbolik vi förknippar till färgen. Lugn, intellekt, tro och ädelhet är några exempel. Därtill går givetvis tankarna till hav och himmel. Nej, blåa färger tycks inte gå ur tiden utan är återkommande favoriter som aldrig riktigt blir inaktuella.

VANLIGASTE ANVÄNDNINGEN AV BLÅTT KAKEL

Blått kakel har länge varit en favorit att smycka väggar med. Redan på 1400-talet tog det portugisiska kaklet Azulejo fäste och fick pryda interiör och exteriör i offentliga miljöer. Stora ytor kakelsattes med de vackra blå-vitmönstrade plattorna med rika motiv. En influerande och långtgående kakeltradition tog därmed form och står idag som en utpräglad inspirationskälla inom inredning och arkitektur.

I Sverige har kaklet en betydligt yngre historia och har framförallt fått en tydlig plats i våra svenska hem till kök och badrum. Det blåa kaklet har varit en återkommande favorit att framförallt använda till badrummet med inspiration från det svenska sjö- och skärgårdslivet eller medelhavet. Mönstrade dekorplattor och bårder i blått i kombination med vitt kakel är en klassisk stil som många svenskar kan relatera till på ett eller annat sätt.

Med en utökad efterfrågan på kakel till nya rum och miljöer ser vi däremot att utbudet på blått kakel blir allt bredare och bjuds på i en allt rikare variation. Nu ser vi gärna att det blå kaklet även får förgylla den övriga interiören i de skandinaviska hemmen och att vi skrotar dess stämpel som ett rent badrumskakel.

INRED MED DEN BLÅ TRENDEN

Blått är en tacksam färg att inreda med och gifter sig väl med neutrala färgskalor. Vi delar ett par kakelfavoriter att anamma den blå trenden med och ger dig exempel på hur de kan användas.

OPORTO - BLÅTT KAKEL MED BOTANISK MÖNSTERMIX

blått kakel

Oporto är en vacker kakelserie med plattor i vit bas förgylld med blåa mönster. Till utseendet för den en klassisk charm med inspiration från den franska landsbygden. Serien passar därmed utmärkt som ett harmoniskt inslag till lantlig inredning, men den gör sig även fin i kontrast mot rå och rak interiör.

Använd den blå mönstermixen till att exempelvis klä hel eller del av vägg i vardagsrum, kök, hall eller sovrum. Försök att begränsa användningen av kaklet till en viss yta i rummet. Då ger du ditt rum en rik detalj utan att det blåa kaklet blir för påträngande. Du kan även sätta kaklet på ytor som bänk eller bordsskiva. Det blir ett annorlunda och personligt inslag i ditt hem!

INTERNI - KLASSISK PLATTA I KOBOLT BLÅTT OCH TURKOST

blått kakel

Interni är en klassisk platta med matt glasyr och passar utmärkt till att inreda hemmets olika rum. Plattan har ett klassiskt kvadratiskt utförande med måtten 10x10 cm. Den enkla looken gör den tacksam att inreda med och finns i tre ljuva blåa toner, Cobalto mörkblå, Oltremare Blå och Turchese Grön.

Kakla hel eller del av vägg med Interni och färgsätt resterande väggytor i liknande kulör. Då ger det blå kaklet ett vackert och subtilt intryck. Blått gifter sig även väl med vitt och är en kombination du kan använda i hemmets alla rum. Det vita ljussätter även rummet som annars kan uppfattas litet och mörkt. Använd det som lämpar sig bäst efter ditt rums förutsättningar och givetvis utefter ditt personliga tycke.

NIEBLA - VACKER MOSAIK I GLAS

glasmosaik

Niebla är en vacker glasmosaik som kan användas till golv och vägg. Vissa varianter är även behandlade med anti-slip, halkskydd, vilket gör de extra bra att sätta i duschen. Mosaiken kommer i måttet 25x25 mm på ark.

Niebla passar i de flesta miljöer och där fantasin sätter gränserna för användningsområde. Har du en köksö kan du exempelvis klä in yttersidan med den vackra mosaiken. Den fungerar utmärkt att använda för att skapa detaljer eller att klä större ytor med!

DUST DEKORKLINKER - SUBTILA MÖNSTER I BLÅTT

klinkerplattor

Dust Dekor är slitstarka klinkerplattor som du kan använda så väl inne som ute, golv till vägg. Plattorna har en matt yta, basfärg i lugn grå och ljuva subtila mönster i blått. Dekorplattorna kommer i en mönstermix och i storleken 200x200 mm. De passar utmärkt tillsammans med övriga plattor i Dust-serien.

Dust Dekor använder du bäst till de ytor du vill föra extra uppmärksamhet. Lägg ett utmärkande golv i vardagsrummet eller hallen och kombinera gärna med Dust Grey till rummets väggar.

Vi har nu gått över till att fokusera på granitkeramik istället för kakel. Titta in på vårt utbud av granitkeramit här!

Föregånde artikel Kakel Stockholm