icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Ljussätt din trädgård - Tips från en ljusdesigner

Ljussätt din trädgård - Tips från en ljusdesigner

Med hösten runt hörnet och allt mörkare kvällar så är det klart att intresset väcks extra för att ljussätta i trädgården. Belysning bidrar till stor effekt, mysigare inramning, stämning och trygghet. Vi har talat med Lotta Nerblad på markbelysning och bett om hennes tips för hur man ska tänka, belysningsplaner och vilka trender som ligger just nu!

Häng med oss!

Presentera gärna dig själv och ditt företag!

Lotta Nerblad , jag har arbetat med in-lite i 11 års tid.

Att upptäcka trädgårdar och utemiljöer när mörkret faller som är ljussätta med in-lite är en upplevelse i sig. In-lite är mer än ett märke för utomhusbelysning. I drygt 20 in-lite jobbat mot ett och samma mål: skapa unika utemiljöer. Eftersom vi vill att alla ska kunna njuta optimalt av in-lite, arbetar vi på ett ansvarsfullt sätt och tar hänsyn till miljö, människor och samhälle. Vårt företag Markbelysning har agenturen för in-lite i Sverige med en mission att varje dag arbeta med ett entusiastiskt team med att skapa unika utomhusmiljöer. Det gör vi genom att inspirera så många som möjligt och visa dem att belysning hör hemma i alla sorters utomhusmiljöer Platser där man vill vistas, och njuta, även när det är mörkt.

Vi ser att intresset för utebelysning ökat de senaste åren. Vad tror ni att det beror på?

De senaste åren under pandemin har vi minskat på resor och är hemma mer och ser då starkare behov att skapa en vacker miljö att vistas i, då blir även ljussättning en allt mer viktigare del även i utemiljön. Känslan från sommarkvällarna på uteplatsen med familj och vänner blir ännu rikare när ljus får utgöra en del av stämningen. Idag är det många gånger ett samarbete mellan kunden och trädgårdsarkitekten / designers på vilka växter som passar ihop med respektive belysning och att tänka helheten har blivit mer vanligt , samt att en viktigt aspekt att känna sig tryggare i sin egen hemma miljö.

 Vilka nya trender ser ni och vad tror ni om framtidens trender?

Trenden för skapa mer hållbara miljöer med kvalitet för en hållbar framtid. Vi känner oss tryggare på platser som är väl planerade med ljussättning som är utvecklade med den senaste energisnåla tekniken samt med återvunnet material.

Vår passion driver oss att fortsätta förnya oss och utveckla funktionella, moderna och högkvalitativa armaturer. Vi använder endast bästa möjliga material, varav cirka 80 % kommer från återvunna råvaror. Vårt sortiment av armaturer närmaste åren siktar vi på att öka detta till 100 % för alla produkter inom sortimentet. Både nuvarande armaturer och våra framtida produkter fungerar enligt ett och samma in-lite-system. Det avancerade systemet förlänger produkternas livslängd och in-lite erbjuder 5 års garanti på alla armaturer och transformatorer.

Vilka fördelar finns med att välja ett lågvoltsystem?

12 V lågspänning med in-lite innebär att 230 V ström från eluttaget omvandlas till 12 V med hjälp av en transformator.
Detta är en säker spänning, som gör in-lite-belysningen enkel att ansluta och flytta själv. Fördelarna att in-lite haft samma system i dryga 20 år har utvecklat systemet med samma grund, som möjliggör att komplettera systemet efterhand med nya armaturer. Med in-lite-systemet kommer aldrig att få kortslutning hemma. Om en armatur mot förmodan skulle gå sönder, kommer alla andra lampor att fortsätta lysa. Om en kortslutning uppstår i systemet, kommer transformatorn att kortslutas och jordfelsbrytaren i huset löser därmed inte ut.Då alla armaturer från in-lite är LED förbrukar respektive armatur minimalt med ström. De minsta förbrukar 0,2 watt och de största 11,5 watt Det innebär att en normalstor trädgård med 15-20 armaturer dvs totalt max 100 watt med blandade styrkor innebär en månadskostnad på ca 30 kr.
 

Finns det några grundprinciper att tänka på när man gör en belysningsplan? Gör ni belysningsplaner och vad kostar det?

Vilken känsla vill ni uppnå när ni kommer hem? Det är viktigt att prioritera en välkomnande trygg och stämningsfull inbjudande ljussättning. Välj blickpunkter att ljussätta med effekter som ni har glädje av både från entrén och inifrån husets blickpunkter. Använd en trädgårdsskiss för att rita in en belysningsplan där alla armaturer ritas in. Beräkna belysningsplanens totala effekt och hur längden på kabeln, så att du vet hur många transformatorer du behöver. Planera ev. passager med rör under stenläggning eller murar Vi rekommenderar att placera transformatorerna inomhus. Det finns fin guidning / hjälp på in-lite.se, annars hjälper både personalen i butikerna samt vi till från Markbelysnings kontoret.

När bör man börja planera för belysning? Hur bör man tänka med belysningspunkter?

In-lite systemet är ett briljant system för att skapa en flexibel ljussättning för alla olika ändamål. Ju förr ni planerar desto bättre, en tidig planering med budget är väl värt att ta med så tidigt som möjligt. Den stora fördelen med in-lite är oavsett ni bygger om trädgården eller vill göra mindre förändringar så behöver inte kabeln grävas ner mer än några cm och behöver ej heller kabelrör då du vill ha tillgång till kabeln för att ansluta armaturer var som helst på kabeln, Belys fina växter , träd , dammar , naturliga berg och accenter. En grund installation med ett antal spotlights som riktas för att belysa de olika vackra detaljerna skapar vackra synlinjer inifrån och utifrån Komplettera vartefter ni har behov och önskemål.

Kan man koppla på mer belysning i framtiden?

Om du vill lägga till fler armaturer senare, se till att transformatorn har tillräckligt med effekt kvar. Se till att kabeln är tillgänglig på lättåtkomliga platser, t.ex. längs stenläggning och rabatter Om du använder små integrerade armaturer i en gångstig eller altan planera in förlängningskablar så att du senare enkelt kan komma åt dina Easy-lock Se till att ha ritat ut din kabelplan så du vet var den ligger i din trädgård och komihåg i alla lägen , se till att in-lite-systemet installeras på lättåtkomliga platser

Varför är belysning en så viktig del av ett trädgårdsprojekt?

  • För att uppleva och upptäcka trädgården även när det skymmer och blir mörkt. Ljuseffekten är både stämningsfull och funktionell.
  • Med sk.indirekt ljus är det jag främst rekommenderar, för att belysa rum i trädgården och i sin helhet. Ljus som reflekterar mot en yta, en växt eller en /vägg / mur. Ljussättning med indirekt ljus gör att utrymmet ser större ut och skapar en stämning. Samlat ljus med hög intensitet lämpar sig till att belysa träd och föremål, som skapar höjd och djup i trädgården.

Föregånde artikel Bygg en vacker trädgårdsbänk i granit snabbt och enkelt
Nästa artikel Skifferguiden - Från stenval till montering!