icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Bygg en vacker trädgårdsbänk i granit snabbt och enkelt

Bygg en vacker trädgårdsbänk i granit snabbt och enkelt

Att kunna ta en välbehövlig paus i vardagen och att sittandes kunna njuta av utsikten i sin trädgård är härligt! Det gröna uterummet får oss att må bra och ger oss möjlighet att samla energi året runt.
Trädgårdsmöbler ger en varm och inbjudande port till uteplatsen under säsong men plockas snabbt in under årets kalla månader och när trädgården skiftar sina färger.
Att kunna montera en mer permanent trädgårdsmöbel är en rolig lösning. Det är även förhållandevis enkelt och mycket prisvärt! Vi går igenom några steg hur du kan utforma en trädgårdsmöbel i slitstark granit!

Stenbolagets trädgårdsbänk kan du skräddarsy själv efter dina önskemål och med hjälp av få komponenter kan du skapa din alldeles egna viloplats!

Blocksteg i granit - Välj bland alla våra stentrappor i granit. Olika nyanser på stenen, olika steghöjder och steglängd gör valet roligt då du kan anpassa din stenbänk helt efter din trädgård. Dom olika stenblocken i granit ger en sittyta med olika dimension. Dom längre stentrapporna ger en sittyta för fler personer då en riktig umgängesyta går att skapa. Montering med den råhuggna sidan som synlig del ger en granitbänk med naturlig prägel. Placerar du däremot den blästrade baksidan på blocksteget som front till bänken så får du en modernare touch och en striktare form. 

Stolpelement i granit - Dom ihåliga stolpelementen placeras ovanpå varandra samt monteras ihop med stenlim. Önskas konstruktionen förstärkas så kan dom ihåliga delarna armeras och gjutas. 
Till dina fundament rekommenderar vi stolpelementsmodellen Rustik!
Stolpelement Rustik kan monteras till samtliga serier av stentrappor, då dimensionen håller sig inom blockstegens stegdjup och bildar en snygg profil.

Stenlim - Limmet ger fästpunkt i din granitbänk. Limma mellan stolpelementen samt fäst granitblocksteget med ett par fästpunkter för en stabilare konstruktion. 

Och sist men inte minst en stor gnutta kreativitet och lekfullhet bör plockas fram när trädgårdens detaljer skall skapas!

Steg 1: 
Planering! Fundera igenom vart din granitbänk skall stå placerad och mät upp noga inför själva monteringsmomentet. Tänk på att bänken kommer att bli tung så en flytt vill du kanske helst undvika senare. Finns ett fast golv, asfalt, marksten eller plattor där den skall stå eller är det jord och mjuk mark? Bänken behöver stabilitet under sina fundament för att förbli stadig. Graniten är tung och det är viktigt med stabilitet undertill så att bänken inte sätter sig och blir ojämn.
Planera för din bänks storlek och välj ett granitblocksteg som täcker ditt behov!

Steg 2:
För att få en bra bädd under dina fundament vid mjukare markförhållanden så bör ytan grävas ur och bergskross packas. Detta följt av att ett fint lager stenmjöl eller stenflis läggs ut i en jämn bädd. Det är viktigt att få första stenarna helt i liv så jobba med vattenpasset och se till så du har rätt monteringslinje.
Är det långt mellan fundamenten och att vattenpasset inte räcker till så rekommenderas att använda en rätbräda eller liknande för att kunna vila på stolparna och sedan ta ut den vågräta linjen ovanpå denna.
Första stenen bör även hamna ner en liten bit i marken för bästa stabilitet.

Steg 3:
Limma sedan upp dina stolpelement en efter en och nå din önskade höjd. Kanske är det en lägre avställningsyta eller en renodlad sittyta du vill skapa. Välj därför rätt antal stolpelement och hitta din önskade bänkhöjd. Du kan även fylla bänkens ben/fundament för extra tyngd eller gjuta för ytterligare stabilitet.

Steg 4:
Montera ditt val av blocksteg ovanpå fundamenten. Detta kan placeras ovanpå och ligger ofta bra av sin tyngd. Men att sätta några fästpunkter med stenlim även här är en bra lösning för att säkra din placering.

Och är du på jakt efter en bänk i betong så går detta självklart också bra. I vårt sortiment hittar du en rad olika betongprodukter som kan tänkas passa. Här gäller det att vara kreativ och tänka utanför boxen. Mycket kul kan skapas i trädgården även om det inte är själva grundtanken med produkten.

Lycka till!

Föregånde artikel KALKSTENSGOLV I HEMMET
Nästa artikel Ljussätt din trädgård - Tips från en ljusdesigner