icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
Kalkstensgolv från jämtland

KALKSTENSGOLV I HEMMET

Låt ditt kalkstensgolv berätta sin historia.

Kalksten är ett mycket uppskattat naturmaterial med stor karaktär! Kalkstensgolv finns i färdiga plattor för både trädgård och inomhusmiljö och skapar spännande stengolv och stenläggningar. Det som skiljer ändamålet och plattorna åt är tjockleken och ytbehandlingen. Kalksten har formats och hämtat sina nyanser och mönstringar från naturen. Detta bidrar till att varje sten är unik och sätter en helt egen prägel till golvet och väggarna. 

Kalkstensgolv är ett otroligt populärt val och kan monteras på både golv och vägg i såväl vardagsrum, kök, hall och i sovrum vilket bidrar till att du kan få en sammanhängande yta i det rum du renoverar. Ett kalkstensgolv är svårslaget och du får en känsla av lyx samtidigt som det bidrar till en naturlig golvläggning. Naturstensgolv finns i många olika stensorter rika på färger och nyanser, textur och ådringar. Kalksten är verkligen inget undantag i detta utan är snarare ett stengolv som lever mest! Ådringar och mönstringar har uppkommit i materialet under stenens utformning och livsprocess. Detta gör att mönstringen berättar en helt unik historia. Många anser att kalkstensgolvet bara blir vackrare med åren, just när den uppnått en viss patina.


Kalkstensgolv rik på textur

Dom fossila avtrycken är vanligt förekommande i kalksten. Dom fossila avtrycken förekommer i vissa partier och skapar levande plattor där inget kalkstensgolv är det andra likt. 

Fossilerna som gömmer sig och som vi ibland finner i kalksten är oftast bildade av historiska koralldjur, bläckfiskar, snäckor och trilobiter. Så har man tur så kan man få ett historiskt avtryck i sitt golv eller på sin vägg som ger en helt unik stenyta och sätter historiska spår i hemmet. Dock så förekommer inte fossila avbilder i alla partier kalksten som bryts utan skall snarare ses som en bonus än vara en förväntan.


Jurakalksten Grå med slipad yta gör sig perfekt som kalkstensgolv hemma.

Jurakalksten med härligt mönster

Jurakalksten för en stilren yta


Jurakalksten är vacker sten som har sitt ursprung i Tyskland. Jurakalkstenen är otroligt populär och spannet av nyanser och sorteringar skapar ett kalkstensgolv för många olika renoveringsbudgetar. Med sin rika mönstring får du ett kalkstensgolv för hela hemmet. Välj mellan dom olika nyanssorteringarna Grå, Beige och GråBeige och hitta din favorit. Stenen sorteras vid produktionen och du får ett kalkstensgolv med en jämnare nyans i det grå och beige partiet medans den grå/beige ger en otroligt spräcklig platta. Grå/beige är vår mest populära sortering och ger ett kalkstensgolv med skarpa kontraster och för ett mer levande golv. Jurakalksten kommer med en djup textur och kan smycka både golv och väggar i hemmet. Jura är ett kalkstensgolv vi verkligen rekommenderar!


Levande yta rik på mönstring

Stilsäkert val till golv och vägg

Känsla av lyx 

Kalkstensbrott i en nästintill magisk miljö

Kalkstensbrott i en nästintill magisk miljö! En del av dom äldre kalkstensbrott som funnits och stängts igen har idag blivit uppfylla med vatten och är idag en turistattraktion och lockar solbadande gäster. 

"Kalksten fångar naturens skönhet och applicerar den i hemmet"

Svensk kalksten

Svensk kalkstenen finns i en bred färgskala och är en återkommande syn till golv i både privata och offentliga miljöer.

I dag kan vi hitta kalkstensgolv i både trapphus, kyrkor, skolor och en rad olika offentliga ytor. Bara ett exempel är flera av avgångshallarna på Arlanda där kalkstenen utgör dom större ytorna. Kalksten hittar man på många platser i världen och vår Svenska kalksten finner vi lite överallt i landet. Öland, Jämtland och Gotland är tre vanliga platser där kalksten har brutit under många år. Tillverkning av golvplattor i kalksten, trädgårdsplattor, stentrappor och fönsterbänkar i kalksten är bara några av dom produkter som tillverkats. Kalksten från Öland finns i en bred palett av nyanser och kommer i både grå, brun och röda toner medans vår jämtlandskalksten kommer i mer grå och svarta toner. Dom svenska kalkstenarna kommer oftast i fallande längder vilket ger ett exklusivt kalkstensgolv som låter fogarna leva fritt över ytan. Kalkbrott kan du hitta på många ställen både på Öland och Gotland och helt ovanligt är det inte att dessa lockar turister! Dock så är det idag vanligt att turisterna som flockas är solbadare och inte folk intresserade av själva produktionen. Utspritt på dom olika destinationerna så hittar vi kalkstensbrott vars produktion varit nedstängda sedan länge. Vissa är fyllda med färskvatten och har bildat magiskt rofylld plats.


Yta på kalksten

Den vanligaste ytbehandlingen på ett kalkstensgolv är slipad. Ytan blir jämn, mjuk och len för foten och bidrar till en skön gångyta. Vissa av stenarna i vårt sortiment tillverkas också med borstad och hyvlad yta. Den borstade kalkstenen får samma mjuka känsla men att ytan blir mer rustik och mer skrovlig än ett slipat kalkstensgolv. Man kan vara inställd på att ytan på sitt monterade kalkstensgolv kan förändras över tid, men sällan till det negativa utan snarare bara bli vackrare med åren. 

Klakstensgolv i hall med hyvlad kalksten från Öland
Kalkstensgolv med Jurakalksten

"Kalksten skapar något alldeles speciellt i både hem och trädgård"

Kalkstensgolv med spräcklig yta

Kalksten i badrum och kök

Kalksten är en något mjukare stensort. Men med detta nämnt även ett perfekt material väl lämpat för många olika inomhusytor.

Att kalkstenen är en lite mjukare natursten gör den lite känsligare mot sura ämnen och en del vätskor. Detta gör stenen mindre lämpad för användning till golv i just duschhörn och liknande utsatta områden i ditt badrum. Badrumsgolv kring en golvbrunn får ofta stående vatten som kan påverka stenens yta. Schampo, duschtvål, hårfärg, rengöringsmedel och andra sura ämnen kan skada stenen och göra den svår att rengöra. Även i kök så ska man veta om att kalksten kan reagera på vissa typer av spill. För att underhålla ett kalkstensgolv och ge det daglig kärlek så används naturliga produkter.

Kalksten är känsligare mot syra än andra naturstenar. För behandling av ett kalkstensgolv rekommenderas främst daglig skötsel och underhåll med naturlig såpa. Kalkstenen är känslig för salter och medel med ph-värde under 7 så var vaksam mot dom rengöringsprodukter du har där hemma. Vid regelbunden såpatvätt så underhålls stenen och får ett fortsatt ytskydd. 

Den ytbehandling för inomhusgolv i hemmiljö med den tätaste ytan är slipad.


Trots att stenen är syrakänslig så är det ändå sten vi talar om och ett golv av kalksten är ändå tåligt och slitstarkt. Men det är bra att veta om kalkstenens känslighet för vissa ämnet innan man monterar sitt kalkstensgolv.


Ett bra alternativ och mer säkert stenval i just badrum och kök är granitkeramik. Plattorna finns med just kalkstenens unika mönster och ger en både naturlig, repsäker, spilltålig och mer underhållsfri yta i hemmet.


Montera kalksten

Vi på Stenbolaget har god erfarenhet av kalksten i inomhusmiljöer men stenen skall monteras på rätt sätt och med rätt typ av produkter.

När du ska montera kalksten så rekommenderar vi att du använder dig av ett naturstensfix och en fog som även den är lämpad för just natursten. Kalksten är ett mjukare stenmaterial och montering bör ske med rekommenderade produkter för din golvläggning. Vår främsta rekommendation är våra produkter från Murexin! Produkterna är anpassade för just montering av natursten och ger en smidig montering av kalkstensgolv. Efter din montering så bör du tvätta ditt kallelsen stengolv noga med vatten och ännu mera vatten. Ju mer du vet och ju godare kännedom du har av ett material ju bättre kommer monteringen gå och underhållet bli. En primer kan ofta behövas för att ge ditt golv en bra vidhäftning och för en så bra montering som möjligt.

Vacker kalkstensterrass
Ölandskalksten i en lummig trädgård
Föregånde artikel OFFERDALSSKIFFER EN TIDLÖS KLASSIKER!
Nästa artikel Bygg en vacker trädgårdsbänk i granit snabbt och enkelt