icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!

Grundmurar

En grundmur är enkelt sagt en mur som ligger till grund för ett bygge med påbyggnation. Det vill säga att muren utgör en del av grundarbetet som skänker stabilitet och skapar en god förutsättning till det som ska byggas. Exempelvis kan det röra sig om sockeln på ett hus eller grunden till en carport. En murgrund kan byggas av exempelvis lecablock och kläs med beklädnadssten. Vi säljer olika alternativ till ditt bygge, stort som litet, här på Stenbolaget.

Bygga grund med ett vackert utseende

Beroende på hur bygget ser ut kan din murgrund sträcka sig ovan mark eller sluta i nivå markgränsen. Bygger du en grund som ger synlig sockel blir det intressant att ta hänsyn till grundmurens utseende. Ett alternativ till att putsa och måla sockeln är att sätta en beklädnadssten som passar bygget. Välj då en snygg natursten i granit eller skiffer. Det blir både hållbart och vackert. Dessutom är murning med beklädnadssten ett relativt enkelt sätt att förhöja utseendet på den kala fasaden.

Murad grund till växthus - vackert och stabilt

Växthus kan byggas med en murad grund som inramning. Du kan till exempel använda lecablock till ramen och komplettera med armeringsjärn för en stadig konstruktion. Vanligtvis är grundmuren försänkt i marken och till ett växthus är det en smaksak om växthuset ska byggas med eller utan synlig mur ovan mark. Antingen kan du låta grundmuren som utgör inramningen fortlöpa, men ett annat alternativ kan vara att bygga vidare med murblock i exempelvis betong eller granit.

Beroende på vilken sten du väljer kommer växthuset skilja sig markant i utseende och stil. Graniten är exempelvis en klassiker som andas elegans i trädgården. Köper du sedan naturstenen som råhuggen ger du muren på växthuset ett naturligt och berglikt utseende, medan en flammad sten kommer skapa ett modernt bygge som upplevs funkis.

Betong som material till din grundmur

Murblock i betong är ett alternativ till naturstenen när du vill bygga mur till växthus. Vi har murblock i flera olika varianter vad gäller färg, form och behandling. En tumlad mursten är ett perfekt alternativ om du önskar ett mjukare och lite lantligt utseende i din trädgård.

Du hittar både lecablock, en stor uppsättning av murblock och murbeklädnad i vårt sortiment.

Föregånde artikel Kakel Stockholm