icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kakel i badrum

Kakel i badrum

KAKEL I BADRUM ÄR PRAKTISKT OCH VACKERT

Att använda kakel till badrum i badrum är en självklarhet även om det finns andra alternativ som exempelvis klinker och granitkeramik som ofta är mer praktiska och estetiskt vackrare att se på. Plattan är utformad för att passa både så väl våt- som torrutrymmen, och finns i många olika utföranden. När du söker kakel till ditt badrum har Stenbolaget ett alternativ för dig. Vi erbjuder hållfasta produkter med hög standard från Konradssons kakel, perfekt till badrum.

BADRUMSKAKEL ANVÄNDER DU TILL VÄGGAR

På grund av en hög vattenabsorption på ca 10-20 procent, ska badrumskakel inte användas till golv. Till skillnad från andra keramiska plattor har badrumskakel en högre porösitet vilket gör den känsligare och kan ta upp större mängd vatten. Till väggar fungerar den däremot utmärkt då kaklet inte är lika utsatt för samma mängd vatten eller övrigt slitage.

OLIKA TYPER AV BADRUMSKAKEL

Badrumskakel finns i stor variation vad gäller utförande. Kvadratiska plattor med ett högblankt ytskick är det traditionella valet, men matta plattor är även ett populärt alternativ. Valet mellan de två landar vanligtvis i det personliga tycket. Vissa förespråkar det blanka badrumskaklet över det matta för att:

  • Det upplevs fräscht och ger en klinisk känsla
  • Reflektioner i plattan gör att rummet uppfattas större och mer levande
  • Badrummet blir tidlöst och klassiskt.

Men minst lika många fördelar går att lyfta för det matta badrumskaklet. Den ger en mjuk framtoning, uppfattas modern och lämnar inga synliga vattenfläckar. Båda plattorna ska däremot vara lika enkla att hålla rena.

Valet av kakel slutar däremot inte i en fråga om matt eller blankt. Badrumskakel finns i många olika mått, former, färger och mönster. Det finns även kakel med struktur som exempelvis yta med vågor. Grövre ytor på kaklet tar däremot lättare upp smuts och är något svårare att rengöra.

MOSAIK I BADRUM ÄR POPULÄRT

Att använda mosaik i badrum är även populärt och ett trevligt alternativ vid renovering. De små formaten skapar en lekfullhet och ger ytor där det händer mycket. Mosaik kan vara av typen kakel men de mindre plattorna finns även i andra keramiktyper och material som natursten och glas. Likt för badrumskakel finns det här mycket att välja på även vad gäller den lilla kakelplattans form. Den klassiska mosaiken är kvadratisk och har enbart någon centimeter i höjd, men idag finns ett brett utbud i andra former och storlekar. Konradssons mosaik Disk är ett sådant exempel, som har en annorlunda och modern rund form. Generellt sätt säger man däremot att mosaiken har en storlek som ligger mellan 10x10 mm till 100x100 mm.

Mosaiken är enkel att fästa då den sitter på kartor av nät alternativt har papper på framsidan. Mosaik i badrum ska däremot inte ha ett nät av papper på baksidan.

RENOVERA BADRUM SJÄLV OM DU ÄR VAN

Funderar du på att sätta kakel själv som väggbeklädnad i ditt badrum? Det kan du absolut göra men är inget att rekommendera för den som inte satt kakel tidigare. Dessutom är det väldigt viktigt att allt går rätt till för misstag kan bli mycket kostsamma. De flesta försäkringsbolag godkänner att du renoverar badrummet själv förutsatt att du följer de Byggkeramikrådets uppsatta branschregler. Hör alltid efter med ditt försäkringsbolag innan du sätter igång. Skulle du känna minsta osäkerhet kring renoveringen av ditt badrum bör du kontakta hantverkare för fackmannamässig hjälp.

KAKEL I BADRUM RENGÖR DU REGELBUNDET

I duschen utsätter du inte enbart dina kakelväggar för vatten. Beläggningar skapas lätt i fogarna från bland annat hår- och hudvårdsprodukter, damm och hudavlagringar om du inte rengör regelbundet. För att hålla badrummet rent och fräscht använder du vatten och milt alkaliskt rengöringsmedel på dina kakelväggar. Använd aldrig såpa på dina kakelväggar då de innehåller fett som drar åt sig smuts och bakterier i våtutrymmet.

Skulle det uppstå beläggningar kan du behöva grövre rengöring av ditt kakel. Beläggningar i badrum är trivsam plats för bakterier att frodas och om den blir missfärgad är det hög tid för städning då det finns risk för mögel.

Föregånde artikel Tips när du väljer klinker
Nästa artikel Kakel Stockholm