icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kakel i kök med vitt och svart

Kakel i kök med vitt och svart

Kakel i köket är det givna valet till köksrenovering. Det är funktionellt, tidlöst och mycket variationsrikt. Det klassiska valet är däremot en kvadratisk kakelplatta med vit glasyr och blank yta. Den fungerar lika bra till kök som badrum. En annan favorit är det svarta kaklet i samma format, men idag finns inga gränser för hur kakel kan se ut.

KAKEL I KÖK ÄR ETT SNYGGT OCH SMART VAL

Att lägga kakel i kök är både snyggt och smart. Beroende på hur lergodset har behandlats kan kakelplattor se väldigt olika ut. Hemligheten ligger i den glaserade ytan som tillskriver stenen dess karaktär. Högblankt kakel är klassiskt, ser fräscht ut och är tacksamt för att ta bort smuts och fläckar. Den glatta ytan gör att städning efter den snabba vardagsmatlagningen eller helgens storkok blir till en barnlek. Men att kakel med matt ytbehandling ska vara svårare att rengöra är en myt och fungerar minst lika bra vid spisen eller ovanför diskbänken. Det matta kaklet kan även ge en härlig känsla av keramik eller med en strukturerad yta stenliknande.

TRADITIONELLA OCH MODERNA KÖKSMILJÖER I VITT

När man talar om kakel är det oundvikligt att tankarna faller på den högblanka vita plattan i 15x15cm. Den har länge använts i våra svenska badrumsmiljöer men även som kökskakel. Det är med andra ord ett traditionellt val när man sätter vitt kakel i köket, men faktum är att det även är väldigt trendigt.

I både det klassiska formatet och i rektangulära skepnader, med eller utan fasning, har det blanka kaklet tagit plats i våra köksmiljöer och gett en modern touch. Nej, vitt behöver långt ifrån vara tråkigt. Tvärtom kan man få en utsmyckande köksvägg genom att exempelvis applicera fog i en kontrasterande mörk färg. Det gäller minst sagt för den omåttligt populära Industri-trenden som håller i, där det vita kaklet gärna får möta andra råa material som betong och detaljer i metall. Eller för att skapa kök i stil av fransk bistro. För att skapa mer spänning sätter man även kaklet i halvförband.

Shabby Chic är en annan inredningsstil som drar paralleller till den något mer ruffa looken, fast här i en mjukare och mer harmoniserad ton.  Ljust kakel i köket tillsammans med vita väggar och ljust golv skapar en mjuk grund som sedan möter den lantliga och slitna interiören. Här sätter man med fördel den vita kakelplattan tillsammans med en ljusare fog. Använd ett kökskakel med handgjort utseende för att förgylla känslan av shabby chic!

VIT GRUND I KÖK FUNGERAR SOM EN BLANK DUK

Att inte glömma med det vita kaklet är att det bidrar till en ljus, fräsch och öppen köksyta. Kökskaklet fungerar lite som en vit duk där den övriga inredningen är din palett. Möbler, textiler, tavlor och övriga inredningsdetaljer är inte att underskatta för att sätta en personlig och intressant prägel i köket. Lägg istället en peng på sådant som är utbytbart som exempelvis

  • Finare kökshanddukar på krok
  • Lyxiga köksaccessoarer i marmor eller mässing
  • Skärbräda på uppställning i porslin eller trä
  • Växter och örter prydande köksbänk och fönsterbräda

Möblemanget blir i ett vitt kök även särskilt präglande. En intressant taklampa är bara ett exempel som kan ge ett särskilt intressant utseende i det vita köket. För den som önskar mer färg till den mer avskalade basen är ett tips att satsa på en accentfärg som man låter återkomma i interiören. Att satsa på blått är ett tips då den marina trenden har kommit och flyttat in i våra hem.

SVART KÖKSKAKEL ÄR ELEGANT

Det svarta kaklet ger en sofistikerad känsla i köket och för en särskild elegans. Beroende på hur den övriga interiörerna ser ut kan svart kakel även passa i det bohemiska hemmet. Oavsett ger svart kakel i kök en intensitet likt inget annat kakel kan.

Ett mörkt kakel kan med fördel även kombineras med ljusare färger för att harmonisera och lätta upp den tunga känslan som kan ligga. Svart och vitt är en klockren kombination, där större ytor med vitt kakel öppnar rummet och får det att uppfattas större. Med nätta kakelplattor för de en känsla av minimalistisk elegans.

Svart kakel i kök är även tacksam att kombinera med plattor i mönstermix. En snygg kombination kan vara väggar med svart och vitt matt kakel, som möter ett levande golv som för tankarna till Marocko.

BILLIGT KAKEL TILL KÖK HITTAR DU PÅ STENBOLAGET

För den som är på jakt efter billigt kakel till kök men i god kvalitet, är Stenbolaget ett bra alternativ. Vi erbjuder ett brett sortiment med så väl enkla vita plattor som dekorkakel från Konradssons.

Billigt kakel till kök kan man uppnå på flera olika sätt. Exempelvis kan man välja att smycka en mindre yta som exempelvis väggbeklädnad ovanför ena köksbänken och kombinera med ett billigare alternativ på övriga ytor.

Föregånde artikel Kakel i badrum