Kakeldekoration med dekorplattor

Kakeldekoration med dekorplattor

Att dekorera en kakelyta kan skapa spänning i rummet. Det sitter i detaljerna som man brukar säga, vilket kan vara något att tänka på om du ska renovera hemma i höst.

Ett populärt alternativ när man vill smycka en kakelvägg är att komplettera basplattor med så kallat dekorkakel. Vi berättar mer om dekorkakel som kakeldekoration och hur du kan använda det för att ge rum mer karaktär.

KAKELDEKORATION KAN BETYDA OLIKA SAKER

Kakeldekoration är enkelt sagt dekor med, av eller för kakel. Det kan exempelvis vara ett konststycke tillverkat av kakel, något man använder för att förändra utseendet på en kakelplatta eller ett avvikande kakel som utmärker sig från övriga plattor. Inom det sistnämnda alternativet finns det vi kallar för dekorkakel, det vill säga ett dekorerat kakel som du kan använda till att skapa detaljer med eller stora praktfulla ytor.

Till hemmet kan du exempelvis använda dekorkakel till:

  • En bård
  • En ram
  • En fondvägg
  • Ett läggningsmönster.

Vi erbjuder många alternativ när du vill på ett eller annat sätt skapa dekorationer med kakel. Här delar vi ett par idéer på vad keramiken kan göra för dig!

KAKELDEKORATION MED BÅRDER ÄR KLASSISKT

Kakeldekoration med dekorkakel kan du använda till att exempelvis skapa bårder. Låt en rad eller två med utmärkande kakel pryda din vägg för att skapa ett intressant och personligt helhetsintryck. Du kan exempelvis välja ett kakel som avviker med mönster, färg, struktur eller ytbehandling. Allt beror så klart på vad du är ute efter och hur utmärkande du vill att din bård ska vara.

För den som söker ett mer diskret alternativ kan du välja ett dekorkakel i närliggande färg eller med annan ytbehandling. Det går utmärkt att exempelvis kombinera ett blankt kakel med ett matt kakel. I vissa kakelserie finns både matta och blanka plattor, men detsamma gäller för särskilt framtagna dekorplattor som du kan använda i kombination med en basplatta.

Det vanligaste är sedan att placera bården på cirka ⅔ av takhöjden, i mitten eller längs med taket. Men det är egentligen smak och tycke som bestämmer var du drar linjen. Använder du två olika kakeltyper till nedre och övre delen av väggen kan en bård vara fin som avskiljare mellan de två.

RAMAR ÄR ANNORLUNDA KAKELDEKORATIONER

När du ska sätta kakel i ditt hem och vill ge rummet ett annorlunda utseende kan det vara intressant med ram som kakeldekoration . De passar särskilt bra för fondväggar eller mindre kakelytor där ramen framgår tydligt för betraktaren. Låt den följa kanterna för din kakelsättning horisontellt och lodrätt längs väggar och tak. Likt för en bård kan du välja hur utmärkande din kakeldekoration till ram ska vara genom plattans utseende.Det finns särskilt framtagna kakelplattor för att sätta som ramar. De är utformade med en följsam design för linjer och hörn.

KAKELDEKORATION PÅ ENSKILD VÄGG

Fondväggar med ett utmärkande kakel, eller i kombination med väggar i annat material, är ett roligt sätt att ge rum unika utseenden. Bryt av med ett rikt dekorkakel, plattor i annorlunda färg eller storlek, eller placera kaklet i ett nytt läggningsmönster!

I badrum är det exempelvis populärt att skapa kakeldekorationer genom att utmärka områden kring dusch och handfat. Mosaik och natursten är då två gyllene alternativ att bryta av med. Även i kök, där fler väggar har kakel, kan det vara intressant att ge en annorlunda touch med avvikande plattor. Mellan köksluckor och bänk kan du exempelvis ge rummet en kryddig detalj.

DEKORPLATTOR SOM EN RIK DETALJ

Ett enkelt och vanligt sätt att förgylla en kakelsättning är att titta på de kakelserier där det ingår dekorplattor. Sprid sedan ut dessa i ett mönster eller placera dem oregelbundet tillsammans med basplattan för att skapa ett livfullt intryck. Som grädden på moset, så att säga!

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris145 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris129 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris249 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris279 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

SommarkampanjSpara 20%
Visby marksten 210x140 till uppfartVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris143 kr/m2 Ordinarie pris179 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 099 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning