icon Till innehåll
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Kallmurar

Kallmurar

Kallmur i natursten och kullersten

En kallmur är en stenmur där stenarna staplas direkt på varandra utan användning av bruk. Den kan byggas dubbelsidig som en fristående mur, eller enkelsidig som stödmur. Vi säljer flera olika typer av sten som passar till kallmurar. Block och stenplattor i natursten eller kullersten är några varianter.

Kallmur är den enklaste formen av murbygge

Kallmur är den enklaste formen av murbygge. Den bygger på en uråldrig teknik och kan läggas med så väl oregelbundna stenar som huggna och mer bearbetade block. På landsbygden är det vanligt att kallmuren monteras med så kallade fältstenar, det vill säga stenar som man hittar på plats i naturen eller sprängsten. I stadsmiljöer och mer tätbebyggda områden är det vanligare att kallmuren läggs med huggna block, vilket uppfattas mer exklusivt.

Bygga kallmur - mur utan murbruk

Att bygga en kallmur innebär att bygga utan murbruk. Det är oftast ett enkelt jobb då kravet på underarbetet inte är lika storskaligt som för övriga murbyggen. Tekniken för läggningen är även mycket enkel. Stenarna staplas direkt mot varandra och du får en stabil läggning genom att lägga med lätt lutning inåt från alla sidor.

När man bygger kallmur är det även viktigt att se till att man får en ordentlig fogbredd som tar hänsyn till rörelser i underlaget. Kallmur är en flexibel mur på så sätt att stenarna tillåts röra sig i och med att de inte sätts i bruk.

Kallmur till bra pris med huggen sten

Även om du kan få tag på fältstenar gratis blir ett bygge med huggen eller mer bearbetad sten vanligtvis billigare. Anledningen till det är att du behöver få stenen tillhuggen så att du får en stadig mur med stenar som passar bra ihop.

Pryd din kallmur med växter

Förhöj den naturnära känslan för din kallmur genom att plantera blommor och grönt i fogarna. Det ger ett trevligt intryck och passar särskilt bra med den mer lantliga kallmuren i oregelbunden sten.

Föregånde artikel in-Lite ger många möjligheter