icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Klinkergolv i vardagsrum

KLINKERGOLV - SMART OCH SNYGGT TILL HEMMET

Klinker är keramiska plattor med många användningsområden. De kommer även i många olika texturer och former och är både snyggt och funktionellt. Men det är stor skillnad på vanlig klinker mot Granitkeramik. Granitkeramiken kommer med en klart högre täthet och hårdare yta för en mer rep och spilltålig yta än vanlig klinker. Här är det viktigt att se till skillnaden mellan dom olika materialen. De brända sten- eller flintgodsplattorna är dels frostsäkra, tåliga och kommer med en mer exklusiv yta där det ofta är svårt att se skillnad på granitkeramiken och riktig natursten. Granitkeramik är en vanlig syn som bland annat golv i kök och hall och badrum. Tre rum i hemmet där spill och slitage är vanligt förekommande. Här krävs plattor som tål tuffa tag! 
Plattor av granitkeramik gör sig otroligt bra i badrum och framförallt i duschhörn där andra material kan ta skada av kemikalier. Många klinkerplattor och framförallt granitkeramik monteras även på vägg vilket ger en sammanhängande yta mot golvet som flyter längst ytorna.

KLINKERGOLV TILL HEMMETS ALLA RUM

Klinkergolv är en bra lösning för en mängd olika ytor i hemmet och kan sättas i fler miljöer än kök och badrum. Hallen är en utmärkt yta att montera klinkergolv och i särklass granitkeramik på. En yta där skorna beträder golvet och tas av. Detta gör att du behöver extra starka plattor här! Vissa plattor gör sig även bra i uterummet och som golv på balkongen. Varför inte förlänga vardagsrummsgolvet ut genom altandörrarna ut till uteplatsen? Granitkeramik är praktexempel på frosttåliga plattor som kan monteras i både spill och repkänsliga rumsmiljöer och i vissa fall även sättas utomhus. Granitkeramiken kommer med en frostsäker yta som gör att du får plattor och ett golv som håller i längden.

Med ett klinkergolv blir hemmet både lätt att hålla rent och snyggt. Klinkergolv och framförallt granitkeramik passar i alla typer av hem, från den moderna stadslägenheten till det lantliga sommarhuset. Det finns en rad olika texturer och nyanser och det är lätt att hitta en platta för alla miljöer och hushåll. 

frosttålig, reptålig, värmegolv, spilltålig, golv, vägg
Klinker Borghamn
Nordic stones produktserie ​​Borghamn producerad i granitkeramik

GOLVKLINKER I OLIKA NYANSER OCH YTBEHANDLINGAR

Klinkergolv finns i flera olika färger och ytbehandlingar. Texturen är djup och mönsterbilderna efterliknar i många fall riktig natursten. Du plockar upp naturliga ytmönster och fossila bilder samtidigt som du får en hållbar yta som inte är lika syrekänslig som den riktiga naturstenen. En bra lösning är att sätta granitkeramik i exempelvis duschhörnet där kalksten ej bör monteras. Klinkergolv och  granitkeramik kan vara enfärgad, flerfärgat eller naturligt mönstrat, det kan vara slätt eller strukturerat och kommer i många olika format. En allt vanligare lösning är just klinkergolv med yta som efterliknar natursten. Detta är ett väldigt praktiskt och mer lättskött alternativ till riktig natursten. Granitkeramiken är ett praktexempel på en platta som klara mycket! Spilltålig, reptålig och en solklart val till golvläggningen. Granitkeramik på 9mm leder dessutom värmen bra och passar utmärkt till montering med värmegolv.

KLINKERGOLV I BADRUM GER FRÄSCH KÄNSLA

Klinkergolv i badrum är en självklarhet. Plattorna klarar högt slitage och har låg vattenabsorption vilket gör de perfekta att lägga i våtutrymmen. Granitkeramik-och- klinkergolv i badrum ger ett naturligt och tidlöst intryck som ger en fräsch och öppen känsla. Extra populärt bland våra kunder är att välja en ljus platta som tillsammans med en ljus fog skapar ett klinkergolv med illusion av en större yta. På detta sätt får du en homogen yta som skapar rymd i badrummet.

Granitkeramik på Stenbolaget kommer i stora plattor och moderna format. 

Med en neutral look i badrumsrenoveringen kan du även komplettera med spännande textiler och inredningsdetaljer för att ge badrummet ett lyft och sätta en särskild prägel. Jobba med växter, handdukar och badrumsmöbler för att hitta rätt för ditt badrum. Då har du även säkrat ditt badrum från att åldras i förtid! Så låt ditt klinkergolv och dina väggar ligga som bas medans du kan förändra alla detaljer, det kan skapa en stor förändring och ge hemmet en ny look, år efter år!

Klinkergolv ska inte heller blandas ihop med kakel, vilket är en annan typ av keramisk platta men som inte lämpar sig till badrummets golv! Kakel kan du istället använda till badrummets väggar. Här är också ett kul sätt att skapa ditt drömbadrum! Lek med kakelplattor i olika format och färg medans klinker och granitkeramik får ligga på dom gångbara partierna. Skillnaden mellan de olika plattorna ligger i tätheten. Klinkergolv och framförallt Granitkeramik har ett tätare gods och står emot slitage och kemikalier på ett helt annat sätt än kakelplattor.

GOLV I BADRUM MED MINDRE PLATTOR

Storlek på golvplattor kan skilja sig för olika ytor. Till klinkergolv i badrum är det vanligare med mindre plattor. Speciellt kring golvbrunn och där fall på golvet skall monteras. Vanligt är att badrummen är mindre till ytan än hemmets övriga rum vilket också kan vara en anledning till att mindre plattor ibland väljs. Mindre plattor väljs framförallt med framgång till golv i duschhörn. Detta gör att du skapar en yta med mer fogar och helt enkelt minskar halkrisken och ger foten ett stadigare grepp.

Dock så är det moderna alternativet större plattor! Dom går snabbare att montera och ger en öppen yta som ofta kan upplevas större än den faktiskt är. Samt att mönsterbilderna samspelar vackert och ger tydligare texturvandringar än på små plattor.
Montering av granitkeramik i både badrum och övriga ytor i hemmet sker med fix och fog på lämpat underlag.

KLINKERGOLV I KÖK - PLATTOR SOM GÖMMER SMUTS

Det finns många alternativ för golv i kök, och klinker är ett material som har många fördelar! Framförallt vad det gäller underhåll och städning. Klinkergolv och granitkeramik tvättar du enkelt rent från spill eller fläckar från matlagningen. Köket är en yta där mycket händer i hemmet och vi spenderar ofta mycket tid i köket. Att montera granitkeramik i köket är något vi verkligen rekommenderar starkt. Reptåligheten tillsammans med den spilltåliga och täta ytan gör sig otroligt bra även för detta rum i hemmet!

Du kan även montera klinker och granitkeramik som stänkskydd ovanför diskbänk och spis. Perfekt för dig som enkelt vill kunna torka av spill. Välj en glatt yta och platta utan struktur vid montering av stänkskydd. Detta ger en enklare städning och underhåll.

Till skillnad från badrum är det vanligare med mörka plattor till klinkergolv kök då de inte framhäver smuts lika lätt. Detta tillsammans med plattans egenskaper gör köket lättskött och enkelt att hålla rent. Många föredrar även lite större plattstorlekar i köket. Så ett modernt format i 60x60cm är populärt.

För uteplatsen i anslutning till köket kan det däremot bli riktigt snyggt med varierade storlekar, oregelbundna format. Men även här finns en rad olika granitkeramiska plattor som kan förlänga rummet och ge en sammanhängande yta. 

Left image Right image

KLINKERGOLV SOM KLARAR DET LILLA EXTRA

Under kategorin och familjen klinker finner man även många produkter i granitkeramik. Detta är ett av de tåligaste golvmaterial som kan läggas och är såväl reptåligt som frostsäkert. Ett perfekt material för både inomhusgolv, väggar, uterum och trädgårdsyta!

Se vårt breda utbud av klinker och granitkeramik!

Föregånde artikel KLINKERINSPIRATION TILL KÖK, HALL OCH BADRUM
Nästa artikel KLINKER I BADRUM