icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Klinkerolja

Klinkerolja

KLINKEROLJA ÄR EN EFFEKTIV EFTERBEHANDLING

Oglaserade, torra utrymmen kan efterbehandlas med klinkerolja. Klinkerolja är en behandlingsprodukt som används för underhåll av bland annat sten och keramiska plattor. Oljan är vattenavvisande och fungerar på så sätt att den tränger in i plattans porer. Plattan blir då tåligare mot smuts och vatten, samt får en naturlig lyster. Klinkerolja ska dock ej användas på marmor, skiffer och glaserat klinker då dessa stenar kan missfärgas.

RENGÖR YTAN INNAN APPLICERING

Att applicera klinkerolja är enkelt och går att göra själv. Börja med att rengöra ytan ordentligt och vänta tills den torkat helt. När ytan är helt torr appliceras klinkeroljan i ett tunt lager med hjälp av pensel eller trasa tills plattorna är mättade. När ytan sedan har torkat någorlunda (efter ca en timme) avlägsnas eventuellt överskott av olja med hjälp av en torr trasa.

ANVÄND INTE KLINKEROLJA NÄR DET ÄR FÖR KALLT

Tänk på att luftfuktigheten inte bör vara för hög när du applicerar oljan och temperaturen bör inte vara under 5°C. När du haft på klinkeroljan är den brukstorr efter cirka ett dygn men det tar flera dygn innan den är genomhärdad.

Klinkerolja från olika tillverkare kan variera en aning, men detta gäller i det generella fallet och är bra information att ha i bakhuvudet.

Föregånde artikel Klinker i kök till väggar, golv och mer
Nästa artikel Tips när du väljer klinker