icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kostnad för att lägga marksten

Kostnad för att lägga marksten

Vad kostar det egentligen att lägga marksten på tomten? Vi berättar mer om vad som styr priset och vad du kan räkna med till ditt projekt.

Vilka utgifter uppkommer i samband med markstensläggning?

När du vill stenlägga tomten tillkommer en del utgifter utöver själva stenen. Vilka kostnader som uppstår kan även skilja sig mycket åt från projekt till projekt, men vi går här igenom de vanligaste utgifterna när du vill lägga marksten.

En gemensam utgift, oavsett om du ska genomföra din stenläggning själv eller med hjälp av hantverkare, är materialkostnaden. Och då talar vi om material till underlaget, markstenen, fogsand, fiberduk och eventuella behandlingsprodukter. Till själva underlaget behöver du bärlager som bergskross och stenmjöl/stenflis samt fiberduk.

Anlitar du hjälp behöver du även tänka på arbetskostnaden. Den kan skilja sig  markant åt beroende på projektets art och storlek. Marken ska schaktas, bärlager packas, sten kapas och så vidare. Här gäller det även att inte vara dumsnål. Se till att anlita en seriös hantverkare som innehar F-skattsedel och med bra referenser. 

Ska du lägga marksten själv behöver du även tänka på kostnad för de verktyg du behöver samt hyra av maskiner som exempelvis markvibrator och stenkap. Givetvis kan du välja att lägga vissa delar på hantverkaren och ta andra själv för att minska kostnaden. Du kan ta del av vår markstensguide här på hemsidan där vi berättar mer om de olika stegen samt de material och verktyg du behöver. 

Vad blir kostnaden för bygget med marksten?

Kostnaden för en stenläggning med marksten beror som sagt på vilka utgifter som uppkommer i samband med ditt projekt. Generellt brukar man säga att materialkostnaden landar någonstans mellan 200-500 kr/m2. Men det beror helt på vilken sten du väljer.

Vad kostnaden blir för hantverkarens jobb kan skilja sig åt markant beroende på vad som ska göras. Bakom varje projekt döljer sig unika utmaningar och möjligheter. Det gäller inte minst sagt för markarbetet. Böjda gångar med speciella läggningsmönster och många kapningar är andra exempel som ökar kostnaden då det kräver mer arbetstid av hantverkaren. Om du även anlitar hantverkare för att utföra hela jobbet, från början till slut, kan du räkna med att det blir den större posten av utgifter i ditt projekt. Men då får du samtidigt ett professionellt utfört jobb med en snygg och hållbar markstensläggning och ett resultat att njuta av.

Glöm inte att det tar lite tid att lägga marksten. Saknar du erfarenhet och ska ta dig an bygget på egen hand kan du räkna med att det kommer ta betydligt mer tid än med hjälp av hantverkare. Kanske kan du utföra vissa moment själv och ta hjälp till andra? Fråga gärna oss eller hör efter med vänner och bekanta om deras erfarenheter så att du inte tar dig vatten över huvudet. Men en sak ska man ha med sig. Att lägga sin alldeles egna stenläggning är också otroligt roligt. Att kunna skapa ett stengolv att vara stolt över när vänner och familj kommer på besök.

Men vad kan då själva markstenen kosta?

Vad kostnaden för stenen blir när du vill lägga marksten beror helt på vad du är på jakt efter. Vi erbjuder många snygga markstenar som är lätta att handskas med. Vår marksten Visby är vår populäraste produkt och ett praktexempel på en enkel och prisvärd sten att lägga. Den har gjutna distanser som ger rätt fogbredd per automatik, en sida med strukturerad yta och den andra slät, för montering efter tycke och smak. Och ett stort plus är att den finns i flera olika färger samt format.

Marksten Visby Struktur Grå

Vill du istället lägga exempelvis granitplattor eller skifferplattor blir kostnaden per kvadratmeter självklart högre. Dessa är exklusivare material där hantverket är en stor del av produkten. Vissa naturstenar är kanske inte fullt lika lätta att lägga heller då det kan förekomma vissa differenser i stenenarnas mått och tjocklekar. Gatsten och oregelbunden skiffer är just två sådana exempel som är något svårare att sätta och därmed tar lite längre tid att lägga. Dock är en stenläggning med natursten något utöver det vanliga, tidlöst och sensationellt vackert och framförallt hållbart! ett granitgolv, skifferplattor och gatstensläggning håller en livslängd.

Ta gärna kontakt med oss för gratis rådgivning till ditt projekt. Vi hjälper dig till en bra lösning efter budget med olika stenar och önskemål till din nya uteplats, uppfart eller trädgårdsgång. Från dröm till verklighet!

Föregånde artikel Kakel i badrum