Kullerstensmurar

Kullerstensmurar

Kullerstensmur i trädgården

Kullersten i din trädgård är ett bra alternativ när du vill ge trädgården ett mjukt och trevligt utseende. Den har ett brett användningsområde och fungerar lika bra till både dekor, och stenyta som till mur.

Kullerstensmur är som namnet antyder en mur som byggs med just kullerstenar. Som med de flesta större trädgårdsprojekt krävs ordentlig planering och även förarbete om kullerstenen ska läggas som torrmur, alltså om stenarna ska gjutas tillsammans. Ett vanligt användningsområde för kullerstensmurar är i trädgårdens branta sluttningar. Muren byggs ofta som stödmur men kan också byggas som en snygg fristående mur.

Montera kullersten som mur

Lägger du kullerstenen på rätt sätt kommer muren stå stabilt även när tjälen skjuter in. Kallmur är en svårare mur att bygga än en gjuten mur. Detta av klara anledningar. Kullerstenen måste läggas med en viss lutning mot murens mittpunkt från alla sidor. Det som får en kallmur att stå stabilt är stenarnas tyngd, låsning och lutning vilket gör att de stabiliserar varandra. Vanligast är att använda sig av sprängsten till detta men kullersten ger ett rundare och mjukare resultat och intryck, dock kräver det mer pusslande då stenen inte har plana sidor.

Precis som med andra murar är förarbetet väldigt viktigt. Om muren ska stödja mark ska muren ha en bakåtlutning, detta för att klara tyngden som massorna bakom lägger på den, men även för att muren inte ska röra på sig av regnvatten. Kontakta gärna Stenbolaget för hjälp med planering och råd gällande din stenmur, för själva bygget men även förarbete och materialval för ditt tänkta stenprojekt.

Kullerstensmur med en plantering i krönet

Ett snyggt sätt att ge din kullerstensmur lite mer liv är att anlägga en plantering i krönet. Om du ska göra detta är det dock viktigt att välja växter med stor omsorg så att de är lämpade för ändamålet.

Dekorsten Riverstone Multicolor 100-200 1000kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 100-200 1000kg
Rabatterat pris4 969 kr/st

Dekorsten i kullerstensstorlek i flera färger.

Dekorsten Tumlad Toros Svart/Vit 100-300 1000kgDekorsten Tumlad Toros Svart/Vit 100-300 1000kg
Dekorsten Tumlad Toros Svart/Vit 100-300 1000kg
Rabatterat pris5 719 kr/st

Tumlad svartvit dekrosten i större storlek.

Dekorsten Tumlad Bergama Grå 70-90 20kg
Dekorsten Tumlad Bergama Grå 70-90 20kg
Rabatterat pris129 kr/st

Ljus granit av grövre modell för dekorering.

Murar

Relaterade produkter

Grovbetong 20kg
Grovbetong 20kg
Rabatterat pris59 kr/st

Betong för gjutning av pelare och socklar.

Mur & Putsbruk M2,5 20kg
Mur & Putsbruk M2,5 20kg
Rabatterat pris89 kr/st

Mura lecablock eller grovputsa din muryta.

Fiberduk N1 1x25m
Fiberduk N1 1x25m
Rabatterat pris649 kr/st

Klassisk fiberduk med slitstark kvalitet.

Dekorsten Tumlad Dolomit Vit 60-100 20kgDekorsten Tumlad Dolomit Vit 60-100 20kg
Dekorsten Tumlad Dolomit Vit 60-100 20kg
Rabatterat pris129 kr/st

Dekorsten i stabilt format och smidiga småsäckar.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning