icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Kullerstensmurar

Kullerstensmurar

Kullerstensmur i trädgården

Kullersten i din trädgård är ett bra alternativ när du vill ge trädgården ett mjukt och trevligt utseende. Den har ett brett användningsområde och fungerar lika bra till både dekor, och stenyta som till mur.

Kullerstensmur är som namnet antyder en mur som byggs med just kullerstenar. Som med de flesta större trädgårdsprojekt krävs ordentlig planering och även förarbete om kullerstenen ska läggas som torrmur, alltså om stenarna ska gjutas tillsammans. Ett vanligt användningsområde för kullerstensmurar är i trädgårdens mindre sluttningar. Muren byggs ofta som låga stödmurar med fall in mot marken, men kan också byggas som en snygg fristående mur.

Montera kullersten som mur

Lägger du kullerstenen på rätt sätt kommer muren stå stabilt även när tjälen skjuter in. Kallmur är en svårare mur att bygga än en gjuten mur. Detta av klara anledningar. Kullerstenen måste läggas med en viss lutning mot murens mittpunkt från alla sidor. Det som får en kallmur att stå stabilt är stenarnas tyngd, låsning och lutning vilket gör att de stabiliserar varandra. Vanligast är att använda sig av sprängsten till detta då stenarna bättre kilar fast varandra men kullersten ger ett rundare och mjukare resultat och intryck. Dock krävs det mer pusslande då stenen inte har plana sidor och att du gjuter fast dom.

Bottna alltid under muren med dränerande material och försök att leda bort vattnet med dräneringsrör eller liknande. Börja alltid med första stenen under mark så att du får en stabil grund att ta start ifrån.

Precis som med andra murar är förarbetet väldigt viktigt. Om muren ska stödja mark ska muren ha en bakåtlutning, detta för att klara tyngden som massorna bakom lägger på den, men även för att muren inte ska röra på sig av regnvatten. Kontakta gärna Stenbolaget för hjälp med planering och råd gällande din stenmur, för själva bygget men även förarbete och materialval för ditt tänkta stenprojekt.

Kullerstensmur med en plantering i krönet

Ett snyggt sätt att ge din kullerstensmur lite mer liv är att anlägga en plantering i krönet. Om du ska göra detta är det dock viktigt att välja växter med stor omsorg så att de är lämpade för ändamålet.

Föregånde artikel Kakel Stockholm