icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Lägga klinker i enkla steg

LÄGGA KLINKER I ENKLA STEG

Att lägga klinker är ett roligt jobb som i många fall utförs i ett antal snabba steg. Viktigt innan du sätter igång är dock att du har en god planering och att underlaget är rätt för ditt utrymme och rum. Det skiljer sig mycket i utförande mellan så väl golv som vägg, som våt- och torrutrymme. I exempelvis badrum och tvättstuga finns är det särskilt höga krav på om förarbetet är utfört korrekt samt att man anlitat en hantverkare och plattsättare med våtrumsbehörighet.

Här tar vi oss igenom de material och verktyg du behöver samt dom stegen du behöver gå igenom för att omvandla den förarbetade golvytan till ett strålande nytt klinkergolv. 
Lägga klinker i enkla steg!

Planering för att lägga klinker

Val av plattor, storlek och nyans

Utförande, plattsättning och tvätt av ytan

MATERIAL OCH REDSKAP FÖR ATT LÄGGA KLINKER

Klinker som både golv och vägg är ett perfekt alternativ till ditt hem då det är lätt att hålla rent, blir snyggt oavsett rum och dessutom är roligt att lägga. När du väl ska lägga klinker så behöver du en del bra verktyg och tillbehör. Alla för ett så lyckat resultat som bara möjligt. Vi har listat många av verktygen för en lyckad plattsättning och så att du kan lägga klinker utan motgångar:

Lägga klinker är roligt arbete och skapar en härlig atmosfär i hela hemmet. I många fall kan du lägga klinker själv. Ska du däremot renovera ett badrum är det klokt att låta en behörig hantverkare göra jobbet för att undvika misstag som kan leda till vattenskador. Fråga oss på Stenbolaget så kan vi hjälpa dig till en duktig entreprenör för att lägga klinker.

Granitkeramik skapar en välkomnande atmosfär

LÄGGA KLINKERPLATTOR MED GOD PLANERING

Innan du sätter igång att lägga klinker så är det bra att du planerat hur du ska lägga dina plattor. Hur många rader det kommer att gå åt samt var du behöver kapa och anpassa dina klinkerplattor. Försök att undvika småbitar och helst inte kapa mindre än ⅓ av plattans minsta sida och att enbart kapa intill väggar och hinder. Vilken klinkerskärare du använder beror även på vilken typ av platta du planerar att lägga. Vår granitkeramik är ett exempel på plattor som har en särskilt hög täthet och ska våtkapas för bästa resultat! Detta med ett kapbord och en maskin anpassad för just granitkeramik.

När du beräknar åtgången av dina klinkerplattor så tar du hänsyn till hur många rader du behöver utifrån plattornas mått. Ta även med i beräkningen att en fogbredd tillkommer på mellan 2-7 mm. Därefter lägger du på 5 procent av det beräknade antalet som en spillmarginal. Man behöver nästan i alla rum och vinklar göra anpassningar och kapa plattorna. Låt kapningen hamna mot vägg för att sedan gömmas under golvsockeln. Låt inte dina kapade snitt ligga i blickfånget på varken golv eller vägg. Lägga klinker är kul men god planering och tid är två viktiga faktorer som måste tas med i beräkningen.

BLANDA FÄSTMASSAN NÄR DU SKALL LÄGGA KLINKER

När du väl är redo för att sätta igång och lägga klinker behöver du blanda fästmassan och få till rätt konsistens på fixet. Använd en maskin och blandare för en jämn blandning. Arbeta igenom fixet för att säkerställa att allt torrt pulver blivit mixat samt att ditt fix inte innehåller klumpar. Blanda alltid i en helt ren hink för att undvika ett dåligt och svårjobbat fix. Applicera sedan ditt fix på golvytan där du ska lägga dina första klinkerplattor. Arbeta ut fixet med hjälp av en tandspackel. Tandpackeln bygger rillor som du sedan lägger klinkern emot. Arbeta med små ytor åt gången då fästmassan torkar snabbt. En viktig faktor är att du får full täckning under dina plattor så att ditt klinkergolv och dina granitkeramik sitter ordentligt.

Efter du lagt ut en jämn yta med fixet använder du den tandade sidan i en 90 graders vinkel mot ytan för att få rillorna att bildas. Om du använder större plattor som skall fästas på vägg kan du även behöva sätta fästmassa på undersidan av klinkern. Lägga klinker på detta sätt ger ett hållbart resultat och kallas för att dubbellimma.

Fix för en stabil montering

KAKELKRYSS 2MM ELLER MER PASSAR KLINKER

Att lägga klinker kan man göra med olika fogbredd. Det vanligaste är att man använder en distans på 2-7 mm men det skiljer sig åt beroende på hur klinkerplattan ser ut och vad du personligen önskar. Vissa plattor är rekommenderade med en viss fogbredd så det är bra att titta vad som gäller vid dom plattor du valt. Väljer du att lägga klinker med mjuka kanter får du en bredare fog än vad skarpa kanter ger. Granitkeramik är exempel på skarpa plattor som kan läggas med liten fog! Med en liten fog och en nyans på fogen som ligger så nära plattan som möjligt så får du en nästintill obefintlig foglinje och slipper ett golv och väggar som upplevs rutiga.

För en snygg och jämn klinkerläggning där plattorna håller samma fogbredd rekommenderar vi att du använder dig antingen av kakelkryss eller fogsnöre i vald fogstorlek. Det underlättar läggningen och gör det smidigt projektet igenom. Ska du lägga klinker på golv eller rent av sätta plattor på vägg är det snyggt att sätta dem så att fogarna möts i en linje. Du väljer själv vilket mönster du skall lägga klinker i. Raka led eller ett visst förband, 3/4-dels förband eller tredjedelsförband är att föredra. Halvförband bör inte monteras på plattor 60x30 och större, detta för att undvika fogsprång. Se efter vilka rekommenderade monteringsmönster som finns för dina klinkerplattor och granitkeramik.

LÄGG MED UTGÅNGSPUNKT MITT I RUMMET

När det väl är dags att lägga klinker utgår du från den yta som är mest synlig och den visuella delen i ditt rum. I vissa fall är det mitt i rummet, utgå annars fån en rak vägg och arbeta dig från rummets sida och mot dörren så att du inte stänger in dig själv. Se till att linjen blir rak genom att exempelvis spänna ett snöre mellan väggarna eller använda laserpass. Planeringen i hur du placerar dina plattor och klinkerrader är av stor vikt för ett så estetiskt resultat som möjligt. Tänker du lägga klinker i badrum bör du däremot utgå från brunnen och med hela plattor. Dubbellimma plattorna med din fästmassa om det behövs och tryck fast så att plattan sitter ordentligt fast mot fixet med full täckning. Använder du kakelkryss låter du de sitta kvar mellan plattorna inför fogningsmomentet. Även kilar behöver ofta monteras mot vägg då dessa sällan är helt raka. Det viktiga är att du utgår från ditt läggningsmönster och att du får fogar som löper jämnt över ytan.

Fogat granitkeramik

FOGA KLINKER NÄR GOLVET ÄR TORRT

Efter cirka 1-2 dygn har fixet torkat och då kan du beträda ytan och foga klinkern. Rengör först fogarna från eventuell fästmassa innan du sätter igång. På så sätt kan du säkerställa att din fogmassa går ner till botten av fogen.

Blanda fix och sedan fog enligt förpackningens anvisningar med maskin och blandare i en ren hink. Fogen appliceras sedan med en fogbräda diagonalt över fogarna så att de blir ordentligt uppfyllda. Vänta därefter 30-60 minuter och rengör ytan med svamp och vatten. Använd gärna tvättbräda för ett jämnt tryck med svampen när du för den över ytan. Skölj rent svampen och byt vatten många många gånger så att din klinker blir ordentligt rent. Upprepa processen tills du uppnått ett fint resultat. Råkar du skada någon fog kan du enkelt lägga dit ny fogmassa i detta skede men undvik att foga på när din fog härdat.

Avsluta med en sista rengöring med polerduk när fogarna torkat upp, vanligtvis efter ett par timmar. För att få en fog som stelnar ordentligt och blir riktigt hård bör du även fukta med vattenspruta i några dygn efter plattsättningen.

I utrymmet mellan golv och vägg samt kring rör och liknande använder du en mjukfog/Siliconbaserad fog.

Hoppas du nu fått bättre kunskap om momenten när du tänkt lägga klinker.


Lycka till!

Föregånde artikel GRANITKERAMIK SLITE
Nästa artikel KLINKERINSPIRATION TILL KÖK, HALL OCH BADRUM