icon Till innehåll
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Naturstensliknande klinker

Naturstensliknande klinker

Att använda natursten i sitt hem är trendigt, snyggt och även hållbart. Ser vi från ett globalt perspektiv är det även traditionellt och ett material som använts historiskt. Idag använder vi gärna natursten till så väl vägg som golv, i kök, hall eller badrum.

Till följd av hög efterfrågan och en något hög prisbild ser vi även att andra material med naturstensliknande utseende hittat till marknaden. Här hittar vi bland annat granitkeramik, en produktkategori som fortsätter att överraska. Granitkeramik är ett otroligt populärt material till både hem och trädgård och det är plattornas goda egenskaper tillsammans med den levande ytan so gett produkten dess framgång!

VARFÖR VÄLJA KLINKER SOM LIKNAR NATURSTEN?

Natursten som kalksten, skiffer och granit är populära alternativ att använda till hem och trädgård. De ger ett naturligt, elegant och exklusivt intryck där andra golvmaterial har svårt att mäta sig. Som byggmaterial har natursten använts under flera årtusenden av så väl funktionella som estetiska skäl. Än idag står de sig som ett utmärkande val och vi stenlägger både hem och trädgård runt om i landet. Det har dock uppkommit ett brett utbud av substitut på marknaden. Keramik och framförallt granitkeramik har slagit sig in och rotat sig på marknaden och vi ser idag en otroligt hög efterfrågan på granitkeramiken! Plattorna håller en otroligt tät och reptålig yta samtidigt som den kommer med rika texturer och naturstensliknande ytor.

I inomhusmiljöer i Sverige använder vi framförallt natursten som kalksten och skiffer till golv eller vägg i exempelvis hall, kök eller badrum. Vi väljer med andra ord att placera dem på ytor som ska klara fukt och vara lätta att göra rena. Vissa naturstenar når upp väl till dessa krav medans andra gör sig mindre lämpade till vissa ytor. Kakel, klinker och granitkeramik är då populära alternativ då de uppfyller de funktionella kraven för dessa miljöer. Till och med ibland med bättre resultat.

Granitkeramik EcoStone Indoor Coutura Grey med sin kalkstensliknande yta.

Kakel och klinker är även något vi ser som dekorativt. Men att jämföra byggkeramikens utseende med natursten är som att jämföra äpplen med päron. Är man ute efter den natursköna looken av sten är kakel inte ett likvärdigt substitut. Klinker och granitkeramik är dock bra val!

Nu ser vi att allt mer granitkeramik men även vissa sorters övrig klinker går att hitta med naturstensliknande utseende. De är vanligtvis billigare och ibland även ännu tåligare än den riktiga stenen de efterliknar.

PLATTOR I STIL AV NATURSTEN HOS STENBOLAGET

Hos oss på Stenbolaget hittar du många keramiska plattor som liknar just natursten. Vi på Stenbolaget lagerhåller både plattor för inomhus men även utomhusprojektet! Se exempelvis våra produktserier Marstrand och Travertine, granitkeramik som efterliknar kvartsit och och som namnet avslöjar travertine. I båda serierna finns plattor i moderna format som med fördel monteras utomhus i trädgården, kring pool, uteplats eller på en trädgårdsgång. Travertine är även ett typexempel där de keramiska produkterna ofta lämpar sig bättre än naturstenen själv.

För den som uppskattar den strukturerade stenytan i hemmet finns det olika plattor att välja mellan, både för golv och vägg. Se exempelvis Vindö och Tjörn. Granitkeramik Tjörn är ett mörkt och matt alternativ för golv och vägg i inomhusmiljö.

KERAMIK MED FOTOPRINTAD YTA

Granitkeramik tillverkas med utseende som är slående likt våra olika bergarter. Vi säljer bland annat vår egna EcoStone, ett miljömedvetet val som fungerar både inne och ute. Granitkeramiken har en fotoprintad yta som ger plattorna det verklighetstrogna mönstren från bland annat kalksten, skiffer, marmor, kvarts och granit. Ta en titt på alla olika modeller och hitta din favorit till hemmet!

NATURSTENSGOLV EN ÄKTA VARA

Trots att granitkeramik och klinker blir allt bättre på att efterlikna natursten kan man ändå vilja ha utseendet och känslan av den riktiga stenen i sitt hem. Den riktiga naturstenen lever extra och kommer i vissa partier med fossila inslag, äkta ådringar och där varje sten andas en historisk känsla. Vi tycker sten till hemmet är toppen i alla former, det gäller bara att ha kännedom kring materialet man monterar!

Föregånde artikel in-Lite ger många möjligheter