Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Naturstensliknande kakel

Naturstensliknande kakel

Att använda natursten i sitt hem är trendigt, snyggt och även hållbart. Ser vi från ett globalt perspektiv är det även traditionellt. Idag använder vi gärna natursten till så väl vägg som golv, i kök, hall eller badrum. Till följd av hög efterfrågan och något höga priser ser vi även att andra material med naturstensliknande utseende hittat till marknaden. Här hittar vi bland annat granitkeramik, en produktkategori som fortsätter att överraska i ny tappning!

VARFÖR VÄLJA KAKEL SOM LIKNAR NATURSTEN?

Naturstenar är populära alternativ att använda till hem och trädgård. De ger ett naturligt, elegant och exklusivt intryck där andra material har svårt att mäta sig. Som byggmaterial har de använts under flera årtusenden av så väl funktionella som estetiska skäl. Än idag står de sig som ett utmärkande val, fast bland ett brett utbud av substitut. Keramik, trä och plast är några exempel och där priset vanligtvis landar på en annan summa.

I inomhusmiljöer i Sverige använder vi framförallt natursten till golv eller vägg i exempelvis hall, kök eller badrum. Vi väljer med andra ord att placera dem på ytor som ska klara fukt och vara lätta att göra rena. Kakel och klinker är då populära alternativ då de uppfyller de funktionella kraven för dessa miljöer. Till och med ibland bättre.

Klinker Lavagna med stenliknande struktur

Kakel och klinker är även något vi ser som dekorativt. Men att jämföra byggkeramikens utseende med natursten är som att jämföra äpplen med päron. Är man ute efter den natursköna looken av sten är kakel inte nödvändigtvis ett substitut. Tills idag.

Nu ser vi att allt mer kakel men även klinker går att hitta med naturstensliknande utseende. De är vanligtvis billigare och ibland tåligare än stenen de efterliknar.

KAKELFAVORITER I STIL AV NATURSTEN HOS STENBOLAGET

Hos oss på Stenbolaget hittar du många keramiska plattor som liknar natursten. Framförallt har vi klinker, men även några kakelplattor. Se exempelvis Royal eller Sybaris, kakel som liknar Carrara-marmorn. I båda serierna finns även klinker om du vill använda till golv och väggar. Marmor är även ett typexempel där de keramiska produkterna ibland kan lämpa sig bättre. I kök finns risk att den porösa metamorfa bergarten suger åt sig smuts och vätskor i samband med matlagning vilket kan ge bestående fläckar. Det är därmed viktigt att man behandlar sin natursten för att minska sådana risker.

För den som uppskattar den strukturerade stenytan finns det olika klinker man kan välja på till väggar och golv. Se exempelvis Mistral, ett mörkt och matt klinker, eller granitkeramiken Lavagna.

KERAMIK MED FOTOPRINTAD YTA

Idag finns det även ett brett utbud av klinker och granitkeramik med utseende som är slående likt våra olika bergarter. Vi säljer bland annat vår egna EcoStone, ett miljömedvetet val som fungerar både inne och ute. Granitkeramiken har en fotoprintad yta som ger plattorna det verklighetstrogna mönstren från bland annat kalksten, skiffer och granit.

NATURSTEN I KAKEL ELLER SOM MOSAIK PÅ ARK

Trots att substituten som kakel och klinker blir allt bättre på att efterlikna natursten kan man vilja ha utseendet och känslan av den riktiga stenen i sitt hem. Om du uppskattar själva formatet på kakel och mosaik så finns Indostone eller Natursten Konradssons.

Föregånde artikel Marmorerat kakel och kakel av marmor