icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Olika kakelmönster

Olika kakelmönster

Med kakelmönster ger du spänning till ditt rum på ett diskret eller utmärkande sätt. Idag finns det många vägar att gå för den som vill ta steget bortom den enkla plattsättningen. Olika kakelmönster hittar vi världen över och från olika århundrande med utmärkande kulturell tradition. Vackra handmålade plattor, relief- och portrrättkakel eller gedigna läggningsmönster. Ja, kakel är tidlöst, dekorativt och en del av vår historia.

Idag är byggkeramiken en självklarhet att använda till exempelvis kök bakom bänk och spis eller i badrum. Vi berättar mer om hur du kan använda olika kakelmönster för att dekorera ditt hem.

KAKEL MED OLIKA LÄGGNINGSMÖNSTER

Att använda olika plattläggningar för att skapa mönster med kakel har en lång tradition, där olika tekniker särskilt utmärker tidsperiod, geografiskt ursprung och ibland religiös symbolik. Vissa kakelmönster visar på detaljerat hantverksarbete medan andra är mer spartanska. Inom islam har kaklet spelat en särskild roll och har fått pryda moskéer i vackra mönster. Girih är ett läggningsmönster som härstammar redan från 800-talet och exempel på kakelmönster med religiös knytning.

Kakelmönster med teknik enligt Girih är däremot inte det lättaste att genomföra. Det finns däremot en rad enkla läggningar som vuxit fram med åren som skapar liv i hus och hem. Exempel på enkla kakelmönster kan vara:

  • Väderkvarnsmönster
  • Panamabindning
  • Fiskbensmönster

Det enklaste är givetvis att sätta plattorna på rak linje (horisontellt och vertikalt), det vill säga utan läggningsmönster. Men att exempelvis förskjuta den nästkommande raden en halv plattlängd för att placera i ett så kallat förband, kan göra stor skillnad i rummet och är ett mer diskret sätt att skapa mönster.

Fiskbensmönster skapar spänning i rummet. Snyggt till både vägg och golv.

Ett intressant alternativ är att placera kakelplattorna diagonalt på väggen. Det vackra diamantmönstret kan du sätta subtil på väggen med ett enfärgat harmoniserat kakel eller i ökad framtoning med kombination av två färger.

Fiskbensmönster är något som har ökat i popularitet på senare år. Använd ett långsmalt kakel där du placerar två plattor mot varandra likt spetsen av en pil och låter den ena plattans långsida ligga mot den andra plattans kortsida. Det fungerar lika bra med enfärgat kakel som mönstrat.

Du kan även formge din vägg med kakel i olika storlekar. Det är ett vackert och enkelt alternativ när man vill formge vägg med mönster.


Fiskbensmönster är populärt

KAKEL MED MÖNSTER GENOM OLIKA FÄRGER

Ett enkelt sätt att skapa ett eget mönster vid plattsättningen är att exempelvis använda två eller flera olika färger på kakel. Schack-mönstrat kakel är en klassiker som kan vara iögonfallande eller ge rummet mjuk framtoning beroende på vilka färger som används. Färger med stor kontrast skapar markanta drag och gör rutmönstret tydligare medan två närliggande färger ger en dovare känsla. För den som uppskattar det diskreta schackmönstret är ett tips att kombinera kakelplattor med matt och blank glasyr i samma färg eller med olika ytstrukturer. Det ger ett snyggt kakel med mönster!

Med färgade plattor kan du även skapa dekorativ bård. Du kan exempelvis sätta varannan platta på rad med en kompletterande färg eller på två rader skapa ett sick-sackmönster. Båda är populära alternativ och en vanlig badrum i svenska badrum. Men det gäller inte enbart för enfärgade plattor. Relief-kakel och kakel med mönster är trevliga alternativ att smycka en kakelyta med.

MÖNSTRAT KAKEL FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN

Kakel har inte en lika långtgående historia i Sverige som exempelvis länder i södra europa eller i våra andra världsdelar. Arkeologiska fynd med kaklade ytor har man funnit redan från det antika Mesopotamien med exempelvis berättande kakelmönster i de äldsta pyramiderna. I asien är även kaklet djupt rotat i historien och den glaserade kakelplattan använde man tidigt som byggkeramik för att exempelvis pryda tak.

Det mönstrade kaklet berättar en del om sitt ursprung, tidsperiod och kultur. Inom islam har mönstrat kakel varit mycket populärt och av religiösa skäl har vackra mönstertraditioner tagit fäste som inte avbildar natur och människor. Handmålade plattor i olika färger och med mönster i geometriska former är konstnärliga signalment för dessa plattor.

I våra europeiska länder som Spanien men framförallt Portugal, hittar vi en kakeltradition som tog fäste genom starka vindar från Mellanöstern. Under Barocken blev det populärt att pryda väggar med mönstrat kakel i blått och vitt. Mönstret skildrade scener i stor skala på den kaklade ytan.

Ett annat europeiskt exempel på historiskt mönstrat kakel är det gotiska som blev populärt under viktoriansk tid. Det var även under denna tid som kaklet började massproduceras och blev ett populärt byggnadsmaterial av hygieniska skäl till exempelvis badrum.

TRENDER MED OLIKA KAKELMÖNSTER 2016

För 2016 ser vi många trender med olika kakelmönster, både vad gäller läggningsmönster och plattans utseende.

  • Spännande grafiska former sticker verkligen ut bland årets trender. Hexagonen är framförallt en hit! Välj kontrasterande fog för en skarpare mönsterbild.
  • Retro-looken är inte att glömma. Låt ditt nya rum andas 70- eller 80-tal. Vi gillar framförallt serie Keramos. 
  • Marockanskt kvarstår men mer nedtonat. Satsa på de grå-beiga varainterna om du vill skapa ett trendigt kök eller badrum! 

Årets hetaste färg i inredningsväg är blått och är även ett klassiskt val för kakel. Ett mönstrat kakel i exempelvis blått och vitt är både tidlöst och trendigt!

Föregånde artikel Kakel i badrum