icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Franskt kakel - Lantlig rustik till hemmet

Franskt kakel - Lantlig rustik till hemmet

Kakelserie Petite Maison

Frankrike var inte lika tidigt ute med att använda kakel som sina syskonländer Italien och Spanien. Det var framförallt under renässansen i samband med att Italienska krukmakare färdades till landet som det glaserade kaklet kom på kartan. Med tydlig inspiration från italienska kakeltraditioner upprättades det vi kallar för fransk fajans, keramik med vit bottenglasyr av tenn. Idag förknippar vi vanligtvis det franska kaklet med lantlig rustik och romantik, ljusa färgskalor eller färgrika mönster. Vi berättar mer om det franska kaklet och hur du kan inreda ditt hem med kakel i fransk stil!

FRÅN GOLV TILL VÄGG - SÅ KOM DET FRANSKA KAKLET ATT UTVECKLAS

Från och med slutet av 1500-talet började man främst använda de tennglaserade plattorna till väggar istället för golv. Det ansågs helt enkelt omodernt att använda fajans till golvet. I och med Ludwig XIV:s stora intresse för det glaserade godset blev det även mer aktuellt och utspritt som ett byggnadsmaterial i landet även om det var ett material för de mer välbärgade. Därtill uppkom det möjligheter att tillverka kakel med glasyr av bly istället för tenn vilket inte var lika kostsamt.

I Frankrike hade man även goda förutsättningar för att tillverka kakel. I trakterna kring Normandie fanns det bra med tillgång på lera i god kvalitet och kompetens med många etablerade krukmakare. Det blev en viktig startpunkt ur det franska kaklets historia och därefter utvecklades vacker kakelkonst i olika stilar av stora keramiker som exempelvis Palyssis.

Idag använder vi som standard kakel till väggar inomhus då plattorna inte är lika slitstarka som klinker eller granitkeramik. I våra kyliga skandinaviska länder finns det även särskild anledning till att inte sätta plattan på golvet då keramiken inte tål frost.

INSPIRATION AV FRANSKT KAKEL TILL DITT HEM

Reliefkakel med naturmotiv, härliga jordnära toner, handmålade plattor och tryckta mönster i vid färgskala eller enbart blått och vitt. Ja, det finns många olika kakel att anse som typiskt franska. Under medeltiden och renässansen kom även dekorplattor med kristen eller monarkisk symbolik att användas. Däribland kakel med den franska liljan, fleur-de-lis.

Kakel är idag ett populärt byggnadsmaterial i Frankrike och tillsammans med övrig byggkeramik används de flitigt till så väl privata som offentlig rum, invändigt som utvändigt. Låt dig bli inspirerad av den franska kakelkulturen och ge ditt hem en gemytlig känsla. Hos oss på Stenbolaget hittar du flera olika kakel som för tankarna till Frankrike. Här är några av våra favoriter!

Smögen är en kakelserie som passar perfekt för den som vill inreda med inspiration från Medelhavsländerna.
Oporto dekormix ger en härlig känsla med franska vibbar till ditt hem.
För den som är ute efter ett franskt kök eller badrum är Petite Maison ett bra alternativ. Kaklet finns både enfärgade och mönstrade samt i flera olika kulörer.


Smögen / Oporto / Petite Maison / Caleidos

SMÖGEN TAR DIG TILL HAVET

Smögen är en kakelserie med olika motiv som för tankarna till havet. Låt dig bli inspirerad av de vackra motiven och det rustika intrycket till så väl badrum, som kök eller hall.

OPORTO FINNS I LJUVLIG MÖNSTERMIX

Oporto Blå Decormix är ett kakel med ljuva blåvita mönster och mycket blomster. Kakelserien kommer i en ljuvlig mix av motiv och passar lika bra till köket som vardagsrummet eller hallen.

PETITE MAISON GER KÄNSLA AV FRANSK LANDSBYGD

Petite Maison är en kakelserie med handgjord känsla och som för tankarna till den franska landsbygden. Kaklet finns i flera olika varianter med många blomstermotiv och i olika färger.

CALEIDOS PASSAR DE TRADITIONELLA MILJÖERNA

Caleidos är ett kakel i gammeldags stil. I serien finns i flera olika färger och även dekorplattor med olika motiv. Plattan passar särskilt bra i de mer traditionella miljöerna.

Föregånde artikel Kakel i badrum