Rött kakel ger färgstarka hem

Rött kakel ger färgstarka hem

Rött kakel ger värmande och färgstarka hem. I en vid färgskala kan de röda tonerna ge rum i stor variation. Välj mellan små eller stora plattor, matta eller blanka, strukturerade eller släta och sätt din personliga prägel i bostaden.

RÖD FÄRGSYMBOLIK MED STARKA EGENSKAPER

Rött kakel skapar lust och glädje i hemmet. Välj ett kakel i en passande röd nyans efter ditt hems personlighet och som lyfter rummets potential. 

 

Rött är en färg med djup och stark symbolik i så väl positiv som negativ bemärkelse. Den kan väcka många känslor och verka som så väl ett intensivt som lugnande inslag i hemmets inredning. Klara röda toner ger vanligtvis energi och talar högt i rummet, medan en djup röd färg skänker dov intensitet. Vanligtvis är den röda färgskalan förknippad med kärlek och värme, men går färgen mer åt det blåa kan den istället uppfattas mer kall.

Rött är på många sätt en klassisk färg till hus och hem som ger många möjligheter. Det är med andra ord svårt att gå fel med rött - en färg som fungerar till hemmets alla rum, som primär- eller accentfärg.

RÖTT ÄR EN KLASSISK KAKELFÄRG

Att de röda nyanserna är klassiska i keramikens historia är i sig inte märkligt. De oglaserade plattorna i jordnära toner från leran är ett av våra äldre byggnadsmaterial som använts världen över. Leran gav liv till nya byar med hus och hem. Från att använda torkad lera till brända tegelstenar och vattenmotståndig keramisk plattor blev bebyggelsen slitstark och med tiden även dekorerad med vackert glaserat kakel.

Tegelstenar började man bränna för redan 4000-5000 år sedan och dekorerades även med glasyr i tidigt skede. Ena sidan av stenen förgylldes med färgerna rött, brunt eller vitt. Tekniken att glasera är med andra ord mycket gammal och där färgen rött fått pryda tegel och keramik från första start.

RÖTT KAKEL ÄR EN FAVORIT TILL HEMMET

I Sverige använder vi kakel framförallt till mindre ytor i hemmet och till våtutrymmen som badrum och tvättstuga. Därtill är det material som smyckar offentliga miljöer. Och när det kommer till färgskalan tillhör vitt och svart de mer populära varianterna. Rött kakel är däremot en favorit som aldrig går ur tiden. Numer använder vi däremot kakel, klinker och mosaik i vidare mening än tidigare och låter det vackra materialet även flytta in i nya miljöer. Med inspiration från länder med sydligare breddgrader välkomnar vi nu rött kakel till den övriga interiören.

LÅT RUMMET BESTÄMMA ANVÄNDNING AV RÖTT KAKEL

Om du är intresserad av att sätta rött kakel är det bra att du först tar en extra titt på rummet och dess förutsättningar för att skapa en trevlig miljö. Format, ytbehandling, färgton och placering kan skapa markanta skillnader i hur du upplever rummet. Har du ett litet rum kan exempelvis rött kakel vara att föredra i en ljusare nyans och/eller till ett mer begränsat område just för det röda inte ska göra att rummet känns mindre.

KAKEL HOS STENBOLAGET I RÖDA FÄRGSKALOR

Hos oss på Stenbolaget hittar du många olika varianter av rött kakel. Vi delar här ett par favoriter som du kan använda till så väl de klassiska miljöerna som nya rum.

Kerion är en härlig serie av klinker med marockanska influenser. I serien finns enfärgade plattor och även mönstrade med inslag av rött. Keramiken är mycket slitstark och fungerar väl att använda till så väl väggar som golv, ute som inne.

Tanticolori Rosso Mosaik är en vacker glasmosaik i klar röd färg. Använd gärna för att skapa detaljer i rummet. Mosaiken gifter sig väl med vitt men även andra kulörer i närliggande färgskala. Mosaiken kan du använda till både golv och väggar.

Rib är en kakelserie där du hittar en stor variation av plattor och även i röd färgskala. Plattorna lämpar sig utmärkt till vägg i torr- och våtutrymmen. Det röda kaklet finns i två varianter med blank och matt ytbehandling, med och utan fas.

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Uteplats med visby marksten i betong och kantsten visbyVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning