icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Spanskt kakel i svenska hem

Spanskt kakel i svenska hem

Spanskt kakel är något många förknippar med härliga jordnära toner eller rika blåvita mönsterkreationer. Under 700-talet nådde tekniken att tillverka vackra glaserade plattor Spanien och fick därefter ett starkt fäste, likt för sina grannländer i det södra Europa. Vi berättar mer om det spanska kaklets historia, dess karaktäristiska drag och hur du kan ge ditt hem en härlig touch med spanska vindar!

EN FÄRDANDE HISTORIA OCH TRADITION

Sevilla och Granada är ur ett historiskt perspektiv två spanska städer där kaklet spelat en viktig roll för utvecklingen och användandet av materialet i Europa. Från orienten spred sig hantverket till landet med inflytande från flera olika kulturer. Det var framförallt under medeltiden som den glaserade plattan fick framfot i Spanien och gav grund till det som vi idag betraktar som spanskt kakel. I designen återfinns starka kopplingar till så väl islamisk keramik och ostindiskt porslin. Spanien har på så vis genom århundrandena varit ett land där olika kulturer och traditioner mötts - spansk-moriska fajanser, italiensk majolika och cuerda seca är några viktiga stilar och tekniker som speglats i den spanska kakelkulturen.

SPANSKT KAKEL I INTERIÖR OCH EXTERIÖR

Spanien var ett av de första länder i Europa som använde glaserade plattor till att sätta på väggarna. Kakelmosaiken har varit särskilt präglad och där de små bitarna fått smycka inomhusmiljöer och innegårdar med ljuva mönster och färger. Plattorna glaserades till en början med tennglasyrer i olika färger där framförallt rött, gult, grönt och rödbrunt var återkommande. De var inte lika dyra att tillverka som exempelvis de blåvita kaklet som färgades med halvädelstenar.

Det blåvita kaklet var däremot något som senare kom att användas i en betydligt större utsträckning med figurativa mönster och målningar i och med upprättandet av kristendomen. I dessa sammanhang var motiven vanligen andliga och lades i kombination med brunglaserade golv. Blåvitt kakel är även något som varit återkommande och producerats i särskild stor utsträckning inom flera europeiska länder. Turkiet, Portugal och Holland är några exempel som haft en utmärkande kakelstil med blåvita mönsterkreationer.

Idag kan vi se kakelkonst från så väl äldre som modern tid i Spanien. I Barcelona har en den katalanske arkitekten Antoni Gaudí haft ett stort inflytande. I många offentliga miljöer återfinner vi ett av hans signalement med krossat fabrikstillverkat kakel som har en härlig blandning av stilar från flera olika årtionden och kulturer. Där har det framförallt använts för att smycka exteriören.

MED INSPIRATION FRÅN SPANSKT KAKEL

Spanien ses än idag som ett viktigt land för tillverkning och utveckling av kakel. Kulturen och hantverket är djupt rotat i landet genom dess historia. Vi fortsätter att bli inspirerade i norden på det Spanien har att bjuda på. Hos oss på

 Stenbolaget hittar du flera olika varianter av kakel, klinker och mosaik med spansk touch. Här är några av våra favoriter!

Durango är ett kakel i med härlig spansk rustik i jordnära toner.Oporto är ett blåvitt mönstrat kakel och kan användas för att skapa rum med inspiration från medelhavsländerna.Niebla är en glasmosaik i tre olika färgerPatchwork är ett spansk kakel med lapptäcke-utseende

Durango, rustik platta i jordnära toner för golv eller vägg. / Oporto, blåvitt kakel med många figurativa och abstrakta motiv till vägg. / Niebla, glasmosaik i tre olika färger till golv eller vägg. / Patchwork, en härlig mönstermix av mindre plattor till vägg eller golv.

Colormix är en färgglad serie och kan ge spanska vibbar.Colormix gul skapar spansk glädje i rummet.Colormix ljus blå ger ett lekfullt men snällt intryck. Den  finns även i en mörkare blå. Colormix grön är vacker och färgglad. Tillsammans med kakel i en vild färgmix kan du formge en yta i spansk stil.

Colormix, en färgglad serie till golv eller vägg. Gör som Gaudí och krossa plattor i flera färger. Bygg ihop ett dekorativt mönster till exempelvis en bordsskiva eller pelare.

Föregånde artikel Kakel Stockholm