icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Drömträdgården med runda former

Drömträdgården med runda former

TOMTEN

Så här såg tomten ut våren 2014 samt ett par konceptbilder på hur trädgården kommer se ut när det är klart.

Konceptbild framifrån

 

 Konceptbild bakifrån

 

PLANERING OCH DESIGN

För att få en trädgård som passar alla i familjen och samtidigt vara relativt lättskött valde vi att anlita en expert inom områden, en hus/trädgårds-arkitekt. Vi vill ha en trädgård som vi både kan äta frukost i morgonsolen och njuta av ett dopp i poolen medan kvällssolen fortfarande värmer. Konceptet som vi slutligen fick fram var en trädgårdsdesign med mycket mjuka och runda former. Även ett antal olika trädgårdsrum med olika funktioner.
konceptbild

 

HUSGRUND OCH HUSRESNING

Under ett par intensiva veckor i september och oktober byggdes husgrunden och det prefabricerade husskalet restes upp på plats.

 

MÅLNING UTVÄNDIGT

Under april 2015 var huset äntligen klart för inflyttning och vi kunde även passa på att måla huset utvändigt. Kulören på färgen vi valde heter s8500-n, vilket är en matt svart färg. Läs mer på min blogg om målningen utvändigt och husprojektet.

kundprojekt stenbolaget marksten uteplats

kundprojekt stenbolaget marksten uteplats

 

 

GROVPLANERING AV TOMTEN

Nu har arbetet med att grovlplanera tomten påbörjats. Det första steget var att jämna ut tomten och få bort schaktmassor, stenar och annat material. Med hjälp av rotationslaser mättes och grävdes en korrekt lutning från huset mot mot gatan och dagvattenbrunnen. Nästa steg blir att påbörja finplaneringen närmast huset och utåt. Första steget är att markera ut vart markgångar, garageuppfart och altandäck ska  placeras/befinna sig. 
kundprojekt stenbolaget marksten uteplats

kundprojekt stenbolaget marksten uteplats

BETONGPLINTAR FÖR TRÄDÄCK

Nu är diken grävda och 20st betongplintar (Plint 700) med justerbara stolpsko (stolpsko Uniflex 2 tum, 43-53mm) utplacerade för kommande bärlinor och blivande trädäck. Med hjälp av grävare grävdes två stycken fåror på ca 1 meter djupa och 16 meter långa. I dessa fåror lades ett lager 0-18 grus som packades med vibratorplatta och korrekt höjd mättes in med hjälp av rotationslaser med en precision på millimetern. Läs mer på min blogg och se fler bilder på http://bit.ly/1H15LR0

Betongplintar

betongplintar trädäck

 

FÖRBEREDELSE FÖR MARKSTEN

Finplaneringen startades med att markgång, garageuppfart, gräsyta och odlingsyta markerades ut med hjälp av sprayfärg. För att få till symmetriskt runda ytor användes ett snöre som spändes fast i centrum på cirklarna för runda gångarna. Korrekta mått och radien på cirklarna kunde vi mäta ut med hjälp av den ritning vi skapat i Google sketchup.Efter att ytorna blivit utmärkta rullades dragrör för el och vattenrör ned i backen. På detta lades sedan en fiberduk för att hålla isär bärlagret från jordytorna.Som marksten har vi valt att lägga Bender fantasi antik, till garageuppfarten och den stora cirkeln kommer färgen gråmix att användas och till markgångar färgen grå. På sketchup bilden nedan kan få en uppfattning om hur det kommer se ut när det är klart. Ca 200 kvadratmeter sten har vi räknat med att det kommer gå åt.För att få höjden på de färdiga gångytorna i marksten i nivå strax under husets panel höjdes gångarna där markstenen skulle läggas med ca 20cm runt om huset med ett fall på ett par grader ut mot tomtgränsen för att få ett naturligt fall för vattnet att rinna av.Ett lager med 0-18 grus packades ovanpå fiberduken och ovanpå det packade gruset packades ett lager stenmjöl.Nästa vecka kommer förhoppningsvis pallarna med marksten och arbetet med att påbörja stenläggningen kan startas.Mer bilder och information om mitt trädgårdsprojekt kan du läsa om på min blogg här http://bit.ly/1LMLHY5
Ritning hus tomt

Förberedelser för marksten

Kundprojekt förberedelser för marksten

hus före stenläggning

hus före stenläggning

 

TRÄDÄCK BYGGETS FÖRSTA ETAPP

Under den sista veckan har byggandet av trädäcket ägt rum. Detta är det första steget i byggandet av trädäcket, det andra steget kommer att byggas klart senare när poolen har kommit plats så bärande ramverk för trädäcket kan ansluta mot polens ramverk.
Storleken på det första steget är 4,9m x 11m ~ 54m², nedan kan du hitta några bilder ifrån byggandet av trädäcket i det första steget.

För att läsa och titta på fler bilder ifrån altanbygget kan ni läsa på min blogg här http://bit.ly/1NMxLMU
Betongplintar på plats
nedgrävda betongplintar

Bärlinor och marksten monterade

Underliggande ramverk färdigt

Först delen klar att användas

 

 

FÖRARBETE FÖR MARKSTEN SLUTFÖRT

Efter en veckas förarbete med att jämna till mark, dra el och vatten ledningar samt packa upp med grus och stenmjöl är äntligen förarbetet för att kunna lägga markstenen klart. Nu är det bara att invänta leveransen av 200 kvadratmeter  Bender fantasi antik, till garageuppfarten och den stora cirkeln kommer färgen gråmix att användas och till markgångar färgen grå. På sketchup bilden nedan kan få en uppfattning om hur det kommer se ut när det är klart. Förhoppningsvis kommer leveransen av markstenen närmsta dagarna och arbetet kan påbörjas under slutet av denna vecka.
För mer bilder och info om mitt trädgårdsprojekt kan ni läsa min blogg http://bit.ly/1UxTyfK

Sketch-up concept bild marksten

Garageuppfart förberedd

Först lager matjord

BÖRJAN AV MARKSTENSLÄGGNINGEN

I början av veckan dök äntligen leveransen av 200m2 Benders Fantasi marksten upp och arbete med att påbörja läggningen av markstenen på garageuppfart och markgångar i trädgården kunde påbörjas. 
Då Benders Fantasi består av fyra olika storlekar på stenar valde vi att lägga ut stenen lite slumpartat så inget specifikt mönster bildades.
För garageuppfarten ska en färg som heter gråmix användas och för gångar ska färgen grå användas.
För att läsa mer om mitt trädgårdsprojekt och se fler bilder kan du läsa på min blogg http://bit.ly/1HJEnXb
Leverans av Benders Fantasy marksten

Massvis med pallar av Benders Fantasy marksten

Garageuppfarten påbörjas att läggas

 

GARAGEUPPFART FÄRDIGLAGD OCH REDO ATT ANVÄNDAS

Idag blev äntligen garageuppfarten färdiglagd. Det tog ungefär en vecka att lägga ut 66kvm Benders fantasi markstenar i färgen gråmix. Det var ett komplicerat arbete och pusslande för att placera ut markstenen i rätt mönster då Benders inte har några lägganvisningar för just denna sten.
Återstående arbete för garageuppfarten är att låsa in markstenen med fogsand, vi har valt att använda oss av Bender Lithomex easy fogsand. Fogningen av all marksten kommer att utföras först när all marksten är lagd, vilket troligtvis kommer ske nästa vecka om allt arbete löper på enligt planerna.

Om du vill läsa mer om mitt trädgårdsprojekt och se fler bilder kan du göra det på http://bit.ly/1Js3oax

Garageuppfart med Bender Fantasi

Bender Fantasi gråmix

NORTH EXPLORER NEDGRÄVD STUDSMATTA

När vi ändå är på gång och fixar i ordning trädgården ville vi även passa på att bygga in lite lek för barnen så dom även kan ha glädje och nytta av trädgården. Vi hittade en bra trampolin av märket NORTH Explorer Low på 5 meter x 3,5 meter som hade fått bra testresultat och recensioner på marknaden i Sverige 2015. Vi grävde ett hål som var 6 meter x 4 meter, lade ner en dräneringsslang i botten, markduk och 0-18 grus ovanpå som packades med en vibratorplatta. 
Därefter monterades studsmattan ihop och placerades betongplattor i storleken 40*40*3,5 cm för att fördela vikten och tryck på gruset under studsmatteställningen. Bygget tog nästan en dag att slutföra och slutresultatet är en förstklassig studsmatta som är lite mer diskret tack vare att den är nedgrävd.

Mer info och bilder om mitt pågående trädgårdsprojekt kan du läsa och följa här http://bit.ly/1OsJv7E
Grävning av hål
Montering av studsmatta
Monterad studsmatta

 

 

 

UTGRÄVNING FÖR AQVIS FANTASY 24 POOL

Denna vecka har utgrävningen för kommande pool påbörjats. Det tog nästan tre dagar att gräva ut, frakta bort schaktmassorna och förbereda poolbotten med dränering, markduk och ett 150mm lager med singelkross packat med padda. Vi har valt att bygga en aqvis fantasi 24 pool då den har runda former som kommer harmonisera med övriga runda linjer i trädgården, markgångarna och huset . 
Poolen är utrustad med en lagun som kan liknas vid en trappa. Steget ligger en halvmeter nedanför poolsargen, det blir en bekväm plats att vistas på.

Måtten på färdig Aqvis Fantasy 24 pool är: 5,2 m x 8,8 m. Lagun: 3 m bred
För mer bilder och info om mitt trädgårdsprojekt kan du läsa på min blogg http://bit.ly/1GHZGYoUtrgävning påbörjat

Schaktmassor

Poolbotten dränerad

150mm singel kross packat

Bottenmall för poolen utlagd

 

HUS OCH GARAGEGÅNG FÄRDIGLAGDA

Idag har huset och garaggången blivit färdiglagd. På denna yta använde vi oss av färgen grå på Benders Fantasi till skillnad från garageuppfarten där vi använde färgen gråmix. 
Vi har skapat ett antal ränndalar för att regnvatten ska kunna rinna undan ifrån den stenbelagda ytan, för detta arbete använde vi en planlaser och spännde upp ett antal snören i korrekt höjd med en lutning på ca 1-2 cm per meter.
Övergången mellan den stenbelagda gången och altanen på baksidan är helt sömnlös och det känns riktigt schyst att slippa ha olika höjdskillnader på gångytor, altan och gräsmattan när allt är klart.
Lillgrabben fick vara med som stenlangare ett tag, dock tröttnade han ur efter ett par vändor då han tyckte det var lite tråkigt att behöva stå stilla och packa på och av med stenen ifrån flaket på hans roadracer :)
Mer bilder och info om trädgårdsprojektet kan ni följa på min blogg http://bit.ly/1MLc8vu
Uppspända snören för få korrekt höjd

Stenläggningen påbörjad

Färdiglagd yta framsidan av huset

Sömnlös övergång mellan sten och trä

Lillgrabben som stenlangare

 

GJUTNING AV BETONGPLATTA FÖR POOL

Idag kom leveransen med betong ifrån Skanska, vi hade beställt totalt 8 kubik meter med betong för att kunna gjuta kommande betongplatta för poolen.
Innan vi fyllde upp poolbotten med betong behövde vi montera en armering och najja fast armeringen i botten. När armeringen var fastmonterad kunde betongbilen backa in och fylla upp gropen med betong. Samtidigt som betong bilen sakta fyllde upp gropen med betong kunde vi jämna ut och pressa ut betongen till korrekt höjd runt om i poolbotten.

Efter ungefär en timmes slitande och svett var gjutningen klar och härdnings processen kunde påbörjades. Förhoppningsvis har betongen härdat klart till slutet av veckan och arbetet med att montera poolen kan påbörjas.

Mer bilder och info om kommande poolbygge kan du läsa om på min blogg på http://bit.ly/1IpTrxV
Betongbilen backar in
Gjutningen påbörjas

Jämna ut betongen

Härdningsprocess påbörjad

 

MARKSTEN PÅ FRAMSIDAN AV HUSET FÄRDIGLAGD

Idag har markstenen på framsidan av huset lagts färdigt, återstående arbete är att skära ut de runda linjer längs med kanterna på båda sidor om entré ingången.Det känns skönt att kunna börja se det slutgiltiga resultatet av hur det kommer se ut när all marksten är på plats. Förhoppningsvis kommer det vara klart under nästkommande vecka.

Vi beställde även 5 kvadrat meter av markstenen Benders Orlando i färgen grafit, denna marksten är tänkt att ligga runt om garaget på baksida/västliga sida. Allt för att robotgräsklipparen ska kunna klippa så perfekt som möjligt runt om i trädgården.

När all marksten är lagd och tillsågad kommer fogningen att utföras, vi har fått in en rejäl leverans på 15 säckar á 300kg av Lithomex easy joint sand som väntar på att fogas ner mellan stenarna.

Mer bilder och info om kommande trädgård kan du läsa om på min blogg på http://bit.ly/1SNji47

markstenen på framsidan av hus

markstenen på framsidan av hus

markstenen Benders Orlando i färgen grafit

markstenen Benders Orlando i färgen grafit

Lithomex easy fogsand

 

RUNDA UTSÅGADE LINJER I MARKGÅNGARNA

Idag började vi att såga ut de runda linjer i markstenen benders fantasi som kommer att koppla samman garageuppfart med gången till huvudentrén av huset. Vi började med att mäta ut mittpunkten mellan garageuppfart/huvudentrén och slog ner ett armeringsjärn i centrum av den kommande cirkeln, därefter ritades en halvcirkel upp på markstenen.

Efter uppmärkning av halvcirkeln kunde vi med hjälp av en motordriven betongsåg påbörja sågningen. Inom loppet av ett par timmar hade äntligen den första runda formen sågats ut. Sågningen blev väldigt fin och jämn och det börjas kännas kul att få en uppfattning om hur slutresultatet av trädgården kommer se ut på riktigt.

Läs mer om mitt trägdårdsprojekt och runda markgångar här http://bit.ly/1K4dSNx
Sågning av rund linje

Första halvcirkel utsågad

Jämn och fin kant på sågningen

 

UTRULLNING AV GRÄS PÅ RULLE

Förra veckan leverans 250 kvadrat meter gräs på rulle ifrån Hermelins.

Innan arbetet med utrullning av gräset påbörjades fylldes ytorna upp med en näringsrik anläggningsjord, nivån på anläggningsjorden hamnade ca 2-3cm under nivån på altan/marksten/pool för att få en så jämn höjd som möjligt på det färdiga gräset mot markstenen, trädäcket och poolen.

Efter arbetet med jordningen slutfördes ströddes ett lager med NPK gödsel ut och därefter kunde äntligen utrullningen av gräset genomföras, detta arbete tog ca 1 arbetsdag för 3-4 personer.

Slutligen kunden vattningen av gräset utföras och första dagen vattnades gräsmattan i ca 3 timmar. Vattningen kommer att utföras ca 1 timme om dagen dom kommande 2-3 veckorna innan det har rotat sig ordentligt.

Mer bilder och info om mitt trädgårdsprojekt kan ni läsa om på http://bit.ly/1HWrZTt
Anläggningsjord

Gödsling

Första pallen gräs

Gräsmattan runt nedgrävda trampolinen

Gräsmattan i nivå med markstenen

 

RAMVERK FÖR AQUIS FANTASI POOL MONTERAD

Poolramen för den kommande Aquis fantasi poolen är äntligen färdigmonterad, poolens ram består av hårdplast reglar som fästes tillsammans och bildar formen för poolen. Ramverksreglarna skruvas fast i betongplattan och stöttas upp utifrån med metallstödben.
Efter att ramen monterats kunde packning av grus runt poolramen utföras utvändigt, nu kvarstår arbetet med att montera poolduken och efter det kan vattnet kopplas in och fyllas på.
Mer bilder och info på http://bit.ly/1PB5PfW
Poolramen monteras

Färdigmonterad poolram

Grus upppackat runt om poolen

MARKSTEN ÄNTLIGEN FÄRDIGT

Ärligen har dom ca två hundra kvadratmeterna marksten placerats ut, runda linjerna sågats fram och slutligen fogats ihop med med Lithomex hårdfog .Först steget var att lägga ut resterande markstenen, därefter ritades de runda linjerna ut på markstenen som lagts och sist men inte minst sågades de runda linjerna/formerna ut för hand med en motordriven betongsång.

Och tillslut fogades all marksten tillsammans med ca 25 säckar Lithomex hårdfog.
Mer bilder och info hittar du på min blogg http://bit.ly/1FXpJBc
Utsättning av nivåer för markstenen

Sista cirkeln med marksten lagd

Sågning av runda linjer

Dags för lithomex hårdfog

Slutresultatet framifrån

 

AQVIS SWIMMING POOL FANTASY 24 REDO FÖR BAD

I slutet av september lyckades vi äntligen att montera och fylla upp Aqvis swimmingpoolen fantasy 24. Reningsfiltret och vattenpump är även monterade och vatten pumpen cirkulerar vattnet som sedan värms upp med en värmeväxlare som är inkopplad på husets fjärrvärmesystem.

För att se till att allt fungerade värmde vi upp poolens 48 kubikmeter vatten från kallt kranvatten till 30 grader under ett par dagar i slutet av september. Totalt gick det åt ca 7000kwh av fjärrvärme, som tur är fjärrvärmen billig (9öre/kwh) mellan maj och oktober i Linköping :)

Mer bilder och info på: http://bit.ly/1jZonfD

 

Aqvis swimmingpool 24

Nedgrävd Aqvis swimmingpool 24

Vattenfylld och påbörjad uppvärmning

Premiärbad

HUSQVARNA AUTOMOWER 310 ROBOTGRÄSKLIPPARE

I slutat av sommaren var det dags att installera och testa senaste tillskottet i maskinparken, en Husqvarna automower 310. Efter en snabbladdning och montering av avgränsningskabeln gav sig robotgräsklipparen ut på sitt första uppdrag med att få en perfekt gräsmatta. Efter ett par dagars klippande på den relativt komplexa gräsmattan på ca 600m² började sakta den golfliknande gräsmatta träda fram, perfekt klippt med en jämn höjd genomgående i hela trädgården.
http://bit.ly/1RKJmNT

Husqvarna automower 310

Laddstation

Första provturen

 

TRÄD OCH BUSKAR PLANTERADE

I början av hösten, närmare bestämt mitten av september här i Linköping var det dags att plantera träd och buskar . Vi planterade fyra olika träd och ca 500 stycken avenbok plantor. Samtliga träden var ca 2 meter och 4 år. Avenbok plantorna var ca 1,5 meter och 1,5 år. Avenbok plantorna var planterade i 5,5 liters krukor med en bambu stav som stöd.
Nu är det bara att vattna och hoppas att träden samt buskarna växer sig stora och gröna med blad till nästa sommar .

Mer bilder och info om mitt trädgård och husbygge finner du på http://bit.ly/1l4gUMT
träd planterade

fler träd planterade

Träd planterat i mitten på gången

 

SLUTLIGA RESULTATET AV TRÄDGÅRDS PROJEKTET

I slutet av hösten 2015 blev trädgårds projektet äntligen färdigt, det slutliga resultatet blev bra och är i stora drag likvärdigt konceptet vi tog fram 2014.

Nu blir det semester ifrån utomhus snickerierna på ett par månader, ett par projekt jag sparar till nästa sommar är uterum, pergola, staket, odlingsbänkar mm. De projekten tar vi tag i sommaren 2016.

Mer bilder och info om mitt trädgårdsprojekt på http://bit.ly/1PwrHKN

 

Baksidan kvällstid med utomhusbelysning

Baksidan dagtid

Sidovy med runda stengångar

Stenlagda entren

 

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré