icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Torpet får ny parkering, gång och uteplats

Torpet får ny parkering, gång och uteplats

Torpet i dess gamla charm. Innan allt började.

December 2007 tog vi steget att bli riktiga husägare och satsade på ett hus i "gott skick". Det visade sig dock så småningom att det skulle behövas en hel del arbete med både hus och tomt. Som bonus ingick även ett mindre hus på tomten som i vår oerfarna bedömning lätt skulle kunna klassas som rivningsobjekt och därför nedprioriterades ganska rejäl på vår ”att-göra-lista”. Med tiden så infann sig dock en ganska stark dragningskraft till huset som vi försäljningen hade klassats som båtsmanstorp från ca 1850. Så nästan 2 år efter inköp så beslutade vi oss för att ta tag i torpet både ut- och invändigt. Ett projekt med stort "P".   För att återge torpet dess fulla charm ville vi även göra om parkering, gång och uteplats då detta till största delen egentligen saknades. Parkering var en enkel gräsuppfart på tomten och sedan fick man snirkla sig upp till stugan på gräsmatta mellan syrenbuskar. Visserligen charmigt redan på detta sätt, men våra planer låg på en högre nivå. Därför började vi redan hösten 2009 att dränera runt stugan för att sedan färdigställa allt några år senare. Värt att nämnas, genom inspiration av Stenbolaget. Ett långdraget och intressant projekt som blev riktigt lyckat.

Gammal "parkering" och gång till torpet

Framsidan med spartansk ingång

Gamla uteplatsen.

Steg 1. Dräneringen kommer på sin plats.

Som första steg ( hösten 2009) börjar vi med att dränera runt huset. Klart låttare att gör detta först innan det blir för sent :)

Projektet har starta med dränering

Ut med vattnet i stenkista

Pyjamasparty i trädgården

Rördragning

Steg 2. Utgrävning

Projektet gick i stiltje fram till sommaren 2010 eftersom vi istället fokuserade på att få klart torpet på insidan. Nu var det dock dags att dra igång utsidan av torpet.  Vi grävde ut nord-, väst- och sydsidan för gång och uteplatser och fortsatte sedan med gången ner till parkering och utfart. Eftersom vi inte fick upp grävmaskin till torpet så blev det att ta fram lite spadar och muskelstyrka.

Här gräver vi ut för uppfart till parkering.

Allt måste noggrant markeras och mätas.

Det blev djupt, men nu kan man parkera en lastbil.

Framsida grävdes för hand.

Kross börjar komma på plats.

Steg 3. Kross och vibbring

Nästa steg var att få ut all kross på parkering och alla gångar. Tack och lov hade vi kranbilshjälp med detta.

Parkeringen får första lagret kross.

Första rundan med "vibban"

Ytterligare ett lager för att finjustera

Både parkeringen och gången är nu vibbade

Glömde nästan att vattna syrenerna

Steg 4. Kantsten

När allt var vibbat och klart så satsade vi på att få klara linjer att arbeta utifrån. Därför göt vi fast storgatsten runt alla gångar och parkering. Projektet börjar arta sig och ett slut börjar skönjas. Första laddningen med smågatsten anlände enligt utlovad leveranstid. Vi trodde detta skulle räcka, men tji fick vi. Vi fick så småningom efterbeställa ett antal extra pallar med sten.

 

Baksidan på gång

Framsidan med runda linjer

Kommande uteplats

Parkering och gång är klar. Många pallar ...

Dags att börja sortera sten

Steg 5. Stenläggning

Så var det äntligen tid för stenläggning. Hösten började trycka på och det hade varit skönt att få allt klart innan kylan börjar för intensiv. Det visade sig vara ett klart mer tidskrävande arbete att lägga sten än beräknat. Tack och lov finns det bra knäskydd…   Vi började med parkeringen och arbetade oss sedan upp mot och runt stugan.

Inspiration från Stenbolaget i Arninge.

Första stenarna är på plats.

Stenarna var hyfsat jämna.

Halva parkeringen klar.

Snyggt resultat.

Färdigt resultat, del 1

Efter många tusen stenar var tillslut den sista stenen på plats 4 månader efter första spadtaget.   Här kommer lite av resultatet i olika årstider.

Stenaran på plats och vintren i antåg

Stenarna är kvar efter kälen försvunnit.

Uteplatsen redo att användas.

Bara att sätta ut grillen. Varmt och skönt.

Ganska OK stenläggning.

Färdigt resultat, del 2

Lite avslutande bilder av projektet.  Vi har redan påbörjat ett nytt projekt i trädgårdslandet, samt planerar en arbetsbod i anslutning till torpet, så fler bidrag kommer under nästa säsong. Tills dess, ha det så bra under vintern.

 

Härligt inramat av syrener.

Smultronen trivs nära stenarna.

Baksidan på huset.

Del av framsidan.

Föregånde artikel Uteplats och trappor
Nästa artikel Grand entrance