icon Till innehåll
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Uteplats och trappor

Uteplats och trappor

Entrén före

Vi kommer börja med att ta bort den provisoriska entrétrappen och sätta kantsten för att rama in den yta där vi sedan skall lägga stenhällarna. Vi har valt 30*60 granitstenhäll. Trappan byggs med blocksteg. Kantstöd med RV6:or. 

entre_före

Trappa och kantstöd

Nu har vi satt trappan och kantstöden. Kantstöden är RV6:or som vi har satt i stenmjöl 0-8 blandat med cement. Trappan består av "vagnstycken" 3*150cm på vardera sida. Mellan dessa ligger 170 cm långa blocksteg som bildar själva trappan. Vi har ett 90 cm djupt vilplan. Sedan tidigare har vi byggt en blockstegstrappa upp från parkeringen vars sista steg skymtar till höger i bild.

 

Trappa

Hällar på plats

Så här såg det ut när vi lagt de första hällarna runt entrétrappen. Hällarna har vi lagt i en torrblandning av cement och stenmjöl.

 

Resultat trappa

Vattna

Lillkillen hjälper till och fukta torrbetongen.Nästa dag var det kallare. Det är roligare att vattna än att åka till tippen.

 

Vattna

Till tippen

Framsidan

Så här ser framsidan ut. På bilden syns hur vi har satt kantstöden. Planen är att sedan fylla på med jord bakom kantstöden och sätta en idegranshäck.

 

Framsidan

Kortsidan

Längs med ena kortsidan har vi en gång mellan huset och en rabatt. Även här använder vi RV6:orna som kantstöd. 

Kantstöd

tradgardskantsten-mini-rustik-gra-500x150x75

Uteplatsen

Det här är status på uteplatsen. Hällarna är framburna och redo att läggas och en trappa i blocksteg skall byggas.

Uteplatsen

Uteplatsen på gång

Nu har vi lagt en stor del av uteplatsen. Två blocksteg om 120 cm skall läggas i det sparade utrymmet under dörren.

Uteplats

Belysning

Lite dammigt efter all kapning men så här fint lyser det på blockstegen. Vi har valt lampan Blink från In-Lite. Helt klart smidig installation när man kan knäppa på lampan på sladden där man vill.

 

Belysning

Trappa uteplats

Nu har vi satt dit trappan på uteplatsen. Det blev två blocksteg. Vi hade en stump blocksteg över och den har vi använt under steg nummer två så det ser ut som det ligger ett helt block steg där.

 

Trappa

Spygatt

Nu är det sista rycket vad gäller stenläggningen. Här förbereder vi för en golvbrunn som skall ta hand om vatten. Vi har totalt 4 st av dessa spygatter som vi sedan har fall emot. På bild 2 ser ni hur golvbrunnen ser ut med sten omkring. 

Sista stenarna

Golvbrunn

Slutet på uteplatsen

Nu har vi lagt de sista stenarna på uteplatsen. Så här blev det med golvbrunnen och anslutningen till rabatten. Vi har inte fogat något ännu.

 

granithällar

Ljusinsläpp källare

Vi har en källare och har fyllt upp så vi inte kan ha fönster överallt. På den här sidan har vi murat upp en ram runt fönstret för att få in ljus. Det går att öppna fönstren och ta sig ut. Här ser ni de sista stegen när vi klär murblocken i granit.

Granithällarna på plats

Granithällarna på plats

Rabatt

Nästa steg blir nog att fylla upp med jord för rabatt och häck. På bilden ser ni att vi har lassat på rejält när vi har satt fast kantstenen i betong. Ni ser också sladden för In-Lite 12 voltsystemet. Vi har inte bestämt exakt vad vi skall ha i rabatten men nu är det lätt att klämma på en lampa om vi har något fint att belysa.

Rabbatten tar form

Belysning träd och frigga

I helgen har vi grävt ned kabel till lamporna i trädgården. Så nu får vi hoppas att vi får ljus på friggan och träden och att vi inte har grävt av  kabeln. Här ser ni friggan bakom våra planteringslådor i cortenstål. Lådorna har ingen botten utan står direkt på marken. Runtom har vi lagt gårdsgrus.

 

Rädisa

VARDE LJUS

Det verkar som att vi klarade oss från att gräva av kabeln.

Mer kantstöd

Vi var oroliga att jorden i den planerade rabatten skulle ramla ut på gatan så idag förlängde vi stödmuren med 3 st rv6:or.

Kantstenen kommer på plats

Jord

Idag kom jorden. Kan starkt rekommendera en kranbil om ni ska plutta ut jorden på flera ställen. Vi behövde 10 ton så att köra släpkärran var inte ett alternativ.


Jordleverans

Jordleverans

jord och trappan

Granithäll

Idegran

Nu var det så dags att sätta en häck mot gatan. Vi har valt en idegran som inte ska vara giftig, Taxus media Hillii. Plantorna är 60-80 cm höga och totalt skall vi sätta 60 plantor.

'Växter

Skitigt jobb

Vi kanske skulle ha fogat innan vi började med detta?

Jordfogning?

Kantsten

Det var tur att vi satte de extra stenarna som stöd för jorden.

Rabatt

Bevattning

Vi lägger ner en droppslang så det blir lätt att vattna plantorna.

Bevattning

Fogning

Så var det då dags för den stora fogdagen. Adjöss till myror och ogräs. Flexibel hårdfog, here we go!

Flexibel hårdfog

Dammsugare

Finns det dammsugare för utomhusbruk? Hur som så är fogarna rena och fina nu.

Utomhusdammsugare

Sopa

Jag grovfördelade med en piasava och hade sedan en mindre sop för finliret.

Sopa foga

Vattna och sedan klart

Vattna ett gäng gånger och sedan blir det fint när det har torkat.

Vattna fogen

Granithällarna på plats

Stödmur

Tänkte jag skulle dela med mig några bilder från förra årets stödmursprojekt. Vi hade en äldre mur sedan tidigare som strök med vid husbygget. För den nya muren grävde vi först ur en rejäl ränna, fyllde med kross och packade. Därefter spikade vi en form, armerade och gjöt en sula med en klack så det blir lite som ett L-stöd när vi kör vidare med murblocken. Vi drog upp lite armering i hörnorna som vi sedan gjöt in i betong. Till sist la vi en limpa med betong på toppen så murblocken är som inramade i betong och armering. 

Sulan

Murblock

Murblocken börjar komma på plats.

Murblocken börjar komma på plats.

Putsning

Putsning av muren som vi i år planerar att måla vit.

Putsning

Innan återfyllning

Vi satte upp en platonmatta på insidan för att skydda muren innan vi återfyllde. Vi fyllde med främst dränerande material närmast muren men eftersom vi ville ha plantering högst upp så ville vi ju inte bara fylla med kross då vi skulle få vattna hela tiden.

Innan återfyllning

Muren från gatan

Muren sett från gatan innan plåt på krönet och innan trappan är på plats och innan Blink lamporna. Jag bifogar också en bild på huset som vi rev för att bygga vårt hus från ungefär samma vinkel.

Muren sett från gatan

Huset

Trappan på plats

På den här bilden har vi lyft blockstegen på plats. Vi är supernöjda med trappan som är 270 cm bred. Vi har valt att lägga den släta sidan utåt och försökt fördela skarvarna efter bästa förmåga. Det vänstra vagnstycket gjöt vi och putsade.

Granittrappan kommer på plats

Återfylla

Sedan fick maskinerna göra sitt och fylla bakom muren. Vi la ner en del markrör för de kommande golvbrunnarna.

Förbereder för markbrunnarna

Coola killarna

Kungen och Chick Hicks var naturligtvis med och hade koll på projektet.

Grus

Man taget vad man haver

Vi hade några stumpar kvar av RV6:or och blocksteg. Vi saknade en ordentlig brevlåda och en plats för våra återvinningstunnor. Därför blev dagens projekt att ordna en plats för dessa med diverse stenrester.

Brevlådan på plats

Gräva

Gårdsgruset återanvänds

Gjuta

Brevlåda mm

Fler bilder på soptunnor och brevlåda.

Blocksteg på plats

Återfyllt med stenmjöl

Stora målardagen

Idag fann vi energin att ta tag i att måla. Att börja är verkligen halva jobbet. 

Måla

Tillbaka med lamporna

Målat

Belysning igen

Här kommer några fler belysningsbilder. Nu när vi har målat lyser muren upp bättre. Lägger även in några bilder på träden i trädgården som vi har lyst upp. Bildkvalitén på mobilbilderna är inte helt hundra.

Nymålad mur

Närbild på Blink

Uppstammade syrener

Prydnadskörsbär - Taihaku

Träd och buskar

Vi fortsätter och fylla våra rabatter med diverse träd och buskar. Sedan är planen att fylla på med marktäckare. Vi slår ner avdelare i cortenstål mellan gräsmattan och rabatten och vi stadgar upp avdelaren med armeringsjärn.

Vingad benved

Buxbom

Blomsterkornell

Cortenstålskant

Föregånde artikel Omläggning av trädgårdsgång
Nästa artikel Torpet får ny parkering, gång och uteplats