icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
En trygg, mysig och välkomnande uteplats

En trygg, mysig och välkomnande uteplats

Planritning

Vi har planerat och mätt. Tänkt och tänkt om. Till hjälp har vi haft mängder av tålamod, måttband och snören. Vi upptäckte nämligen att det enklaste sättet att mäta hur mycket kantsten man behöver är med hjälp av just snören. 

Svart = huskropp

 

Innan start 

Delen av trädgården som vi vill förändra är den som leder från gatan in till vår entré. Eftersom vi bor på en höjd är det viktigt att vi får en planare yta som vi kan umgås på.

Planritning med foton i

 

1, 2, 3, 4 – bilder från gatan till entrén 

Vi tänker oss att vi lägger ungefär 35 kvm marksten (Orlando 60), klär trappor med ca 20 kvm granithäll (Stockholm) och mjukar upp med en härlig 65 kvm stor träterass. Vi behåller vår insynsskyddande syrenberså och bygger till en blomsterrabatt och en hörna där vi kan grilla. Med hjälp av belysning från in-lite vill vi skapa en varm atmosfär och ge liv åt miljön.

Det ska bli skönt att bli av med resterna från dräneringsjobbet från förra året. Nu kan vi sätta igång!

Gången mot huset

 

Här syns dräneringsarbetet

Trappan från vägen upp till vårt hus

Platsen där vi vill kunna umgås

 

Fas 1 – terassen 

Vi har börjat gräva. 20 hål som ska bli fundamentet till terassen. För att familjen fortfarande ska kunna vara i trädgården under byggtiden behåller vi några av de gamla markstenarna som leder till entrén så länge.

All ny sten och belysning är på Stenbolaget. Det gick smidigt! Nu väntar vi på att få dem levererade hem.

Problem: 
Hur säkrar man sin trädgård mot att en liten person (eller hennes leksaker) ska ramla ner i det djupa hålet man just grävt?

Lösning: 
Ett ihoprullat nät placerat i varje hål som sticker upp en bra bit. Skönt.

Problem – Ups!Lösning

Tillbaka till start och fasen före grävning

När jag åkte till Stenbolaget i Sköndal för dryga 2 veckor sedan frågade jag min man om jag hade veto att köpa all sten och belysning samma dag. Ett ambitiöst mål med tanke på att jag inte gjort någon research innan kring några av produkterna jag tänkte handla. Dessutom hade jag båda mina tjejer med mig (1,5 och 3 år gamla). Min man, som just då befann sig i Indien, sa att jag gärna fick bestämma och handla allt. 

Jag hade med mig en skalenlig ritning och min första kommentar till Jimmy Fagerlund på Stenbolaget var: "Min ambition är att gå härifrån idag med allt jag kom hit för att köpa". Nästan 5 timmar senare åkte jag ifrån butiken glad som en lärka och lätt om hjärtat. – Allt jag ville ha fanns nedskrivet på en faktura som skulle betalas inom några dagar.

Del av fakturan

 

Light, light - in-lite

Fundering: 
Hur ska man tänka när man väljer belysning ute?

Bakgrund:
Kanske har åren av gluttande i inredningstidningar och andras trädgårdar hjälpt till då vi gjorde våra val. Men i ärlighetens namn har jag inte läst på så mycket, utan planerade med lite sunt förnuft hemma tillsammans med maken. Sen när jag väl valde belysningen på Stenbolaget så fanns det kompetent personal på plats från in-lite som hjälpte till med rätt armatur för att få den effekt vi ville ha.

Under vinterhalvåret är det lite läskigt att komma hem efter klockan 3 eftersom det är beckmörkt. Den enda fungerande belysningen som finns idag är den precis vid entrén samt på husets två hörnor.

Svar: 
1. Jag tittade på min skalenliga ritning och promenerade med den i handen från trappan vid gatan, till vår entré,  och ut på det område som ska bli terass.

2. 
Vad vill vi belysa och varför, frågade jag mig? 
 Jag vill se ordentligt när jag kommer hem på vintern. Samtidigt vill jag inte bli bländad. Därför valde jag Fish Eye Low (se A) till området direkt efter att man kommit upp från trappan. Fish Eye Low kan vi vinkla som vi vill och armaturen skapar harmoni utan att bländas.

 Vägen till entrén behövde också ljus. Det ska vara ljus med fall nedåt tänkte jag. Blink (se B) var perfekt!

 För att se början till terassen och kasta ett mjukt ljus uppåt valde vi Fusion 60 (se E) till övre trappsteget.

– Vår syrenberså bara måste synas, speciellt under härliga sommarkvällar! Vi valde Scope (se C) till den. Någon sa till mig vid ett tillfälle att det är bra att belysa ett objekt lite längre bort i trädgården. Det ska tydligen ge trädgården lite mera djup. Därför använder vi oss av ytterligare en Scope  för att belysa ett vackert barrträd.

– Vår terass kommer att ha minst två trappsteg. Dessa ville jag lyfta genom belysning. Jag ville också att ljuset skulle kasta sig ut på gräsmattan. För att få den effekten valde jag DB-Led (se D).

A, B, C, D, E

 

Här ska belysningen sitta

Leverans - check 

Vi har fått hem våra stenar. Jag har svårt att kolla om leveransen stämmer när vi har så många stenar att räkna. Ögonmåttet säger att det är ok.

Har bestämt mig för att kantstenarna får checkas av när det är dax att lägga dem. Det kanske är ett dumt beslut, men jag har svårt att motivera att lyfta upp och räkna varenda sten innan dess. Får lita på Stenbolaget tills vidare.
Däremot ser jag fram emot att öppna lådan med belysningen. Spännande.

Några pallar Orlando 60

Kantsten, granit och mer Orlando 60

Terassen - fas 2 

Delen av tomten där terassen ska läggas är väldigt varierad i höjd så det gick inte att använda de något bekvämare färdiga plintarna. Istället blev det till att gjuta egna, några djupt nedgrävda i sanden (mellan 70–80 cm) och några väldigt korta på berg i dagen.

Vi valde att fästa bärlinorna direkt i stolpskorna och låta reglarna vila på gjutrören medan betongen stelnade. Gjutrören kapades i rätt höjd med hjälp av korslaser i nattens mörker – vilket är ganska sent vid den här tiden på året.

Laser i natten

Bärlinor på plats

Man tager vad man haver 

För att boosta min man att orka fortsätta med arbetet i trädgården bad jag honom att sätta sig med en kall och mysa. Eftersom vi för tillfället inte har så många sittytor kom vi på att man faktiskt kan göra tillfälliga bänkar av de nyss uppsatta reglarna. Och vårt bord passade perfekt i höjd till. 

Nästa steg – kablarInnan vi lägger på virket som ska bli golv ska vi placera ut kabel från in-lite. Vi köpte rätt mycket kabel eftersom det är förhållandevis billigt. Då kan vi med gott samvete dra den till några fler ställen än planerat för att säkra upp om vi eventuellt vill ha någon form av belysning där längre fram. 

Det finns flera anledningar till att vi valde in-lite. 1 Lågspänning – säkert när man har barn och skönt eftersom man inte behöver gräva ner den så långt som man behöver med en 240 volt kabel. 

2 En annan anledning är att man enkelt kan koppla på ny belysning i efterhand utan att behöva anlita en elektriker. 
Hoppas att det funkar.

1 hård dags arbete

 

Mindre spill

Innan vi skar till de vackra granitstenarna kändes det viktigt att vara säker på att vi hittat ett mönster som vi gillade. Jag ritade upp ett mönster på papper först, men när vi väl stod och tittade på trappen och räknade hur många stenar vi har så insåg vi att vi behövde ändra mönstret.
För att få en ordentlig känsla för hur det skulle se ut ritade vi upp mönstret på plats på den gjutna betongen och vips så fick vi mindre spill.
Tänk vad lätt allt blir när man har lösningen. 


Nytt mönster ritat på plats

Skissmönster (sett ovan ifrån)

 

Det är på fallet det hänger 

Jag kom på att jag glömt att tala om att vi tänkt gjuta ihop vår entrétrapp med balkongdörren som leder till köket och klä den nya plattformen med granitstenen Stockholm. Vi vill att terassen ska ligga i nivå med entrén. Allt för att få den där plana ytan som vi längtar efter.

Bakgrund
Ända sedan vi flyttade in i vårt hus för tre år sedan har det stört mig att ingången är så trång i förhållande till storleken på huset. Det har varit knivigt att komma in och ut med barnvagnen. Dessutom har det irriterat mig att jag måste gå ut och ner när vi ska äta utomhus. Antalet gånger jag varit på väg att trilla när jag burit ut mat genom balkongdörren är många…

Både jag och min man ville hitta en lösning på problemet och när en god vän kläckte idén att vi skulle lägga terassen i samma nivå som den plattform vi tänkte bygga, var saken klar – så självklar liksom.

Lärdom 1
Prata med nära och kära om projektet. De har massor av idéer.

Lärdom 2
När man ska bygga ett golv för våtrum inne är det viktigt med ett ordentligt fall. Detsamma gäller utomhus. Jag fick lära mig att man behöver ha ett fall på 1–2 cm per meter. Vår balkongdörr sitter 5 cm längre ner än entrédörren. Det är som gjort för att gjutas ihop!

Vår lilla betongplatte-skola:
STEG 1: Bila bort det översta trappsteget på entrétrappen
STEG 2: Gräv (hur djupt beror på markunderlag och hur tjock betongplatta man ska göra)
STEG 3: Bygg en gjutform 
STEG 4: Fyll på med bergkross
STEG 5: Blanda betong och lägg i formen. Var noga med fallet som ska sträva bort ifrån huset.

Lärdom 3
För att inte betongen ska stelna för fort och riskera att gå sönder har vi kontinuerligt vattnat på den.

Lärdom 4
Vi har låtit storleken på granitstenen plus mellanrum för fog bestämma hur bred platta vi skulle gjuta. Allt för att försöka behålla granitstenarna i den fina form de har och för att minska arbetet som det innebär att skära stenarna.

Ritning – Entré och balkongdörr

Bergkross i gjutform

Gjuten platta med fall

 

En ny känsla

När jag tittade ut genom hallen denna morgon slog det mig – Vad grymt det känns – hallen fortsätter utanför dörren! Den nya betongplattan tillsammans med terassen kommer att ge den där rymden som vi drömmer om.

Vi är nöjda med resultatet hittills. 

Hallen – inifrån och ut

Överhäng 

Fråga
Vilket typ av överhäng ska man ha när man sätter granitsten?

Svar
Det handlar om smak. Personligen tycker jag att cirka en centimeter blir bra när man har så tjocka plattor som vi. Håll upp en platta och testa. Enda sättet att ta ett beslut.

Demo av vårt överhäng

 

Säkerhet först

En byggarbetsplats är inte alltid optimal för små fötter. Det är lätt att man dras in i det hela och glömmer bort att det ibland inte är säkert. Då kan en upp och nedvänd stövel lätt lösa problemet.

Vasst armeringsjärn

Dagens räddare

 

Mitt i krysset

För att kunna sätta plattor med rätt avstånd från varandra är dessa små finfina kryss fantastiska verktyg att ha hemma. Mitt ögonmått är rätt bra, men 3 mm mellanrum är knivigt att få till utan dem. Vilken fantastisk uppfinning!

Kakelkryss

 

Ut med 70-talet

Hela familjen är involverad när det äntligen är dax att lyfta bort de gamla stenarna från 70-talet och börja förbereda för att lägga de nya stenarna. Jag blev förvånad över hur snabbt och enkelt det gick att lyfta bort 35 kvm plattor. Med lite samarbete och massor av skratt avslutade vi eftermiddagen med bar mark.

Skydda ryggen!
Jag är glad att jag vet att jag ska lyfta med benen, dvs böja ordentligt i knäled och använda benmusklerna, istället för att lyfta med ryggen. Dessutom är jag glad att vi ärvt morfars gamla fyllhammare. Utan den vet jag inte vad vi skulle gjort. 

Hackar loss plattor med fyllhammare

En seger att se bar mark

Morfars fyllhammare

 

En hyllning åt snöret 

Jag började min berättelse med att hylla snöret och jag tänker fortsätta med det. Här använder vi ett snöre till att kolla att vi fått rätt lutning samt för att kontrollera att vi kommer att gräva tillräckligt djupt. Från snörets nivå och rätt ner i jorden behöver vi gräva 24 cm. 

Vitt snöre uppspänt mellan två pinnar

 

24 cm hopkok 

Vi har gjort research och den säger lite olika saker om lagren under de plattor man planerar att lägga.

Det vi har kokat ihop och kommer att göra är följande:
1 Längst ner är det mark
2 På marken lägger vi en fiberduk
3 Ovanpå fiberduken lägger vi 15 cm bergkross (0–32 mm)
4 Vi placerar fiberduk på nästa lager
5 Ovanpå fiberduk nr 2 lägger vi 3 cm sättsand (0–4 mm)
6 Slutligen lägger vi plattor

Lager under plattor

Enkla medel som sparar pengar 

Det är ofta små medel och de enklaste idéer som gör livet så mycket lättare när man bygger eller renoverar. Att tillverka ett förlängt vattenpass är en sådan idé. De finns ju att köpa i alla möjliga längder, men för att hålla kostnaderna nere kan man istället göra som vi: tillverka ett eget av en rätskiva, lite tejp och ett kortare vattenpass.

Vi gräver och gräver och gräver. Flera dagar går innan vi är vi nöjda med resultatet. Mina händer värker, makens hela kropp värker. Snart får vi lägga fiberduken. Det känns som ett stort steg.

Ett egentillverkat vattenpass

Steg 1, 2 och 3 av 24 cm hopkok

Vi har lagt första lagret fiberduk och kämpar med att ta oss igenom 13 ton bergkross som ska ligga på fiberduken. Tungt. En skottkärra och en bra betongspade är ett måste.

Första lagret fiberduk på plats

Vi öser på 15 cm bergkross

 

Steg 4 och 5 av 24 cm hopkok

När vi äntligen öst ut 15 cm djupt bergkross på vår yta känner vi oss mycket stolta. Men ingen annan än jag och min man verkar imponerade. Det syns ju inte! Inte efteråt i varje fall. Det är den ack så viktiga grunden, som gör att plattorna kommer att ligga stabilt, som överlägset tar längst tid. Gräva ur mjuka delar som sand och jord för att fylla upp med bergkross. Så här i efterhand hade det varit bra att ha en grävmaskin.
Plattvibrator
För att få ner och platta till bergkrossen lånar vi en 80 kg tung plattvibrator. Den var mindre skoj att lyfta upp för vår trapp men visar sig vara värd all möda då vi fyller den med bensin och kör igång. Vilken dansbana!
Steg 4 och 5Vi lägger fiberduk igen som överlappar 20 cm till grann-fiberduken. Ovanpå den börjar vi fylla på med sättsand. Geggigare men MYCKET enklare att hantera än bergkrossen.

Snart får vi lägga plattor.

Plattvibrator in action

Överlapp på 20 cm på fiberduken

Dax att fylla med sättsand

 

Platt som en pannkaka

Järnrör till hjälp
För att platta till sättsanden använder vi plattvibratorn igen. Sedan placerar vi två järnrör i sanden och för att ta bort överflödig sand drar vi en rätskiva över järnrören. Det underlättar verkligen arbetet.

Storlek på stenarna i Orlando-serien
Medan maken latjar i sanden ritar jag mönster. Vi har 4 olika storlekar på plattor i Orlando-serien. Jag ritar upp hur de kommer levererade från Stenbolaget:Gul 21,5 x 32,5Blå 32,5 x 32,5Rosa 43,5 x 32,5Grå 54,5 x 32,5
Stensåg till "vita bitarna"När jag har storleken och antalet stenar klart för mig, ritar jag ut ett mönster för de första 5 meter som ska stensättas. Vi vill inte att några linjer ska möta varandra. Längst ut till höger på min ritning ligger vita bitar. Dem kommer vi att skära till så snart vi satt alla andra stenar. Orlando 60 är en 6 cm tjock sten som kräver en stenkap. Den kommer vi att hyra och eftersom vi vill hyra den så få dagar som möjligt vill vi ha allt förberett innan.

Smart drag
Det visar sig vara ett smart drag att rita ett mönster eftersom plattorna är tunga och det är det sista vi vill tänka på när vi står och ska lägga stenarna.

Så här levereras plattorna

Järnrören som underlättar arbetet

5 meter mönster klart

 

Första dagen plattsättning

Efter första dagens läggning av Orlando med mixade storlekar kan konstateras följande:
• Små stenplattor, små problem. Stora stenplattor, stora problem som är både svårare och jobbigare att rätta till. Precis som med barn.
• Om du har plattvibrator så kör bara lätt över sättsanden, annars blir det väldigt hårt att jobba i.
• Gå ofta iväg och besiktiga linjerna i plattraderna från flera håll, både nära och långt borta.
 
• Om såna resurser finns, försök att dela på arbetet så att en person jobbar med hjärnan och en person jobbar med kroppen.
• Personalen på Stenbolaget föreslog att vi skulle köpa mindre stenar som skulle ha varit lättare att jobba med för oss som behöver ha ganska mycket lutning på marken. Lyssna på personalen!

Vi börjar bygga vårt mönster

 

Känner mig lite dum

Åt vilket håll ska granitplattorna ligga?
Vi fick hjälp med att sätta de stora granitstenarna på trappan som leder ner till vägen. Någonstans på vägen frågade killarna åt vilket håll de skulle lägga plattorna och utan att tänka sa både jag och min man att de skulle ligga med den släta sidan upp. När jag kom hem hade plattorna flera fula märken som inte gick att ta bort med vatten. 
Jag ringde till Stenbolaget och personalen där var oerhört hjälpsamma. De bad mig att skicka bilder och sa att de kunde åtgärda problemet med nya plattor. Tyvärr var det inget bra alternativ eftersom vi redan lagt plattorna och det skulle bli dyrt att lägga om dem. Då kom en av säljarna (som heter Daniel) hem till oss och kollade på märkena. Han konstaterade att plattorna låg åt fel håll (!)

Hur gör vi nu?
Det var ju mindre kul att vi lagt plattorna åt fel håll tänkte vi. Vad kan man göra åt saken? Jo, jag satte mig helt sonika ner och slipade bort märkena med väldigt fint sandpapper. Ska tillägga att jag även blandade in lite vatten i behandlingen. Och voila – de fula märkena är i princip borta.  

Fula märken

Nästan inga märken kvar

Verktyg till behandlingen

 

En vecka senare

Vi fortsätter att kämpa med att lägga plattorna enligt det mönster vi ritat upp. Det är svårt. Men någonstans efter en vecka (inte heltid) hade vi ett resultat. 

Vi sparar stenarna som ska skäras till sist

Resten av gången

 

Äntligen platta stenar men kan rita på!

Två småttingar är överlyckliga att vi snart är i mål med vårt projekt. Det första de ville göra var att rita på de nylagda stenarna. Och varför inte? Det blir ju fint.

Stenar kan man ha till mycket

 

Finjusteringar 

Gula kryssEfter att vi lagt alla stenar går vi en vända och kontrollerar att stenarna inte vippar. De som är ostadiga får ett gult kryss. Vi lyfter och plattar till, adderar eller drar ifrån sättsand, finjusterar enligt bästa förmåga.

Få perfekt resultat
För att inte röra till sättsanden är det bra att göra som på bilden när man ska lägga tillbaka plattan, dvs placera halva kanten mot den plattan som ligger stadigt och välta ner den plattan som låg ostadigt. Minst risk att det blir fel då upptäckte vi.

Lägg tillbaka plattan så här

Lägg tillbaka plattan så här

Mäta för att kunna kapa

Hur gör man så att man får rätt storlek på den platta som behöver kapas? Jo, man mäter hålet. Det kan ju tyckas självklart hur man ska göra, men jag ritade upp hur vi gjorde för alla som känner sig osäkra.

Steg 1 – Vi mäter vänster sida på hålet...

Steg 2 ... och vi mäter vänster sida på plattan. Sen markerar vi storleken på det vi mätt med ett litet gult streck.

Steg 3 och 4 – Vi gör samma sak på höger sida.

Steg 5 och 6 – Vi drar slutligen ett långt streck mellan de två små gula strecken. Sen har vi rätt storlek att kapa.

Vi mäter plattor

 

Handskar, handskar, handskar

Jag läste någonstans att det går en herrans massa handskar när man ska lägga nya stenar. Trodde i min enfald att det var ett skämt, men så var inte fallet. Här är några av dem.

Trasiga handskar

 

Kapa sten

Handhållen eller en på bord?Vi hyr en handhållen, eldriven stenkap med vattenkyld klinga för att kapa de 40–50 stenar som behöver delas för att passa in. Vi funderade ett tag på om vi skulle hyra en såg med bord men efter snack med uthyrarna så fick vi reda på dels att man kan skära nästan lika rakt ändå och dels att det skulle bli ett stort projekt att få hem bordet som väger över hundra kilo.

Låt maskinen göra jobbetVattentillförseln kyler klingan och, minst lika viktigt, binder de enorma mängder stendamm som annars skulle förpesta hela kvarteret.
Uthyrarna gav oss rådet att låta maskinen göra jobbet och vi tänkte att det är väl sånt de alltid säger om alla maskiner, men i det här fallet var det verkligen till hjälp.

Ungefär halvvägs genom kapandet hade vi hittat rätt metod i att först skära ett grunt snitt utan vattentillförsel vid ytan på stenen (eftersom vattnet suddar ut markeringsstrecket). Det grunda snittet hjälpte att styra sågen. Sedan var det enkelt att låta kapen "sjunka" genom stenen och göra hela jobbet.

Dax att kapa

 

Vi sätter kantsten

Innan vi kapade de stenar som behöver kapas satte vi kantsten. Först provisoriskt och senare tryckte vi ner dem i betong.

Provisorisk lösning

Kantsten i betong

 

Panik! Vi måste foga.

Vi inser att det börjar bli i det senaste laget att lägga fog, åtminstone om man vill ha flexibel hårdfog. Pratade med två proffsiga killar på Stenbolaget i Botkyrka i slutet av september. De avrådde att foga nästa år. Vi diskuterade fram och tillbaka om vi eventuellt skulle lägga sättsand tillfälligt istället, men så chansade vi och la den fog vi köpte för några månader sedan. Det är en vacker dag, det har varit en vacker sensommar hittills. Vi kör!
Steg för steg1 Först sopar vi ner fogsanden så gott vi kan med en liten borste. Inser att det tar för långt tid och tar en större borste istället. Det vi upptäcker är att det är viktigt med en borste som har mjuka och korta borst. Vi borstar diagonalt.
2 Eftersom vi bara har 35 kvm att foga tar det inte så långt tid. Uppskattar att vi la cirka 6 timmar på det. När vi borstat ner fogsanden sopade vi bort överflödig sand försiktigt och torkade varje platta för sig med en torr trasa. Det var lite tidskrävande att ligga på alla fyra med en trasa i handen, men värt det för att säkra att ingen fog hamnat på någon platta. 
3 Sist vattnade vi försiktigt varje fog, med blomsprutsinställningen på slangen, för att få fogen att stelna. Vi är mycket nöjda med resultatet.

Fogar med liten borste

Fogar med en större mjuk borste

 

Ljuset i mörkret

Kära svärfar kommer förbi och hjälper till med belysningen. Den är enkel att fixa och går snabbt att få till men jag måste erkänna att det är skönt med ett par extra händer vid det här stadiet. 

Den andra av tre Fisheye på plats

 

Kostnad för projektet

Den tänkta budgeten för det här projektet var 100 000 kr. Den har spräckts med cirka 20% i dagsläget. Vi kommer att gå över budget närmare 30% när vi är helt klara.
Stenar och arbetskostnad för sättning av granitstenarna kostade 93 727 kr minus 14 000 kr i ROT. Terrassen kostade 39 517 kr.
Totalt blev det 119 244 kr.
Det är några tusenlappar till som tillkommer eftersom en räkning inte är fakturerad än. Dessutom kommer vi behöva lite mer virke till bakre delen av terassen och grillhörnan. Så jag gissar att vi kommer hamna på cirka 130 000 kr totalt.

Cirka 120 000 kr har projektet kostatCirka 120 000 kr har projektet kostat

Cirka 120 000 kr har projektet kostat

Summering del 1 av 2

Så här tänker vi visa slutresultatetJa, det har kommit till sista rycket vad gäller projektet. Det vill säga summering. Äntligen, eller vad säger man?
Vi hänvisar till bild 1–4 som vi tog innan vi startade. Vi visar dem, slutresultatet i dagsljus och slutresultatet i kvällsljus. Totalt 16 bilder.

Trappan från vägen upp till vårt hus

Gången mot huset

Inga spår av dräneringsrbetet längre

Platsen där vi vill kunna umgås

 

Summering del 2 av 2

Målbild
Ett av våra mål med det här projektet var att få till en oas, en härlig plats som är trygg, mysig och inbjudande. Barnen skulle få en ny sandlåda, en sån där med lock istället för att gräva i gruset och resterna från det gamla dräneringsjobbet. Vi ville få till en planare yta som vi kan umgås på.

Planering
Vi började det här projektet i tanken ordentligt redan i mars/april 2013. Då planerade vi, mätte, ritade, funderade. Vi försökte klura ut vad vi ville ha och hur det skulle se ut. Planeringssteget la grunden för alltihop. Vi la mycket tid på planeringen och det har visat sig vara ett bra drag. 
LärdomVi har lärt oss massor under resans gång. Här kommer 10 saker som vi gärna lyfter och delar med oss.
1 Planering är A och O.
2 Allt tar oftast mycket längre tid än man tänkt.
3 Ha en budget, men var beredd att ändra den (oftast uppåt).
4 Köp kvalitet och tänk långsiktigt. Stenbolaget har funnits sedan 2005. Inte jättelänge, men tillräckligt länge för att vi skulle känna oss trygga att köpa plattor från dem. 
5 Köp alltid extra plattor. Om någon platta skulle gå sönder är det bra att ha extra så man inte behöver köpa en hel pall eller riskerar att den inte finns längre.
6 För att få det bra, ta tid på dig. Lägg grunden ordentligt. Plattorna kommer kanske ligga i 50 år. Se till att få dem räta och ligga bra.
7 Få familjen att hålla ihop genom att ha små delmål. Och prata med varandra. Ha samma ambitionsnivå med hur mycket som ska hinnas med.
8 Använd Stenbolagets andra tävlingsprojekt och hämta inspiration. Dra lärdom av vad alla gjort för misstag och hur de har lyckats.
9 Vila ibland. Och ha kul. Det är lätt att ånga på för att man vill få allt klart så fort som möjligt. Försök att njuta av processen.
10 Tänk helhet när du designar om ytan du har att tillgå. Det är lätt att stirra på detaljer och glömma helheten. Ljuskällor är bl a en sak man lätt glömmer. Och nu när hösten är här är just ljuskällorna något vi verkligen uppskattar.
Framme i målVi känner båda att vi nått vårt mål. Barnen fick en sandlåda med lock, vi alla fick en fantastisk plats att vara på ute. Till våren ska vi dessutom köpa några trevliga soffor att mysa i. 
Att skriva här har varit väldigt skoj. Vi kommer sakna det. Men vem vet, kanske gör vi om det hela nästa år, med vårt nästa projekt – trappan längs huset. Vår härliga oas har växt fram

Föregånde artikel En ny trädgårdstrappa - Projektet som växte
Nästa artikel Ny infart