icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Från oanvänd skogsslänt till terrasserad dröm!

Från oanvänd skogsslänt till terrasserad dröm!

Planeringen är igång!!

Var börjar man när man vill göra om HELA den uppvuxna  trädgården från 90 med stora förändringar? Dessutom på små ytor i ett parhusområde. Tankar och idéer har man ju men hur får man ihop helheten och hur vet man att det man vill faktiskt funkar? Under hösten 2011 träffade vi först en hutlöst dyr trädgårdsarkitekt men bestämde oss för att gå en annan väg. Vi tog kontakt med Älta Mark & Bygg som hjälpte oss att planera för stödmurar och stensättning + rabatter på framsidan. Vi fick en gratis konsultation av Stenbolaget som med sin expertis hjälpte oss att förstå olika materialval bättre. Vi fick hjälp med att planera för växtligheten av trädgårdsmästare från JH:s i Älta. Nu började bilden klarna och det är ett tips, tag hjälp av de olika experterna och beskriv vad ni vill åstadkomma. Om man inte vet till 100% så kommer de att komma med fler förslag, guida er vidare och vips så får man ihop helheten. Så, vi fortsatte med att söka mark-0ch bygglov under vintern för att kunna sätta igång under våren. Tog in offerter och bestämde oss för att anlita Älta Mark & Bygg.

Sliten entré

Igenvuxet med gamla bärbuskar

Uteplats i behov av ett lyft

Skogsslänt inpå husknuten

Rivning av trädgården

Juni 2012: Nu är vi igång på allvar! Mark-och bygglovsansökan drog ut mer på tiden än vi hade räknat med. Vi tyckte att vi var ute i god tid när vi ansökte redan i början på året. Men det blir lätt några turer fram och tillbaka innan alla ritningar och dokument är på plats. Inte särkskilt svårt, men tidskrävande och man måste få hälp med korrekta ritningar. Så ett gott tips är att vara ute i god tid :-) På ett par dagar är vår forna tädgård ett minne blott. ALLT tog vi bort, flyttade till andra platser och många växter fick nytt hem på den gemensamma lekplatsen i området samt hos grannar.

Framsidan ett minne blott

Trätrall och rabatter borta

Uteplatsen på baksidan puts väck

Granen fälld

Regn och åter regn...

Nu är vi rejält försenade. Alla är stressade över att inte komma igång. När det var grävt för första muren så kom det under några veckor kopiösa mängder regn. Sisådär en 40mm under vissa dagar. Det går inte att fortsätta och sätta stödmuren eftersom det bara är lera, eller som några grannbarn sa: "Vad mycket geggamoja ni har hos er". Hur är det möjligt att regna så mycket?

 

Vallgrav

Full fart framåt! Stödmurarna kommer på plats.

början av juli 2012: Regnet försenade vårt projekt med flera veckor men vädrets makter rår inte någon på. Men när det väl gick att köra igång, ja då gick det fort! Keystone- muren är som ett gigantiskt bygge med klossar och tänk att så många meter mur som är 1,50 m hög bara tog några dagar att få på plats (efter att grävjobbet var gjort). Fantastiskt! Älta Mark & Bygg gör ett enastående jobb; de är noggranna, kompetenta, starka och så trevliga och proffsiga att ha att göra med. Vi fotar varje dag och kan inte låta bli att springa ut i skogen för att blicka upp mot vår tomt, så annorlunda det blir!

 

Grävjobb

Första klossarna

Första muren på gång

Andra muren uppe

Framsidan med marksten och rabatter

När rabatterna kom på plats först av allt så tänkte vi, hur ska detta bli? Det såg ut som två gigantiska badkar... eller som grannen skämtsamt sa: "Bäst att hålla sig väl med er så att man inte blir begravd här". Nej då, bara växter ska ta plats här så småningom:-)

 

Marksten

Äntligen "klara"!

Ja, riktigt klar blir man väl aldrig. Men nu har gräset kommit så nu är markarbetet klart. Gräset vattnar vi flitigt. Vi har rusat iväg på sommarrean och köpt lite nya utemöbler. En härlig loungemöbel på baksidan där vi nu njutit av att sitta och bara blicka ut i vår nya trädgård. Tom en och annan tupplur har här blivit. Vi har en del fix kvar naturligtvis. Växter och åter växter, nytt insynsskydd mot grannen, bord med stolar till baksidan, belysning (lite schyssta spotar lär det bli med tiden), dekorsten etc. Lite fix nu under sensommaren och hösten men sen kommer det ju faktiskt en ny vår och sommar nästa år!

Nya framsidan

Lite nya växter och sommaminnen

Vår nya snygga och stora baksida!!

Fin uteplats i morgonsolen

Föregånde artikel Stödmur och marksten på tomten
Nästa artikel Från sandtag till stendröm