icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Från sandtag till stendröm

Från sandtag till stendröm

Starten....


En trädgård i sandtaget på Ekerö som är en (mar)dröm för två energiska fd Vasastadsbor att planera. Nybyggt hus är en dröm att flytta in i men men men vad ska man göra med en trädgård med grovplanerad lera runt huset och övriga 900 kvm ligger i en slänt av sand som lutar 14-17 grader mot huset. Efter att ha bott in sig i drygt ett år hamnade vi på Stenbolaget en dag i juni 2012. Ett års funderingar skulle sättas i verket. Att stå i butiken och prata om projektet var den lättaste delen. Vi förstod nog inte riktigt själva när Kevin H la följande order åt oss... 120 kvadrat marksten Ocala, 20 kvm Ocala grafit, 28 m*0,4 m stödmur mega mini som ska byggas i två etage, 7 st trappblock i betong(125 kg st) och sist men inte minst en 18 m lång stöd mur (höjd mellan 1,1 m -0,5 m i höjd) Megawall Garden. Mycket bra service och inspiration fick vi av personalen i Barkarby. När vi kom ut ur butiken denna eftermiddag hade vi med oss en faktura som gjorde ett rejält hål i vår budget :) + den inte helt lätta frågan, hur ska vi få 29 pallar sten från Benders i Rotebro till vårt kära Sandudden.....Nu har sommaren snart gått och efter mycket slit har vår stendröm blivit verklighet och mycket över för väntan.  

Leverans av marksten

Gångbana och uppfart fyllda

En bil kommer lastad...

Pallarna flyttade

Uppfarten är återigen tom, underlättar att börja med grundarbetet då.

Underarbete

Grunden

Gräva ur lera och gräva plats för de nya murarna och altanen.Här ska det sedan ligga Ocala marksten grå med en grafitram runt. Populärt mönster har vi förstått efter att ha spanat inspiration i området. Men men det är snyggt. Tomten ska ha en stödmur av Megawall Garden för att stödja upp det vi grävt ut för att få en plan gräsmatta.

Gräver ur

Längst bort, Megawall Garden

Långt kvar...

Baksidan

Vår blivande uppfart

Grundarbetet...

Arbetet fortgår. Fiberduk ska täcka hela området och sedan på med makadam. Följer Stenbolagets instruktioner till punkt och pricka. Inom några dagar har min kunskap gällande olika grussorter ökat med många 100 %Den firma som hjälper mig att sätta stenen visar sig vara guld värda...

Min högra hand, en grön lastmaskin

Skyffla ut

Skyffla ut

Underarbete..

Makadam, vattenpass och markvibrator gör att ytan börjar jämnas till. Otroligt att vad en yta kan kännas så mycket större...

Skyffla ut

Skyffla ut

Skyffla ut

På en annan del av tomten...

Vi har grävt ut i ena hörnet av vår tomt. Vår grundidé från början var att kunna ha en större del av tomten som en plan gräsmatta. Iom att tomterna ligger i ett gammalt sandtag så är det inte det lättaste. Vi har flyttat massor och planat ut, kvar har vi då en höjdskillnad på 1,4 m. Där ska en Megawall Garden mur avgränsa mot sluttningen.

Schakta

Min gröna vän

Min gröna vän

Ocala marksten börjar komma på plats..

Äntligen ett stort steg närmare färdigt.Fri mönsterpassning som gör att man kan lägga lite som man vill. Kan sätta lite griller i huvudet på vissa plattsättare :)

Framsida

Entré och förråd

Baksida med altan och blivande murar

Bakom förråd

Framsida, plats för soptunna

Två murar i etage

För att hantera höjdskillnaden vid huset upp mot gräsmattan ska två murar, 0,4m höga byggas. Mellan murarna kommer vi kunna plantera blommar etc. Just denna del av tomten har varit den som det varit mest diskussion om, what to do?? Lösningen blev kanske inte den enklaste men vi blev mycket nöjda med resultatet :) Efter stenläggningen drog bygget av muren igång.

Altan, mur, stenläggning

Betongtrapp upp till gräsmattan

Sett från entre´n

Sett från entre´n

Stödmur mot slänt och granntomt


Mur byggd av Megawall Garden. Den är byggd nu och projektet med just denna mur pausas till nästa säsong. Planer finns redan så klart, trädäck, stenläggning, pergola, segelduk???? Vad ska ske.

Megawall

Megawall

Plattsättningen klar, finputsning kvar

Nedan följer då ett antal bilder över det färdiga resultatet....Vit singel och blommar fick vara det sista vi gjorde för denna gång.

Uppfart

Uppfart

Uppfart

Uppfart

Etagemurar klara

Nu är projektet officellt klart för denna säsong. Skönt att man har 3 dagar kvar av sin 2,5 månader långa föräldraledighet/semester. :)Stenläggning, utbyggnad av altanen, två murar i etage och en örtbädd blev det för att kunna binda ihop de höjdskillnader som blev vid vår grovplaneringen av tomten.

Uppfart

Uppfart

Uppfart

Uppfart

Uppfart

Föregånde artikel Från oanvänd skogsslänt till terrasserad dröm!
Nästa artikel Omläggning av trädgårdsgång