icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Funkishusets framsida

Funkishusets framsida

FRAMSIDA I KAOS

Så här ser framsidan ut efter dränering och år utan kärlek till trädgården. Men snart drar projektet framsidan 2.0 igång.

Bild före projektstart

Bild före projekt

Bild före projekt

GARAGENEDFART OCH PARKERING BEHÖVS

Den gamla nedfarten till garaget är i kraftigt behov av uppfräschning. Parkeringen för bilarna ska stenläggas och ett cykelstall byggas.

Före projekt

Bild före projekt

Bild före projekt

Bild före projekt

IMORGON DRAR DET IGÅNG!

Från dräneringshögarna har vi grävt fram ett gäng med stenar som vi kommer använda längra fram. Stenbolaget levererade markplattorna på utsatt dag. Spänd förväntan inför morgondagen.

Bild före projekt

 

NU DRAR GRÄVARBETET IGÅNG!

I morse kom kom två grävmaskiner som med fantastisk effektivtet påbörjade arbetet. Redan har översta lagret av gammalt gräs, singel, lera och stenar grävts bort. Marken har planats ut så att rätt lut från huset skapas. Mycket av det som grävs bort går att återanvända vilket ju är jättebra. Men det blir en del högar...

Bild före projekt

Bild före projekt

Marksten

GRUNDEN TILL GÅNGARNA GÖRS

Det är inte alltid lätt att visualisera hur saker och ting kommer att se ut. Bilderna nedan visar hur grunden till de i framtiden granitstenkantade singelgångarna växer fram.

Ombyggnation

Ombyggnation

PARKERINGSPLATSEN BÖRJAR TA FORM?

Underarbete är ju a och o när det gäller stenläggning (och mycket annat). Grunden är nu lagd till den framtida parkeringsplatsen.

Grundarbete

Grundarbetet

PLATTORNA PÅ PARKERINGSPLATSEN SNART PÅ PLATS

Nu har vi exakt bestämt storlek för parkeringsplatsen. Längst in planerar vi för ett cykelförråd. Grunden läggs i år så får vi under nästa år jobba vidare med själva bygget.

 

Markstenen kommer på plats

Förarbetet

KANTSTENEN FÄRDIG

Efter många turer och måttande har vi nu satt kantstenen. Det var svårt att hitta den rätta bågen på den runda delen men nu är vi nöjda. Underlaget till singelgångarna är nästan klara och det blir allt lättare att se slutmålet.

 

Kantstenen på plats

Kantstenen på plats!

Kantstenen är på plats

SYRÉNHÄCKEN PLANTERAD

För att få slippa se bilarna från baksidan av trädgården har vi i helgen slitit med att gräva häckrännan och sätta syrén.   Vi valde ganska små plantor. Vår erfarenhet är att syrénen växter ganska snabbt och stora plantor kostar ju en del... Om några år kommer häcken ha vuxit sig tät om hög.

Syrénhäcken planterad

Syrénhäcken planterad

UNDERARBETET ÄR A OCH O

Kantstenen är nu satt och arbetet med underlaget till singelgångarna har påbörjats. Det viktiga är nu att få rätt lut från huset och att underlaget blir packat enligt konstens alla regler, markduk, bärlager och sen singel.   Allt sker under övervakning av världens sötaste katt.

Underarbetet är A och O

Underarbetet är A och O

Kantsten och underarbete

ÅSNESTEG NER TILL GARAGET

Tidigare har vi haft en sluttning ner till garaget. Singlet har rutschat ner och hamnat längst ner vid dörren. Ibland har till och med brunnen blivit tilltäppt.   Vi har funderat fram coh tillbaka och kommit fram till att lösa detta med att bygga åsnesteg. Det som kan vara opraktiskt är att köra upp cyklarna men eftersom vi ska få till ett cykelförråd på sikt så kan det nog bli bra.

Påbörjad trappa

Påbörjad trappa

Trappa

FEL SINGEL

Allt är nästan klart. Underarbetet färdigt och det enda som återstår är singel och lite mindre fix. Vi har diskuterat storlek på singel och vilken känsla vi vill skapa. Ett singel med varma färger som lyfter värmer upp det vita huset och som matchar den röda dörren.   Vi kommer hem och möts av gångar fyllda med singel. Men inte det vi valt utan ett singel som vi snarare kallar kross.    

Kross

 

Stenkross

Stenkross

STENKROSS >SINGEL

13 ton fel kross täcker gångarna (se första bilden nedan). Hur gör vi nu? Ska vi vänja oss vid krosset, få entreprenören att göra om och i så fall vilket singel ska vi ha?   Det finns ju verkligen en uppsjö av singelsorter. Vi gick runt den kvällen och tog lite stenar från olika grannars singelgångar. Till slut bestämde vi oss för att försöka få entreprenören att byta singel till den längst ner i bildserien.

Gångsingel

Val av gångsingel

Gångsingel

FANTASTISKA VÄSTERORTS BMF

Det gäller att välja sin entreprenör med omsorg. Det har vi som tur var gjort. Tack Fredrik och Simo på Västerorts BMF som på en dag lyckades byta ut 13 ton kross mot den singel som vi till slut valde. På grund av miss i kommunikationen skedde detta misstag och vi är så glada att det kunde rättas till. Kolla resultatet nedan!   Muren som går i en halvcirkel framför trappan murades upp under veckan. Jag ser så fram emot att fylla innandömet med blommor.

Varmt gångsingel

Infart

Gångsingen och stentrappa

Vacker betongtrappa och gångsingel

DET BLEV ÄNNU BÄTTRE ÄN VI TROTT!

Tack vare den milda hösten har nu gräset tagit sig riktigt bra. Klotkörsbärsträden är planterade. Till våren blir det ytterligare två träd för att skapa en tydligare allékänsla.   Vi har nu planterat det vi mäktat med och tar nya tag till våren. Vi är dock oerhört nöjda med resultatet och så är även alla snälla grannar som kommit med glada tillrop.

Gräset börjar växa

Färdigt resultat

Resultatet

Gångsingel

Gångsingel

 

    Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré