icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Stenläggning framför entrén

Stenläggning framför entrén

Förberedelser

Såhär såg gården ut innan det var dags att börja!

Förebild

Förebild

Börja om på nytt..

Här har vi schaktat undan allt gammalt framför kåken och börjat lägga 0-8 som kantstenarna ska sättas i!

Schaktat

Kantstenen börjar komma på plats...

Här har vi börjat få kantsten runt en av det som kommer bli gräs på framsidan av huset, lämnar dock en liten glugg så man kan komma in med maskin ett tag till! Dessutom har fasadbytet kommit en bit på väg, så man får samsas om den lilla yta som finns :)

Kantstenen vi sätter är RV6 och så kör vi med radiestenar för att få till lite mjukare former. Och jag kan starkt rekommendera en kantstenssax (eller egentligen två och en vän som hjälper till ;) för att lyfta dem på plats!
 
http://www.stenbolaget.se/utomhusprodukter/kantsten/kantsten-natursten/granitkantsten-rv6-rakliad.html

Snart är hälften av kantstenen på plats

Och från en annan vinkel

Stengång in mot entrén

Här blir det en gång in mot entren, det kommer vara skiffer i mitten och sedan smågatsten på sidorna så man kan backa in med bilen

Lite 0-40 som bärlager så blir det nog stabilt

Min näst bästa vän!

Det här är ju absolut min näst bästa vän (iallfall när det gäller sådana här saker :) Får se om jag får tillbaka min bäste vän ikväll så jag kan få upp en bild på "henne" också!

Padda

Livet består inte bara av sten.

Det blir två gräsytor också på framsidan, liksom för att "rama in" stenen (annars brukar man väl säga tvärsom, att stenen ramar in gräset ? :)

Gräs och sten

Dags att börja lägga skiffer

Till slut så var det dags att börja lägga skiffer. I botten har jag 0-40, sedan jämnar jag av med lite 0-16 för att sedan lägga 0-8 under skiffern.

Börja lägga skiffer

Börja lägga skiffer

Min allra bästa vän!

En planlaser med mottagare blir man ju beroende av efter att man väl börjat använda den när man håller på med sånt här!
Saker och ting blir ju så otroligt mycket enklare, det enda problemet är väl att man blir för noggrann ;)

planlaser

Snart är hälften lagd!

Fortsätter lägga skiffer - det går rätt fort när man väl kommer igång - skiffern fortsätter rakt fram längs hela framsidan på huset och sedan kommer den även gå ut i vinkel till vänster.

Börja lägga skiffer

75% klart!

Hela vägen framför huset är lagd, det blev till att göra om avslutet närmast på bilden några gånger för att det skulle se bra ut - det är ju sådana här gånger man ångrar att man gjorde en 45 graders vinkel på altanen ;) - hur som helst slutade det med att jag fick vinkla avslutet på plattorna också!

Det börjar arta sig

Kombinera sten med olika tjocklek

Vi har ju på samma yta både skiffer och smågatsten, och de skiljer ju lite i tjocklek.
Det enklaste (och kanske bästa?) sättet är att dra av ytan för skiffret, lägga den och sedan gräva ur för gatstenen. Otroligt lätt att få till det bra!

Ett måste när man lägger gatstenTILL SLUT SÅ VAR DET KLART!

Mer eller mindre all sten på plats! Lite småfix kvar, men så är det ju alltid ;-) Smågatstenen lade vi för att kunna backa in med bil mot dörren.

Väderstreck

Väderstreck

Passade på att fälla in en kompassros vid entrén också, tittade först på de färdiga som finns men tyckte inte riktigt de skulle passa in - och inget är väl roligare än att göra saker och ting själv?!
Ska försöka få till en Nord - Syd markering nån gång i framtiden men jag har inte riktigt klurat ur hur det ska göras än.

Jag lade iallafall först hela skiffergången, sedan kapade jag till bitarna för kompassrosen av grå och svart skiffer (själva skiffergången framför huset är lagd av samma svarta skiffer)
Jag lade sedan ut bitarna ovanpå skiffergången och ritade av formen, sedan kapade jag ur med en vanlig stenskiva på vinkelslipen (man fick hålla tungan rätt i mun ;) och sedan kunde jag passa ned bitarna till kompassrosen.

http://www.stenbolaget.se/utomhusprodukter/utegolv/naturstenshallar/skifferhall-gra-600x300x20-30.html
http://www.stenbolaget.se/utomhusprodukter/utegolv/naturstenshallar/skifferhall-svart-600x300x20-30mm.html

Väderstreck

Några fler efterbilder

Bland annat från lite längre håll

Efterbilder

Efterbilder

Helhet & karaktär

Måste få berätta hur vi tänkte när vi valde sten till vårt projekt. När vi började rusta vårt hus ville vi som många andra få tillbaka husets "gamla charm" - husets ursprungliga timmerstomme hade under årens lopp fått liggande panel, puts och till slut stående lockpanel.
De gamla fönstren var på 50-talet utbytta och det gamla falsade plåttaket var utbytt mot ett modernare profilerat plåttak. Så när vi nu hade möjligheten valde vi att sätta liggande panel, byta till moderna fönster men med ett utseende som påminner om de som suttit på huset tidigare, och även byta tak till bandplåt. Och minst lika viktigt som färgval och fönsterutseende tyckte vi det var att stenläggningen skulle bli en del av huset. Nu kanske det inte var så vanligt med stenläggning framför huset i mindre byar kring sekelskiftet, men vi kände att kantsten i granit, smågatsten och skifferplattor skulle vara material som matchar huset och ge den helhet och karaktär vi ville ha. Att det skulle känns som att stenarna och plattorna alltid legat framför vårt hus!

Entrén

Smågatsten

Regn, regn, regn..

Inget toppenväder för att jobba ute, men jag passar på att fixa till lite och sopa ned mer sand mellan stenarna där det "försvunnit" - nu får man ju vattningen gratis så att säga ;-)

Blött ute

På kvällen

En bild framåt kvällsskvisten - synd bara att det blir mörkt så sent!

Kvällsbild

Föregånde artikel Mega drive - Vår nya garageinfart!
Nästa artikel Ståtlig uppfart