icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Gammal uteplats blir ny

Gammal uteplats blir ny

Forsla bort jord!

Uteplatsen var lagd för 20 år sedan av en mängd oregelbunda marmorplattor och stavar. De ligger nu i en stapel och ska köras till tippen.

Gammelplattorna staplade

Gammelplattorna staplade

Häcken full

Rak spade passar bäst till lera

Snart grävt klart

Tips nr 1: Skaffa en bra skottkärra! Ett lass jord väger ungefär som en Afrikans elefant, hane, så efter två punkade däck lärde jag mig att endast fylla skottkärran till hälften.
Tips nr 2. Gör 50 sit-ups varje morgon! Din rygg behöver dina magrutor.
Tips nr 3: Se över din trädgård och planera var du ska lägga jorden! Det blir så oerhört mycket mer jord när den kommer upp i luften. Förstå det, den som kan. Jag tömde kärra efter kärra i häcken. Alltså den runt vårt hus.

Snart klar

Dags för fiberduken

Insåg ganska snart att rullen med fiberduk inte skulle räcka. Åkte och köpte en till. Det blåste hejvilt och duken fladdrade som ett segel innan jag hittade stenar att lägga fast den med. Började med två våder, sedan lassade jag grus. Det var kul, även i regn

Första lasset

En bräda hjälpte

Går undan

Satte en mättråd

Högen minskar

Kantstenarna på plats

Äntligen kom lasten med stenar och plattor. Jag har haft våndor över kantstenarna och undrat hur de kommer att hålla sig på plats. Beslutade att lägga dit dom innan jag paddar gruset så att inte gruset försvinner in i rabatten. Men när jag började att lägga dit stenarna så kändes det riktigt bra, de är tunga och kommer nog att hålla emot trycket från plattor och grus.

Bara att börja...

Tunga fina stenar

Går fort

Det tog två timmar att få alla på plats

Paddat och klart!

Åkte och skulle hämta stenmjöl på grustaget, men hade lånat en täckt kärra. Det gick inte alls det, killen kunde inte skopa grus i den så vi fick åka hem igen och byta till en öppen. Nu har vi stenmjöl och en padda och en såg. Han som hyrde ut paddan sa att jag skulle köra över sex gånger, jag körde åtta. Snart är det dags att lägga pussel!

Minsta paddan

Rejäl stensåg.Svintung

Bra med reglarna

Mitt egna patent. Armeringsjärn bakom

Stora pusselbitar!

 

Lägga pussel

Om tre dagar åker vi på semester och nu vill jag göra allt klart. Lite pressad första dagen, för att vara ärlig helt uppgiven. Jag tittade på plattorna och tänkte att jag måste skära varenda en! Herregud...de kommer aldrig att räcka. La två plattor och gick och la mig. Deppigt, har jag nu lagt ut så mycket tid, ansträngningar och pengar och så skiter det sig när jag nästan är framme???Nästa dag slutade jag att tänka och bara började.  En i taget. Jag behövde inte skära en enda platta, bästa verktyget var hammaren. Med den formade jag ojämna hörn och knackade längs sidorna. Skyddsglasögon behövdes för flisorna yrde. Efter en dag hade jag lagt över hälften. Det var riktigt uppslukande, tiden försvann och jag glömde bort att äta. Ett annat redskap som jag använde mycket var en liten sopskyffel. Den hämtade jag sand med och jämnade ut under plattorna. Gummiklubban var bra i början för att höra om det lät ihåligt under plattan, men senare gick det lika bra med knytnäven. Nu känns det bra, jag kommer att klar innan vi åker...och jag har grus kvar till vi kommer hem, då ska jag börja anlägga nya gångar runt huset....och grunden till växthuset.

Sopskyffel, handskar, klubba, och hammare

Använde hammaren mest

Knytnäven gick lika bra

Skulle inte klarat mig utan vattenpasset

Snart klar!

Uteplatsen klar!

Vad jag lärde mig var att till nästa gång inte hyra en stensåg det första jag gör, utan vänta tills arbetet kommit igång. Det var inte många plattor som behövde sågas, och de kan vänta till sista dagen. Nu kostade det en rejäl slant för hyran. Dessutom hade jag ingen förlängningssladd för sågen, det hade jag inte tänkt på och att elen skulle bli så belastad så propparna rök hela tiden det blev också en överraskning. Men förutom det så gick det förvånansvärt bra. Stenmjölet i fogarna behöver tid att sätta sig, småstenar ploppade upp på plattorna efter regn vilket irriterade mig och jag gick med sopborsten framåtböjd och svor, tillslut övervägde jag att hälla i fastfog. Men efter mycket råd från erfarna stenjobbare så hällde jag i stället i fogsand och förstår att jag får hålla på och pyssla med det efter varje vinter eftersom allt rör sig på denna jord. Men jag är glad och nöjd och nu är det bara att ta fram grillen och duka fram till trädgårdskalas!

Med fogsand. Klart!

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré