icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Grand entrance

Grand entrance

Nu har vi en ny entré!

Så där ja!  Nu är vår nya entré med stödmurar äntligen klar!  Tack Stenbolaget för alla tips och fina leveranser under projektet.  Snart är det dags för nya stenprojekt!

Såhär blev det!

Vid ritbordet

Offerterna vi fick in på att göra detta samt dränering var på sjusiffriga belopp så när jag såg att Stenbolaget hade snygg granit till bra pris så beslutade vi oss för att göra detta själva med lite hjälp från en markfirma för de tunga arbetena.   Gjorde en idéskiss och en detaljerad ritning på trappan för att uppsatta materialmängd samt få rätt på höjderna.

Idéskiss

Ny beläggning på trappan

Vi började med att bila av beläggningen på den gamla trappan från 70-talet för att klä den med granit i stället. Här har leveransen kommit från Stenbolaget på blocksteg som ska användas längre ned vid entrén.

Påbörjar trappan

Dags att såga blockstegen i vinklar

Vi gjorde en mall i skala 1:1 för att få rätt vinklar och överlapp på blocken.  De ska ligga två cm över varandra.  Därefter ritade vi ut vinklarna på blockstegan, lånade en stensåg och kapade dem så att allt var klart att lägga ut när markfirman kom hit.  Det gäller att vara noggrann, man vill ju inte såga fel vinklar…

Såga blocksteg i vinklar

Rivning

Sen kom markfirman hit i två dagar och grävde bort den gamla entrén, lade ut grus till nya entrén, samt placerade ut de färdigsågade blockstegen enligt min ritning.  Det blev mycket bra och höjder och vinklar stämde precis.  De placerade även ut L-stöd så att vi kan fylla upp med jord och få plana fina ytor kring entrén.  Dessa ska därefter kläs med beklädnadsgranit.  

Rivning (dag 1)

Utplacering av block och L-stöd (dag 2)

Beklädnad av stödmur i granit

Sådär, nu är beklädnadsgraniten på plats.  Vi beställde två hela pallar med beklädnadsgranit samt färdiga hörn så att man slipper skära graniten i hörnen.  Det gick enkelt att montera genom att vi fäste en trälist horisontellt nere i L-stöden.  Därefter kunde man fästa blocken mot betongen och få rätt mellanrum med hjälp av kakelkryss. Nu återstår bara fogning och därefter ska jag sätta en toppsten med huggen kant för ge muren ett mer kompakt intryck.  Vi passade även på att måla grunden i en ljus nyans som ingår i graniten.  

Beklädnadsgraniten på plats

Nya entrén framifrån

Fogning

Nu håller vi på att foga beklädnadsgarniten.  Har valt en fog som heter Manhattan och dess färg är väldigt lik graniten vilket gör att det hela smälter ihop fint.  Vi blandar fogen lite tjockare och trycker in den med en spackelspade.  Därefter torkar vi flera gånger med en svamp för att få bort överflödig fogmassa.  Vi fogar även mellan blockstegen och beklädnadsgraniten för att det ska vara lätt att håla rent i framtiden.

Fogen appliceras

Överflödig fog tas bort

Muravtäckning

Nu har det blivit dags att montera muravtäckningen på muren.  Denna fästes ovanpå stödmuren och sågas i vinkalar i hörnen för att den snygga huggna sidan ska synas.

Muravtäckning

Fogning av muravtäckning

Här är muravtäckningen fogad och nu börjar man se hur den färdiga muren ska se ut.  Bra att blanda fogen riktigt tjock och använda sig av en spackelspade för att få ned fogen i springorna.  Fogen är Manhattan Grå och smälter ihop väldigt bra med granitstenen.

Fogad muravtäckning

Entrén innan projektstart

Så här såg det ut tidigare...

 

Så här såg det ut tidigare...

Rabatt vid granitmur

Nu har vi anlagt en fin rabatt vid muren också.

Nu har vi anlagt en fin rabatt vid muren också.

Liten stödmur med gästparkering

Nu är den lilla muren klar också.  Vi har gjort en gästparkering utanför den.

Julbelysning

Nu är julbelysningen uppe!  Lyser upp granitmuren fint!

Nu är julbelysningen uppe!  Lyser upp granitmuren fint!

Nu är julbelysningen uppe!  Lyser upp granitmuren fint!

Föregånde artikel Torpet får ny parkering, gång och uteplats
Nästa artikel Mega drive - Vår nya garageinfart!