icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Grindstolpar med belysning, ny parkering

Grindstolpar med belysning, ny parkering

Start- för långt att skotta 

För att slippa skotta 45m  vid nysnö kl 05.30 så gör vi en parkering bredvid gästhuset. Grindstolpar med belysning vid parkeringen och vid infartsvägen.

Utgångsläget - översiktsbild

 

Markarbete

Dax att hyvla av gräsmattan och skapa en jämn yta. Förvånansvärt mycket grus innan berget.

Grävning pågår

 

Gjutformar och sulor till grindstolpar

Byggde gjutformar i formplyfa. Grävde ur 1,2m och la ca 30 cm makadam 16-32 underst i gropen.
Blev kanske något överdimensionerat ( 500x500x950) men stolparna lär stå kvar även när ryssen kommer. Mätte in nivån med lånat laserpass.Drog fram el i PEM slang och satte 3st 10 mm armeringsjärn i varje stolpe. Avser att sätta 8-9 stolpelement i granit med topp och lykta.
Fick figursåga formen för den stolpen som skall stå på berget vid infarten. Borrade 3st hål för armeringsjärnen i berget och säkrade dem med ankarmassa.

Gjurtform i formplyfa

Inmätning av gjutformarna

Blev hyfsat rakt

Figursågad gjutform på berget

 

Sulorna till grindstolpar gjutna

Gjöt sulorna till grindstolparna. 1,4 ton grovbetong senare ser det ut att ha gått bra. Inhyrd betongblandare gjorde skillnad....

Gjuten sula vid parkeringen

Sula på berget vid infarten

Översikt parkeringen

Gjutningen klar vid infarten

 

Stenen kom igen!

Igår kom stenen till grindstolparna, kantstenen och inklädning av entretrappan (vårprojekt). Närmare 6 ton som skulle lämpas på tre olika platser på tomten. Skönt med kranbil annars hade jag stått där än...

Granithällarna till trappan

Stolpelementen och kantstenen till parkeringen

Kantsten på g

Stolpelement i granit

 

Upppackning av belysningen

Har spenderat morgonen med att packa upp belysningen och ideat kring infästningen i stolparna. Har letat länge efter stora grindlyktor, svårt att hitta stilrena som inte kostar 12' styck. Hittade till slut en större hos Norlys (http://www.norlys.se/?ItemID=1169), kanske i minsta laget med 64 cm får duga.
På stolparna vid infarten skall vi belysa stolparna med markspottar för att markera entren och lysa upp husnummerskylten. Sökte en vrid och tiltbar som kan hantera en ljussvagare LED, GU10. Blev en från SLV (http://www.bellalite.se/markarmaturer/dasar-115-gu10-rund-taeckplatta)

Uppackad grindlykta

Dasar markspot, GU10

 

Regn, regn, regn

Helgen skulle använts till att mura grindstolparna men stoppades av regn och åter regn. Blev istället att slå sönder gjutformarna och lägga ut ett nytt bärlager (stenkross 0-16) och sen ärtsingel 8-16. 

Gjutformen ett minne blott

Gjutformen ett minne blott

Vänster sula

Nytt bärlager + singel vid infarten

Regn, regn och lite sol

Helgen gick inte helt som planerat. Dels regn och åter regn men också att den planerade spolbrunnen till avloppet gick snett. Vi grävde efter avloppet (3m djupt) men där fanns inget. Eftersom allt är berg så finns det sprängda gravar för avloppet men de var tomma, bara fyllnadsmassa. Visade sig att karteringen och den efterföljande uppmätningen 20 år senare gått fel. Slår på 7m. Blir att gräva upp på rätt ställe senare. Troligen går ett av fundamenten till grindstolparna hädan.
Helgen ägnades åt att limma de första stolpelementen. Tips är att limma de första och gjuta betong i hålet. Förvånadsvärt vad lätt de kommer på "glid".

Makadam i botten

Första stolpelementen och kantstenen

Vänster sidas kantsten klar

4 av 9 block på plats

halvvägs

 

Nytt försökt hitta avloppet - uppgrävning

Grävde upp allt i början av veckan. Hittade slutligen avloppet och kunde montera spolbrunnen.
Eftersom ritningen felvisade med 7m så låg självklart avloppet direkt under ett av de nyligen gjutna stolpelementen. Blev att lyfta undan och försöka ställa tillbaks i våg. Laserpass till trots så lär det inte bli enkelt. 

dax att leta efter avloppet

7m fel mot ritningen

Spolbrunn på plats, dax att fylla

Markduk & bärlager

Till slut börjar det röra sig åt rätt håll. Bygga istället för att riva upp. Markduken på plats igår kväll med lätta stormvindar. Blev gatsten för att hålla den på plats tills krossen kommer. 
Pga tidplan och inbokning sedan länge kom stenkrossen 0-32 idag även om högerkantens kantsten på parkeringen inte är klar. Blir att hantera det ändå.
Ser fram emot helgen då stolparna skall limmas upp och höger sidans kantsten sättas.

Bärlager på gång

12 kubik stenkross 0-32mm

Markduk på plats

 

Infartsstolparna på plats

Bra väder uppskattas. Till slut kom grindstolparna vid infartsvägen på plats. Limmade de sista 5 stenarna och gjöt med betong invändigt. Blev bra. Drog elen men väntar på min kompis som skall koppla in den. 
Imorgon blir det att städa upp och göra klart parkeringen vid gästhuset.

Grindstolparna vid infartsvägen

Vänster stolpe - markspot saknas

Höger stolpe vid infarten

Pelare klar

I väntan på singel och el...

Söndag och vädret är fantastiskt. Till slut blev det möjlighet att avsluta de mest omfattande delarna av parkeringen vid gästhuset.Grindstolparna är limmade, elen dragen (ej inkopplad) och vägtrumman och väggarna mot diket är gjutna. Har spenderat 1h på att vibbra och kan konstatera att det kommer att sjunkabetydligt under vintern. Gräva upp avlopp till ett djup av 3m kommer att ha sitt pris...Nu väntar vi på singel 4-8mm på onsdag och förhoppningsvis elektrikern under veckan.

Grindstolparna vid parkeringen

Svårt att få det jämnt

Även om man vibbrar och krattar länge

Gästhusparkeringen snart klar

 

Varde ljus

I veckan var det dax för el. 70m kabel skulle anslutas och ges liv.Har hittills varit skeptisk till LED pga av det kalla ljuset men får nog omvärdera (möjligen blev för varmt och klent) 6 ljuskällor på grindstolparna drar totalt 10,4W som styrs av ett skymningsrelä (som styr resten av trädgårdsbelysningen).
Inne i stolparna gjöt vi inte enda upp utan lämnade den sista stolpelementet "ihåligt" för att få plats med kopplingsdosa och sladd. Än så länge ligger topplocket löst men 45kg rör sig inte i första taget.
Markspottarna är ännu bara nergrävda och positionerade. Blir att finlira till våren när gräset och kantenstenen skall läggas runt infartsvägen.

Kopplingsdosan läggs i stolpen

Inkoppling av markspott

Tog tid och blev nattarbete

 

Klart till slut

Då vart det äntligen klart. Singeln är på plats och elen är inkopplad. Inklädnad av stolpfundamenten i beklädnadsgranit får vänta till våren och likaså läggningen av kantsten vid infarten.
Väsentligt mer jobb än planerat men vi är mycket nöjda med resultatet.

Infarten med grindstolparna i skymning

Nya parkeringen vid gästhuset

Parkeringen från höger

Infarten på dagen

Parkeringen dagtid

Föregånde artikel Från isdös till engelsk trädgård
Nästa artikel Inbjudande entré och stenlagd uteplats