icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Min snygga stensockel

Min snygga stensockel

Första idén

Min Första idé var att ha en riktig stengrund, en sån som det brukar vara på äldre hus. Men efter ett tags letande innsåg jag att: Att betala 2500-3000 kr/m  Skulle landa på ungefär 10% av min totala byggkostnad för hela huset. Och de, bara för att jag vill ha ett "äldre" utseénde. Jag fick tänka om..

En sånhär grund ville jag ha..

Val av produkt

Jag letande ett tag bland alla möjliga sorters stenar och beklädnads stenar. Men problemet var att "riktiga" huggna stenar blir för kostsamt och beklädnads stenar skulle bli avsjöjade vid hörnen. Det var då jag hittade stenbolagets beklädnadsgranit, som det dessutom finns speciella hörnstenar till, just för att det inte ska synnas att det bara är en beklädnad.

Projektet kan börja

Nu är beslutet att använda beklädnadsgranit taget och jag måste komma på vad som ska vara den bärande delen i konstruktionen. Alternativet att använda leca sten blev ett ganska enkelt och självklart val. Med dess lätta vikt och olika dimensioner kunde jag lätt mura och annpassa dem efter graniten. Notera  att jag gjuter nivå skilnader i sulan för att i det första varvet leca annvända olika dimensioner för att det sedan skall bli i våg. Detta gör att jag slipper kapa kilar och dessutom minskar åtgången av betong.   

Grunden

Grunden tar sin form

Grunden är klar

Sådär ja! nu är grunden klar och snickringen kan börja. Det är visserligen ett annat kapittel men det kan ju vara lite intressant inspiration de också. :)  Notera i den första bilden att jag har gjort en liten kant som graniten skall stå på.  Det hjälper till att minska påfrestningen och kravet på fixet.

Grunden klar och snickringen kan börja

Lite annan inspiration

Tex hur man får nock åsen på platts.

Fastsättning av graniten

Nu börjar panelen och stugans utsida på att bli klar, och det blir äntligen dax att sätta upp granitstenarna.

Nästan som att kakla fast roligare.

Lite plåt arbeten under panelen

Så här snyggt blir det.

Slutresultatet- jippie!

Änligen klar med grunden! Jag är jätte nöjd med resultetet och extra roligt att det blev fint väder på dom sista fin bilderna :) Jag hoppas att jag kan inspirera någon i alla fall. Nu ska jag luta mig tillbaks och låta mig inspireras av alla andra fina och roliga projekt. För jag har ju trotts allt uteplatsen, garageuppfarten och en himla massa andra projekt kvar, där sten kan få bli en del av bygget. Tack för att ni läst om mitt prjekt. /Mvh Anders    

Sten sockeln blev i alla fall snygg

Nu har jag bara resten kvar

Och dropp plåten försvann också

Föregånde artikel Ny entré och garageuppfart - Total makeover
Nästa artikel Illuminate a.k.a. Project "Lighten up"