icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Skuggvila

Skuggvila

Före

Utgångsläget. En dåligt dränerad hörn av tomten. Gräsmattan gillar inte läget. Blött om fötterna. Nej, här ska det bli krispigt grus istället!

Rabatten uppmätt

Plats för klättrare

Gräsmattan med toppdress, sten vore bättre

Altanen före utbyggnad

Mjuka värden

Växternas placering klar, rabatterna påbörjade. Grusgången en tanke än så länge. . .

Rabatten med fina stålkanter

Nya altanen med rabatt kring trädet

Grusade förhoppningar...

om att gräsmattan nånsin ska ta sig i detta mörka hörn. Nu ska det äntligen bli lite uppstyrt med grus, smågatsten och fina rabatter istället. Plus att carporten ska få fina plattor som avslut istället för den stenmjöl som ligger där nu. Skatteåterbäringen ska ju brännas på nåt, sten och grus tjohoo! 

Det mörka hörnet

Gräsmattan orkar inte

Det här hörnet känns omysigt

Carportens stenmjöl vill bo i huset

'Skuggvila' ville jag skapa här

Skissen

Såhär såg min skiss ut med smågatsten så att vi kan gå torrskodda från trädgården och carporten in till gästrummet. Det handlar ju främst om att gräsmattan inte tar sig här och att sten därför blir ett enormt lyft! Vi har funderat på hur mycket gång vi behöver, vi springer ju inte fram och tillbaka till platsen under trappan men här är smågatstenen en inramning som skapar flera rabatter och en kant till den tänkta grusplatsen vid grannhuset. Lite lyxigt kanske men gatsten knyter an till det som redan finns på husets framsida. Oj vad jag har mätt och räknat för att vara säker på att en storsäck smågatsten ska räcka, men det kanske till och med blir över till rabattkanterna.
Min tanke att ha grus även i carporten har jag släppt. Efter att ha rådfrågat experterna på Stenbolaget Sköndal inser jag att när vi ändå gör underarbetet är det lika bra att lägga plattor. Smågatsten hade varit finast eftersom vi har det på framsidan men jag har hittat en fin svart platta, Drottningholm - Stenbolagets egna betongplatta med tre storlekar som skapar en levande variation. Jag tror det blir superfint till vår svarta träfasad! Stora vinsten blir att äntligen, efter fyra år i huset, slippa allt grus som dras in i huset och bilen. Inte en dag för tidigt!
Nu är materialen beställda, hoppas vädret samarbetar nu!
Skissen

Plattan Drottningholm i grått

 

Nu händer det grejer!

Idag ska gatsteen läggas! Småkillarna är taggade! Esben gillar grushögen mest, Hugo undrar:"Ska du inte trycka ner dom här stenarna snart mamma?" om gatstenen som ska bli rabattkant. Ja lille vän, tänk om det var så enkelt som att bara trycka till lite så sjönk stenen ner till rätt höjd! Då skulle det här vara klart på ett nafs! jag förklarar att markduk och bergkross ska ner i hålet som grävts upp. Men stenläggaren jobbar fort så vi blir nog klara med det här momentet i morgon. Sen är det plattorna kvar!  Vi går på en liten nit (en tung en) när vi får ett ton bergkross över. Den dåliga jordmånen förklarar varför gräset inte trivts här. Bara 10 -15 cm ner låg det bergkross från när huset byggdes 2010. 

Skoj med grus och en spade

Ska du inte trycka ner dom här snart?

Gårdssingel eller dekorsten, svårt!

 

Nu blir idéer verklighet, fy fasen vad kul! 

Smågatstenen är på plats! Tänk att kunna gå torrskodd i denna blöta del av tomten. Att 5 kvm gatsten kan göra sån skillnad! Nu när den här besvärliga hörnan av tomten fått lite struktur känns det helt plötsligt tilltalande att planera rabatterna. Det blir liksom hanterbart nu. . . Sättsanden är knappt på plats innan jag sticker o köper lite höstanemon och ett par stjärnflocka att sätta här. Otålig är bara förnamnet. . .
Hur rabattkanterna ska läggas får jag känna mig för lite, känns skönt att ta in lite rundare former nu bland allt det raka. Det är lite lättare att leka fram formerna med gatsten än det var med kantstöd i svart plåt som jag använt tidigare. Hoppas även att det ska bli enklare att klippa gräsmattan när hjulet kan rulla på kanten. För visst ska stenarna ner i backen, sen! Gräsmattan har tagit stryk men lite toppreds och gräsfrö så. . .
Har så svårt att bestämma mig för vilket grus vi ska ha på grusytan. . .Svart tumlad dekorsten är jag sugen på nu men det går åt rätt mkt. Alternativet gårdssingel är prisvärt men känns lite för likt det vi har i carporten (men bara några dagar till), stenmjöl är det, enligt uppgift men vem vet. Är det dumt att önska att det ska vara skönt att gå barfota här? Jag tänker mig en bänk, ett par klättrare på spaljeerna. Hittills har en ros och en klematis dött här och nu verkar kaprifolen gå samma öde till mötes. Hoppas att gruset hjälper växterna här att överleva, mindre blött lär det ju bli. . .

Lite finlir återstår med rabattkanterna

2 rader gatsten skiljer grusytan från gräset

Kala gräsmattan utbytt mot gatsten

Lite runda former behövs kanske?

 

Nästan färdigt!

Ja, man får vara glad att Blocket finns när man vill bli av med 1 ton bergkross som blivit över. En man svarade på annonsen samma dag och kom nästa med släp o tog rubbet. Så var det problemet ur världen, skönt! Men jag anar redan nu att vi kommer få en massa stenmjöl över också, kanske han vill ha det med sen föreslår jag och jodå det kan vara intressant. Nu blev det även plats för betongplattorna som levereras samma dag. Det blev till slut Stenbolagets egna platta Drottningholm i grafitgrå. Superfin och prisvärd!
Plattorna levereras och läggs nästa dag, fort går det. Nästa dag lite kapning och stenmjöl i fogarna (eftersom vi har så mycket tar vi det istället för sättsand, går lika bra säger både stenläggaren och Stenbolaget som jag rådgör med). Bestämde mig för att plattorna ska läggas längs körriktningen i carporten. Tycker det passar huset eftersom panelen är varierad i djup och bredd. Plattan, som har tre storlekar, har ett konstant mått (bredden) som varieras med tre längder för att ge variation. Alltså blir fogarna jämna där plattorna möter gatsten och varierar där de möter panelens rytm. Det är kanske att snöa in sig på detaljer men sånt tycker jag är kul - att hitta resonemanget som backar upp det estetiska!
Resultatet är sååå fint! Här fotat i kvällsljus och inte riktigt färdigt men jäklar vilket lyft det blev! Carporten har känts som en transportsträcka, ofärdigt liksom. Dammigt och grusigt, usch! Men nu när stenmjölet bytts mot plattor blev det plötsligt ett rum! Har nästan lust att duka upp ett långbord här nån gång men det är kanske att ta i tycker maken. Haha!
Det enda som saknas i det här projektet är belysningen och ev. ett cykelställ så det blir lite ordning. Har kikat runt på trädgårdsbelysning och tycker ändå att In-Lite verkar vara ett bra system för att det går att lägga till ny ljuspunkter efterhand. Tror jag börjar med startkit innehållande två spottar för belysning av träden här hos oss och lägger till några Blink vägglampor nere vid knähöjd i nån bra intervall. Lite mer belysning i carporten vore inte fel i vinter. Och redan nu i September är det en svart vägg utanför fönstret på trädgårdssidan. Med lite effektbelysning så tränger inte mörkret på på samma sätt. Fast jag vill inte ha det överbelyst, lite lagom sådär. Men nu först ska rabatterna iordningställas och material som blivit över städas bort. Har bråttom att bli klar så vi hinner njuta innan hösten är här på riktigt. 
Återkommer med fler bilder så småningom men hej så länge!
/Eva

Fint med varierade mått!

En till bild i kvällssol

Esben sopar stenmjöl

IN-LITE Blink vägglampa står på önskelistan

 

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré