Stengång med stil

Stengång med stil

Vår "gräsliga" gamla stengång

Den gamla stengången bestod av stenklädda betongplattor, men var til stor del överväxta med gräs. Betongtrappan hade vittrat sönder och var i akut behov av reparation.

Före

Före

Trappan före

Trappa före

Lagning av trappsteg

All lös och dålig betongbeläggning på de gamla trappstegen knackades bort. Sedan gjordes former och nya steg gjöts på plats.

Förbereder gjutning av trappa

Gjuta trappa

Val av sten

När vi kom till Stenbolaget i Arninge, hade vi svårt att välja mellan de olika stenalternativen. Att det skulle vara natursten var vi däremot bestämda över. Vi "hoppade från sten till sten", men som tur var fanns där en trevlig och kunnig kille, som tog tag i situationen och ledde oss med trygg hand till ett bra beslut - Kalksten Dark Lime 700x500 mm och kantsten i samma material. Till trappstegen blev det perfekt med den mindre storleken 600x300.

Dark lime kalksten

Trappan "som ny"!!

Vi valde att lägga sten både på trappstegen och fronterna. Provade ett par olika mönster att lägga stenarna, men fastnade för när varannat steg blev likadant. Tror att det är bra att undvika att få skarvarna direkt under varandra. Vi lät stenen gå ca en centimeter utanför stegen för att få en snygg profil.Vi blev i alla fall jättenöjda med resultatet - fultrappan ett minne blott!!

Trappa lime stone

Leverans stenbolaget

Dags att ta tag i gången

Först togs alla gamla fula plattor bort, onekligen tillsammans med en hel del ogräs.. Vi ville också passa på att bredda gången för att göra det lättare att passera nedanför trappan. Utrymmet under trappan hoppas vi kunna göra till cykelparkering. Eftersom det funnits en gång innan, fanns en grund att börja på. Den gamla sanden jämnades ut och vibrationsplattan kördes fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Förberedelser

Trappa sten

Stentrappa

Hur mycket grus behövs!?!

Efter att markduken lagts ut, var det dags för stenkross. Vi har sammanlagt använt 16 ton stenkross 0-16 mm och 7 ton stenmjöl 0-4 mm!! Vibrationsplattan har gått varm - fram och tillbaka, fram och tillbaka.. Allt regn som kommit med jämna mellanrum denna sommar ska tydigen ha varit bra för underarbetet till den här gången - alltid något positivt!

Grus

Paddat grus

Kantsten med belysning

Nu var det dags att sätta ut kantstenen som är i samma material som plattorna, dvs kalksten Dark Lime. Lite mer än halva stenen hamnar under gångytan. Det hade grävts ut med god marginal mot yttersidorna av gången, så att det gick lätt att cementera fast kantstenarna ordentligt. Det ska bli lite belysning också. På Stenbolaget hittade vi små ledlampor med "varmt" ljus från in-lite. När vi hittat en kille som snabbt kunde borra hål i 15 stenar, kände vi oss jättenöjda - tills vi upptäckte att han borrat över hälften av dem i fel kant..! Som tur var kunde man dölja misstaget under några lager stenkross och stenmjöl...

grunden innan stenläggning

kantsten

Den "röda tråden"

Hela tiden kontrolleras lutningen på gången med hjälp av den röda tråden. Under tappan finns en dagvattenbrunn och vår förhoppning är att allt regnvatten ska ta sig dit.

sten

dränering

Sockel mot husgrunden

Vi hittade en tunnare platta som var i liknande material som markstenen, lite mörkare nyans, men som kommer att passa bra ihop med den ommålade grunden. Det blev en fin avslutning mot väggen!

Förberedelse

Slutskedet!!

Nu fick vi vädret på vår sida, med regnuppehåll ett par dagar. Då har vi kunnat lägga flexfogen och bevattnat i vår egen takt. Grunden är målad, belysningen på plats, ett nytt entrétak och järnstaket byggt på plats av våra duktiga hantverkare.
 

Belysning på plats

Nytt entrétak och järnstaket

Stensockel mot fasaden matchar grunden

Klart!

Fick lite dåligt samvete för belysningen i dessa miljöspartider, men blev klart lugnad när jag räknat på årsförbrukningen!!Med dessa moderna ledlampor från in-lite förbrukar man väldigt lite energi!! De små är på 0,5 W och de större spotarna vid tujorna är på 4,5 W.I gengäld får man en vackert belyst trädgårdsgång och kanske ett bättre skydd mot oinbjudna gäster..Hoppas vi inspirerat någon, det skulle glädja oss mycket. Lycka till i era projekt!!

Färdigt!

Färdigt reslultat stenläggning

Marksten med belysning

Marksten med belysning

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris163 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris145 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris225 kr/st Ordinarie pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Uteplats med visby marksten i betong och kantsten visbyVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris178 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris993 kr/st Ordinarie pris1 241 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning