icon Till innehåll
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG - passa på att fynda sten med upp till 50% rabatt!
00
:
00
:
00
:
00
ÖPPNINGSFESTEN TAR SLUT PÅ SÖNDAG!
00
:
00
:
00
:
00
Stenkul uteplats

Stenkul uteplats

Förutsättningar

En nyanlagd uteplats med klassiska betongplattor och utanför den en plätt med utrullad gräsmatta. Rakt och kantigt utan liv. Läge att göra en insats.

Uteplatsen

Betongplattor

 

Nya linjer

Några syrenträd i en rabatt skapar en ny linje och avgränsar den kommande uteplatsen. För att ytterligare bryta mot de räta linjerna kommer uteplatsens kant mot gräsmattan att gå i en kurva. Klematis och murgröna klär staketet och skapar höjd. Dags att ta bort de befintliga plattorna och överflödigt gräs.

Grönt är skönt

 

Stenval

Nu kan projektet sägas ha startat. De gamla plattorna i betong ska ersättas med något roligare. Först hade vi tänkt oss oregelbunden skiffer men när Stenbolaget hade kampanjpris på skuren regelbunden kinesisk skiffer slog vi till. Svart eller grå? Nja, den svarta är nog lagom grå. Måtten är 30 x 60 cm och tjockleken 2-4 cm. 120 plattor borde räcka.

Svart

Provplattor

Ca 1,2 ton

 

Inramning


Efter utgrävning har den nya uteplatsen tagit form. Gräs och jord är borttaget och den tidigare sättsanden har krattats ut så att marken är hyfsat jämn. Innan underarbetet tar fart så ska kantsten sättas. De tidigare betongplattorna återanvänds och ställs på tvären som en kant mot rabatter på sidorna. Kanterna riktas med snören och har ungefär den lutning från huset som stenläggningen kommer att få. Jordfuktad betong, dvs sand med lite cement ska få kantstenen att sitta ordentligt. Kanten mot gräsmattan får bli en senare lösning.

Återvinning

Utgrävning

Förankring

Spikrakt

 

Markduk 

Markduk

Hela vägen

För att hålla underjordiska växande gäster borta täcks hela utgrävningen med markduk. Metervara och tilltagen så att den ska räcka hela vägen upp mot kantstenen. Även kanten mellan rabatten och gräsmattan bekläds.

Lösvikt

Nu är det dags att lägga på några lass med grus. Ett lager bergkross som packas hårt och över det ett tunnare lager stenmjöl att sätta plattorna i. Allt köps på lösvikt hos Stenbolaget. 4 ton fördelat på ett antal släp som kördes fram och tillbaka för ny lastning. Personalen fick lite att göra. Passade också på att få lite tips och råd på vägen.

En skopa tack

Lite till

 

Hårt och jämt

Berkrossen transporteras sista biten med skottkärra och fördelas jämt över hela ytan. Med vattenpass kontrolleras att det finns lutning för avrinning från huset. När tillräckligt är på plats packas det med en hyrd markvibrator. Snabbt och smidigt. Lutningen kontrolleras. Sedan på med stenmjölet för att packa även det lite lätt innan markvibratorn återlämnas. Kontrollmätning igen, det ska luta från både husvägg och rabattkant. Det får inte bli några vattensamlingar mitt på.

Högar

Markvibrator

 

Stenmjöl

Lätt packat

 

Äntligen

Äntligen dags att lägga första stenplattan på plats. Översta skiktet stenmjöl ruggas upp med kratta för att göra det lättare att få stenen att ligga fint. Stenen är naturligt ojämn och det blir upprepade lyft och justeringar med stenmjöl för att få rätt passning. Vid varje nytt försök bankas stenen ner med gummiklubba. Plattorna läggs från fasaden i ett mönster omlott. En remsa på några centimeter lämnas mellan fasad och första raden plattor. I övrigt läggs de med en ungefärlig fogbredd på 5 mm.

Mjukare yta

Första raden

Rätt lutning

 

Ett kap

Skifferplattorna är regelbundna i måtten 30 x 60 cm men har en ojämn yta och varierar mellan 2-4 cm i tjocklek. De kapas relativt lätt med en enkel handhållen vinkelkap med diamantklinga. Ett ihopsnickrat kapbord håller stenen fint på plats. Med tanke på allt stendamm så kapas stenarna med fördel i skogen bakom tomten.

Precision

Passbitar behövs

 

Gräslig kant

Att få plattorna på plats visade sig vara  tidsödande och ansträngande. Nu har det i alla fall avancerat så långt att det är dags att göra klart kanten mot gräsmattan. Denna sida av uteplatsen kommer att gå i en krökt båge. Samma kantsten som tidigare kommer att användas - de återvunna betongplattorna men kantens ovansida kommer att ligga i samma nivå som stenplattorna samt den angränsande gräsmattan. Ett nytt dike grävs och plattorna ställs på kant och fixeras med jordfuktad betong. När kanten är på plats och i rätt nivå fylls diket igen med bergkross och stenmjöl och plattas till. Nu kan de sista plattorna läggas och i kröken blir det pussel och finkapning för att få en snygg och hållbar kurva. Det visade sig att kanten hamnar något lägre än plattorna men hellre det än att den sticker upp. Det går alltid att hitta på något i efterhand om man vill förhöja kanten. Den fyller hur som helst sin funktion.

Gräva

Skarva

Kolla höjden

Fyll igen

Passbitar

 

Rymdimperiet

slår tillbaka

Stjärnkryssare

 

Fogning

Efter en välbehövlig paus från bankande i plattor är det hög tid att avsluta arbetet innan sommaren helt övergått i höst. Det är dags att göra något åt fogarna och valet har fallit på flexibel hårdfog från Stenbolaget. Under den relativt korta tid som gått sedan sista plattan kom på plats har det redan börjat växa rader ogräs i miniatyr och en hel del björkfrö har letat sig ner i springorna. Vitsen med flexibel hårdfog är att slippa detta framöver. Den ska även hålla myror borta vilket låter lovande med tanke på hur mycket myror det bodde under den tidigare stenläggningen. För att ge ordentligt djup åt hårdfogen rensades och tömdes alla fogar på ogräs, skräp och överflödigt stenmjöl med hjälp av en mejsel och en byggdammsugare. När hela plattläggningen var torr och rengjord ströddes hårdfogen ut. Så länge den är torr ser den ut och beter sig som vilken fin sand som helst. Efter att sanden sopats ut återtogs arbetet med mejseln, den här gången för att systematiskt trycka ner sanden ordentligt i fogarna så att alla hålrum elimineras. Mellan 1-2 säckar gick åt och efter att arbetet var klart var mejseln ingen mejsel längre utan en syl. Avslutningsvis borstades överflödig sand bort. I brist på lövblåsare för att få bort det sista dammet från stenytan användes byggdammsugaren igen. Efter det vattnades hela ytan försiktigt tre gånger enligt instruktion. Sen är det bara att vänta på att fogen ska stelna och hoppas att inte höstdimman är för tung och ställer till det för härdningen.

Ogräs

Byggdammsugare

Flexibel hårdfog från Stenbolaget

Som sand

Borsta ned i fogarna

 

Klart

Arbetet med uteplatsen är nu klart för den här gången. Men det finns mer att göra nästa år för att piffa upp och förbättra rumskänslan. Växtligheten kan få mer utrymme, särskilt på sidorna. En markis kan monteras för att skydda mot sol och lättare regn. Eventuellt kan kantstenen i betong byggas på eller kläs i något lämpligt material. Gräsmattan ska justeras och byggas upp något så att den ansluter fint mot plattorna. Kanske en pergola eller något för växter att klättra i? Några reflektioner när arbetet är avslutat:
  • Det har tagit tid och kraft att bygga uteplatsen, men det hade jag räknat med. Dock var arbetsinsatsen att lägga, justera, banka på, och åter justera plattorna något jag underskattat.
  • Att hyra en markvibrator över en dag gjorde packningen av underlaget både enkelt och roligt, mycket bättre än att slita med någon hemmasnickrad metod.
  • Vid flera tillfällen har jag bollat idéer och arbetsmetoder med personalen på Stenbolaget. Tacksamt när man gör något första gången.
  • Jag blev rekommenderad att lägga plattorna med 3mm fog. I praktiken blev det kanske 3-6mm. Hade jag fått göra om det hade jag valt att lägga 6-10mm. Jag ser bara fördelar i en större fog då det underlättar i alla moment från läggandet och justerandet av plattor till avslutande fogning.
  • Att bryta räta vinklar och raka linjer gav önskad effekt och ger ett harmoniskt intryck åt trädgården.
  • Den gamla sanningen ”det kan bli för litet men aldrig för stort” gäller som vanligt. Framtiden får utvisa om vi tagit i tillräckligt.
  • Jag hade tidigt idéer om att gjuta plattor istället för att lägga dem i stenmjöl. Vad som är bäst vet jag inte och inte heller vilket som är svårast eller mest krävande. Det finns bara ett sätt att ta reda på det: Nästa projekt blir en gjuten stenläggning, det är gjutet i sten!

Syl

Vy

en

sista

gång

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré