Stödmurar på näset

Stödmurar på näset

Gräv gräv

Den högsta muren skulle löpa längs med en låg stenmur beväxt med murgröna. Grävningen fick ske för hand för ingen maskin kom till. Vi skulle göra allt arbete själva och inte leja. 
När vi gjöt plattan till vårt nybygge blev det över lite betong. Den hällde vi ut över kanten och sluttningen mot sjösidan för att förhindra att regn gnavde på det upplagda underlaget. Visserligen var sluttningen ordentligt grundlagd men vi ville med stödmur förekomma.

Vi bestämde oss för Keystone Compac rak. Två leveransen med totalt 1396 stenar á 39,5 kg gav 55 ton. Därutöver toppsten och lite hörnstenar på 2,5 ton. Eftersom en del av murarna skulle bli 2 m höga köpte vi också geonät 400 kvadratmeter. 
Torsten började gräva. Jorden fick han forsla bort på skottkärra. Det var det hårdaste arbetspasset på hela murbygget för det gick uppför. Inger fick serva med proteinrik mat. 

Sluttningen åt andra hållet

Diket där muren så småningom ska ligga

Sluttningen åt sjösidan före grävning

Slänten

Hög mur

Det var svårtillgängligt och trångt vid nedre muren. Allt måste göras för hand. Makadamen kunde inte tippas ovanför utan först fick Torsten köra skottkärra till upplag ovanför sluttningen. Sedan skulle makadamen nerför  4-5 m. 
Vi kom på en idé att slänga makadamen i ett dräneringsrör. Men den var inte så lysande. Det blev fort stopp i röret. Istället använde vi masonit som rutschbana. Det gick jättebra bara vi fick masoniten att ligga på plats. Masoniten var omständlig att flytta så med skyffel och skottkärra fick vi ut makadamen på plats.
Varje sten lyfte Torsten upp i skottkärran på en filt, körde ung 25 m, lyfte till en rutschbana av plank, tog den i famnen och lade den på plats. 
Vi använde geonät så mycket det gick. 

Pipeline - god idé?

Första lagret makadam på plats

Paddan fick inte vara för tung

Första skiftet på plats

Geonät på plats, dräneringsrör också

Och solen den gassade .......

Första veckorna i juli 2010 är det underbart sommarväder, uppåt 30 grader och 26 grader i sjön Halen. Vårt hus ligger bara 20 m från sjökanten. Vi, mest Torsten, sliter och jobbar till halv 10 på kvällarna och då är det svalt. Middagen som jag forslat på cykel till bygget äter vi på bryggan efter att vi badat.
Vi har en uppgift som vi bit för bit handfast avverkar. Det hänger helt på oss själva. Ingen hade mot betalning tagit sig på ett sådant slitjobb och om det gått hade det blivit  DYRT. Vi gläder oss åt varje framsteg,
Tillvaron är enkel: Se till att du får din dygnsvila. Svalka dig och drick vatten så du orkar hela dagen. Jobba lugnt och metodiskt och låt tankarna löpa. Ät ordentligt så du inte går ner i vikt. Fast under dagen när man jobbar är man inte så hungrig. Hungern kommer på kvällen om man nu orkar äta!

På köpet får du styrketräning som heter duga. I början var Torsten trött efter några timmars lyftande. Men kroppen är en underbar skapelse. Den anpassar sig och bygger upp muskler efter hur man använder dem. Efter några veckor bollade han nästan med stenarna. Artros i ena axeln - vi oroade oss lite. Men axeln blev inte sämre av alla tunga lyft och av allt skyfflande, snarare lite bättre. Men förbättringen kunde komma sig av värmen.
114 ton 8/16 makadam skyfflades, skottkärrades och lades under, framför och bakom murarna. Till muren mot sjön och den övre muren kunde vi använda en liten lastare delvis. Det var oerhört arbetsbesparande! 183 ton förstärkningsgrus transporterades på samma sätt ut längre bakom murarna. Inger hade hela tiden att göra med de lättare arbetsmomenten - tömma skopan på makadam och grus, fylla hålen i stenarna med makadam.

Nedre sjösidemuren nästan klar, övre på gång

Samma murar nerifrån

Del av övre mur inifrån bygget

Och utifrån

Binda ihop murarna

De två nedre murarna bands ihop av en övre, delvis lägre, lång och sammanhängande mur. Den var lättare eftersom vi på någon del där hade nytta av en liten lastare. 

Övre muren ska påbörjas

Några veckor senare

Åt andra hållet

Lasern var ovärderlig

I hamn

Projektet börjar närma sig slutet.
Visst var vi nöjda med resultatet. Stenen var lättarbetad, vi hade fått en speciell sommar, kroppen mådde bra. Vi har betonat mängden kroppsarbete för att peppa någon som tvekar att ge sig på ett stort kroppsarbete. 
Det är inte ofta man får möjlighet att testa kroppens gränser under flera månader. Men den är otroligt villig och jobbar lojalt för att klara av de påfrestningar man utsätter den för.
Dessutom - själv är bäste dräng!

Utsikt mellan hus och garage

Plattsättning kommer senare!

Färdiga murar

En skyddad plats mellan murarna

Samma murar nerifrån

Relaterade produkter

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris164 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kgDekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Dekorsten Riverstone Multicolor 10-20 20kg
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris146 kr/st

Dekorsten med melarad nyans och naturligt rundad yta.

Steppingstone Granit GråSteppingstone Granit Grå
Steppingstone Granit Grå
Rabatterat pris281 kr/st

Härlig stegsten för trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Glimmerskiffer Oregelbunden 10-20
Rabatterat pris315 kr/m2

Otroligt prisvärd skiffer i mindre format

Visby marksten 210x140 till uppfartVisby Struktur Grå 210x140x50
Visby Struktur Grå 210x140x50
Rabatterat pris161 kr/m2 Ordinarie pris179 kr/m2

Dubbelsidig marksten för samtliga ytor i trädgården.

Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Stentrappa Granit Villa Grå 1000x320x140
Rabatterat pris994 kr/st Ordinarie pris1 242 kr/st

Massivt blocksteg för trappbygge.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning