icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Unik entré

Unik entré

Utgångsläget

Vår passage från parkering till entré är sannerligen deprimerande och lerig. De gamla betongplattorna i en mängd olika utföranden som tidigare utgjorde vår gång har vi lyft bort (Bild 1) och sparar till senare tillfälle. Vem behöver gymkort när man har gammalt hus? Huset har dränerats och istället för prunkande växter får ni nu nöja oss med härlig lerjord (Bild 2). Garagenedfarten är söndergrävd och har en rejäl höjdskillnad på respektive sida (Bild 3). När projektet startar vilar i garagenedfarten en hög med betong som bilats bort vid byte av avlopp i källaren. 

Bild 1 - gamla gången borta

Bild 2 - dränerat

Bild 3 - garagenedfart

Stöd för leran

Lerjord i all ära (ja, den går lätt att forma), men vid en viss gräns krävs faktiskt stödmurar. Mursten var det enda för projektet vi inte hade i vår samlarhörna i trädgården, så det fick vi köpa. Å så fiffigt det är med dagens mursystem! Det krävs inga murarkunskaper utan enbart viss erfarenhet av att bygga med lego. Vi paddar underlaget, lägger en dräneringsslang bakom den tilltänkta muren och kan sedan börja stapla (Bild 1). På med ett förankringsnät och sedan lager två, tre osv (Bild 2). Vi bygger en mur i form av ett kantigt "U" och en rak mur. Toppen kröns av kalkstensplattor som vi hittade under den gamla altanen (Bild 3). För den late anläggs en trappa av spillvirke. 

Bild 1 - Första murlagret

Bild 2 - Det går undan

Bild 3 - Rak mur med trappa

Vi fixar "golvet" i garagenedfarten

Nu när garagenedfarten fått väggar i form av stödmurar är det dags att lägga ett nygammalt golv. Vi använder oss av de gamla betongplattor som låg på den före detta entrégången. Det känns bra, både för plånboken och för själen, att använda samma plattor som de första husägarna valt med omsorg. De gamla plattorna har dessutom en fin patina i form av mossa och beläggningar. För att mjuka upp kanterna låter vi området med betongplattor kantas av kullersten i varierande storlek. Trappan i stödmuren har behandlats med svart tjärolja och fyllts med en slatt sjösten som vi hade från ett tidigare projekt. I slänten växer nu jättedaggkåpa, funkia samt prydnadsgräs. 

Gamla betongplattor

Kullersten som inramning

Prepping för grönska

Efter en lång period med fokus på lera och sten är det äntligen dags för våra gröna vänner - perennerna - att inta den här delen av trädgården. Det plana området utanför garageporten pryds av en Magnolia Black Tulip, en limegrön japansk lönn samt en tät matta av fläcklungört samt spetsmössa (bild 1). Garagenedfarten knyts ihop med partkeringen med en stor spaljé som får sällskap av blåregn, honungsros, tre sorters klematis samt vitblommig kaukasisk förgätmigej och rosa näva (bild 2). 

Bild 1 - plantering

Bild 2 - spaljé

Entrégång

Vid det här laget är garagenedfarten (som endast används för cyklar) färdig men vi klampar fortfarande i lera när vi ska till vår ytterdörr. Vi funderar över många lösningar för vår nya entrégång. Vi vill gärna använda oss av det material vi har i trädgården men samtidigt ha en gång som är lättskottad och tål rullning av soptunna mm. Vi bestämmer oss till slut för en svepande gång av hårt packat stenmjöl kantad av sten som vi hade kvar från anläggningen av vår parkering. Gången mynnar ut i en större parkeringsyta för cyklar och soptunna, även den av packat stenmjöl. Även om vi gillar att gräva inser vi att det här projektet är övermäktigt våra ryggar och små spadar. Vi tar därför hjälp av en grävfirma för att få till strukturen. Vi har tyvärr inte bilder för den här delen av projektet som mäter minst 600 dpi. 

Växter, växter, växter

Gången kantas nu av väldoftande perenner av olika höjd och med olika blomningstid. Färgerna går från vitt till mörkblått via ljusrosa och vinrött. Vi gillar fjärilar och bin så det blir en hel del pioner, lavendel och salvia. De flesta perennerna är avstyckade från äldre perenner hos familj samt från andra delar av vår trädgård. Det är ju helt fantastiskt med växter - att de går att föröka gång på gång på gång. För att krydda de långa rabatterna jobbar vi på höjden med japansk prydnadskörsbär, uppstammad syrén, pärlbuske, vidjehortensia samt praktmagnolia som ligger inbäddade i rabatterna. Äntligen är basen färdig - nu är det bara att njuta av knastret under skor och cykelhjul samt vänta på att växterna ska ta sig så att vi slipper all bar jord och allt ogräs som frodas.    För det här stora projektet var vi tvungna att skaffa mursten samt ta in grävhjälp för att anlägga grusgången. I övrigt har vi jobbat så långt som möjligt med gamla skatter från trädgården som fått en ny uppgift och en ny plats. 

Cykelparkering

Gång

Gång

Njutning

Nu njuter vi av belöningen för vårt slit. Med sten i alla dess former i kombination med grönt kommer man långt. 

Gång

Nedfart

Plantering

Tackblomma

Tack Stenbolaget för ett trevligt initiativ. Att spana runt bland andras projekt har gett inspiration för den blivande pergolan med grönskande tak och stensnyggt golv. Jag avslutar med ett smakprov på de blommor våra kinesiska trädpioner nyss bjudit på.  

Pion

Pion

Pion

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré