icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Uppfart istället för lergrop

Uppfart istället för lergrop

Utgångsläget

Så här såg vår framsida ut förra sommaren. Till huset fanns ingen infart utan bara denna enorma växtlighet. Här har vi tagit upp en liten entré för att ens kunna ta oss in på tomten.

 

Före projektstart

Förberedelser

Första steget i den planerade uppfarten var att rensa bort alla träd och ogräs. Trädgården har inte blivit skött på ett par år så därför har ogräset hunnit bli minst sagt HÖGT och väldigt vildvuxet. Det tog oss hela helgen att först ta ner och sedan ta hand om avfallet. Vi fick en kvisttugg av en god vän och den har vi haft stor nytta av, bångliga kvistar förvandlas i ett nafs till ett par Ikeakassar. Trädstammarna ska tas ner till mindre bitar och användas som bränsle till kakelugnen.

Förberedelser

Förberedelser

Förberedelser

Förberedelser

Planering, planering, planering...

Då vi i dagsläget helt saknar uppfart, trots ett väldigt gammalt hus, går mycket tid åt att fundera. Vad är egentligen den absolut bästa lösningen som tillfredställer alla behov, både nuvarande och kommande? Vi vill ha plats för två bilar, en bit att gå på bredvid de eventuella bilarna, en liten rabatt eller häck på båda eller ena sidan av uppfarten samt möjligheten att i framtiden göra en carport. Samtidigt har vi en mycket begränsad ekonomi så hur kan det bli så billigt och enkelt som möjligt? Ja, det sysselsätter oss en hel del.

Lösningen blir att låta ett proffs gräva ur åt oss, det kostar ungefär lika mycket som att hyra en mindre grävskopa en långhelg. Transport av massorna kostar och än så länge har vi inte hittat någon som är intresserad av dessa tyvärr så vi velar mellan att hyra bortforsling för 4000:- eller låta det ligga på tomten och sprida ut det eller själva köra det till tippen i omgångar.

Vi besökte Stenbolaget i Arninge och tittade lite på utbudet, efter proffsig hjälp fastande vi för en enkel sten - Marksten Visby struktur á 149 kr/kvm fast i en helt slät variant. Kanske kan vi blanda lite olika färger för att få ett mer varierat uttryck.

På bilden nedan har vi först med pinnar och snöre och sedan med överbliven målarfärg mätt upp området som ska grävas ur. Det lilla området med grus ska få ge plats åt brevlåda (som i nuläget sitter uppe med rep kring ett träd...) och kanske någon buske. Grävning ska preliminärt ske i början av nästa vecka.


planering inför projektstart

Grävning

Då platsen vi valt var belamrad med träd och dess rötter tog vi beslutet att låta ett proffs sköta grävningen och se så fint det blev! Det där hade vi aldrig lyckats med på en dag. Nu har vi en jämn trevlig ytan med lite lagom lutning och dessutom endast en liten hög med jord. Mycket smidigt.

Grävning

Grundarbete

Så var det då dags för lite nya friska tag då lönerna trillat in. Vi grundade med Stenbolagets Fiberduk F-20 Mini 25x1 m.Självklart räckte den nästan så vi var tvungna att komplettera med ytterligare en rulle kvällen efter. På fredagen kom gruset och placerades i en prydlig hög mitt i gropen. På lördag morgon (njae, vid 11-tiden egentligen) satte vi igång med varsin spade. Och fy f-n vad tungt det var!!! Efter en stund kom en vänlig granne och lånade ut sin "korp" till oss vilket underlättade en del med det var fortfarande grymt ansträngande. Med cirka 40 grader i solen och tungt kroppsarbete gick det åt ett par liter vatten.

Själva tomten har en naturlig lutning ut mot gatan och än så länge har vi bara lagt ut gruset med hjälp av ögonmåttet. Viktigast är att det lutar en smula utåt inte att det är exakt 2 cm lutning per meter resonerar vi.

Ena sidan av uppfarten har vi kantat med en häck - Slånaronia nero, som verkade lättskött, lagom storlekt och väldigt vacker. Dessutom har vi nu äntligen fått ner en påle till brevlådan så den slipper sitta fast med rep i ett litet träd. Något slut i rygg och händer är det dags för en ny arbetsvecka på jobbet. :)

8 kubikmeter/12,34 ton grus

8 kubikmeter/12,34 ton grus

8 kubikmeter/12,34 ton grus

Föregånde artikel Stenbelagd trädgårdsoas
Nästa artikel Från risig häck till ny framsida på villan