icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Utsikten

Utsikten

Projekt utsikten- före!

Fulla med motivation och energi, startar vi vårt projekt "Utsikten". Vi tror att alla kan se potentialen att skapa en underbar uteplats för sköna dagar. Så här ser det ut idag...

Före start

EN BRA GRUND ÄR GRUNDEN TILL ALLT BRA

Vi börjar med att ha ett "arbetsmöte" och konstaterar att grunden är grunden till allt! Sagt och gjort, spadarna i händerna och efter två spadtag kommer minnen tillbaka! "Just det vi hade ju 10 stora tallar på tomten för bara två år sen" och nu hittade vi rötterna - äntligen! Efter en tuff fight med 50 år gamla tallar och deras rötter, gick vi segrande ur det hela och kunde glädja oss åt den fina rothögen :)

Arbetsmötet inför starten

Äntligen hittade vi rötterna!

Vem ska vinna fighten...

Vi glädjer oss åt vår fina rothög

Nu kan grundarbetet fortsätta

 

Stenborttagning innan stenläggning

Efter att vi fått bort alla rötterna i den ena delen av uteplatsen gav vi oss på den "enklare" delen som ser fin och plan ut. Det var bara två små stenar skulle tas bort innan markduken skulle sättas på plats. Det visade sig dock att de var något större än vi trodde, men på det bara! Den första "lilla" stenen fick vi bort genom bra teamwork mellan oss tre som jobbar med uteplatsen - en som dokumenterar och två som sliter för fullt :). När vi kom till den andra "lilla" stenen konstaterade vi att "toppen av isberget" fått en faktisk mening hemma hos oss. Här fick vi ta hjälp av granne och bror för att överhuvudtaget ha en chans. Med två järnspett, mycket svett och blodsmak i munnen vann vi även denna fight; Stora stenen 0 - Vi 1!

Ser platt och fint ut..

Första lilla stenen

Grabbarna ger sig på den andra "lilla" stenen

och här tar vi hjälp av granne och bror

Sten 0 - vi 1!!

Leveransen

Stenbolagets leverans har stått fint och väntat nere i carporten på att vårt projekt ska starta. Efter att grundarbetet och stenborttagningen var klart, gällde det dag två att "leverera" leveransen upp till toppen av tomten där uteplatsen börjar ta form. 800 kilo grus var dagens melodi! Först fick vi börja med att lassa över gruset i mindre påsar för att kunna bära upp det och sen började klättringen först upp för en trappa och sen upp för gräsmattan till helt andra sidan huset. Det var ett par motiverade grabbar som kom med de första säckarna som skulle vara till för att ha lite tyngd för markduken.

Leveransen i carporten

Lassa på i mindre påsar

Klättringens första etapp

Klättringens andra etapp

I mål med de första 4 säckarna

Markduk och gruskörning

Då var det äntligen dags att lägga markduken, men först gjordes en noggrann mätning för att få rätt höjd och raka linjer på uteplatsen. När markduken låg på sin plats, var det dags för mera gruskörning från carporten. Skottkärran kom väl till användning när det kördes lass efter lass efter lass - 800 kilo grus senare var det enkelt att kratta ut gruset och när dagen var slut fick vi konstatera att vi kanske ändå har lite för lite grus... I morgon får det kanske bli en sväng hos Stenbolaget!

 

Raka mått

Dukning

Gruskörning

Lass efter lass

Och till slut var allt grus uppe!

BRA VIBRATIONER

Det blev en liten paus i bygget eftersom vi hade beställt för lite av både grus och stenmjöl, vårt "tips från coachen" är därmed att alltid beställa mera än man tror man behöver. För vår del har det inte ställt till med några problem och även denna gång ordnade Stenbolaget en mycket snabb leverans och som första på morgonen fick vi 1600 kilo material till. Så efter en halvdags "vila" (som bestod av panelrivning inomhus :), var grabbarna på det igen! Först kom de upp med ytterligare 800 kilo grus, därefter var det dags för av vibrera och det gav bra vibrationer till hela gänget. Stabilt och bra blev resultatet så då var det dags att få upp 1600 kilo stenmjöl och det gick i rasande fart med två skottkärror i skytteltrafik. I alla fall i början, men som tur är så har den som är dokumentationsansvarig också en annan uppgift, nämligen energiförsörjningen. Mat på stora fat har också levererats upp till tomten. Efter energipåfyllningen gick det som på räls igen och även det sista lasset stenmjöl kom till slut upp. En liten sväng med vibratorn och sen var det klappat och klart för stenläggningen - två nöjda grabbar efter dagens slit, äntligen skulle vi få börja lägga plattorna!

800 kilo grus upp för backen

Bra vibrationer

Skytteltrafik

Energiförsörjningen

Det sista lasset och nöjda grabbar

Äntligen plattsättning!

Då var det dags för plattsättning och med hammaren i högsta hugg börjades arbetet. Rakt och fint skulle det bli så vattenpasset fanns med hela tiden. "Arbetsledaren" pekade med hela handen för att visa var det fattades sten (ingen annan såg det :). Som i alla andra stadier av vårt projekt, fick vi även nu frakta stenplattorna från carporten, men efter veckans träningspass kastades stenarna på ryggen och man körde på. När den stora delen av plattsättningen var klar, var det dags för finliret. Mäta, kapa, justera - precisionsarbete när det är som bäst och vilket resultat det skulle bli! Ingen var ju så glad som preciseraren Jocke (som även hade rollen som arbetsledare :) när sista tillskurna plattan sattes på sin plats! Fogsand here we come!

Med hammaren i högsta hugg

Rakt med vattenpass

Pekar med hela handen: Mera plattor där..

Precisionsarbetet

Glada miner

Fogsanden

Då var det bara fogsanden kvar, så ut med säcken! För att få det allra bästa resultatet tog arbetsledaren själv borsten i handen och sten efter sten borstades sanden in. Ett riktigt handarbete och ett fantastiskt resultat på slutet. Ska man göra något så ska man göra det ordentligt! Och nu då? Jo, dags för inredning!

Ut med sanden

Handarbete

Fint blev det!

Välkommen att njuta av utsikten!

Vårt projekt skulle ge oss en uteplats där vi kunde gå barfota och njuta av utsikten - och vi har fått mer än vi önskat! Att det har varit värt allt slit, bärande, rivande och ryckande är det definitivt ingen fråga om! Förvandligen blev större än vi trodde och någonsin hoppades på. Från en tråkig uteplats med små sten som gjorde ont i den bara fotsulan till en läcker uteplats med snygg stensättning, fina detaljer i kanterna och en underbar rabatt med doftande blommor. För den som står nere vid carporten kan det vara svårt att föreställa sig, att bara en liten bit högre upp öppnar sig en vy över Stockholm, som får en att häpna - välkomna till Utsikten! 

 

På väg upp

Sten, detalj och rabatt

Vida vyer

Välkommen till Utsikten!

Föregånde artikel Från lastpallar till välkomnade entré