icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
Vår nya soffa

Vår nya soffa

Byggstart

Projektet startade i juli, under en av sommarens varmaste veckor.   Innan grävningen kunde påbörjas måste en del av altanen bort, ca 10 kvm.

Före rivning

Efter rivning

Handgrävt smakar bäst

Efter att altanen var borta påbörjades grävningen. Eftersom ingen grävmaskin kunde köras in i trädgården så var det bara att börja gräva för egen maskin. Det blev några vändor med skottkärran, 46 st. Då var gropen 35 cm djup. Grävde den något djupare för att inte riskera sättningar då soffan blir ganska så tung.

Nästan klart...

Dags att flytta gropen

Efter några tunga dagar med grävning så var det dags att fylla gropen och få till ett bra bärlager. Jag använde mig av bergskross 0-32 mm.   För att få till ett bra bärlager så vattnade jag  före paddningen. Gjorde dock ett dyrköpt misstag (för ryggen) då jag fyllde hela gropen före paddning. Då jag hade hyrt en padda som endast paddar 10 cm så fick jag gräva upp en del av bärlagret och köra i omgångar. Har man en tyngre padda så behöver man inte göra det. (jag använde en som vägde 75 kg).

Bergkross och sten

Paddat och klart

Lagd sten ligger 

Efter ett lager sättsand var det dags för stenläggning. Använde mig att ganska så stora granitplattor 60x30 cm (Möja). För att kapa den så hyrde jag en vattenkap, det var mycket smidigt. För att få till ett bra avstånd mellan plattorna så använda jag mig av tjockleken av en tumstock. Då blev avståndet ca 3 mm. Själva stenläggningen gick bra, det som tog tid var att få till ett bra lutning/fall.

Stenläggning klar

Kanststen och vit dekorsten på plats

Stenläggning mot altanen

Dags att börja

Efter några veckors arbete med stenläggningen var det äntligen dags att börja bygga soffan. Soffan byggdes i lecablock för att hålla nere vikten. Då jag inte hade murat förut så blev det en hel del att läsa på innnan och under arbetet påbörjades.

En början till soffa

Överbliven kansten gör nytta

Snart dags för putsning

Putsen på plats

Soffan är nu klar

Efter ca 250 timmars arbete(stenläggning inräknad) är soffan äntligen klar. Soffan vitmålades och som sits lades ekaltan . Soffan är ca 2x2 m. Nu återstår bara att bygga ett soffbord :)

Soffan vitmålad och eksits på plats

Kuddar på plats

Föregånde artikel Stödmur
Nästa artikel En ny trädgårdstrappa - Projektet som växte