icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Monteringsanvisning Mursten Visby Fristående

Monteringsanvisning Mursten Visby Fristående

Ett vackert murblock med tumlad ytbehandling. Mursten Visby går att bygga dels som låga stödmurar men främst som härliga fristående murar för inramning och avgränsning i trädgården.

Det praktiska måttet gör att du på ett enkelt sätt monterar stenen i halvförband och samtidigt möjliggör snygga 90 graders hörn byggda med exakt samma typ av mursten som övriga muren. Blocken limmas med fördel ihop med hjälp av Stenlim och ligger sedan stadigt. Den tumlade ytan ger en antik look och en riktigt levande trädgårdskänsla.

Mursten Visby tillverkas i fyra härliga färger där tre går i den grå skalan och terramix ger en varm känsla med melerat intryck.

Det bara är fantasi och skapande som sätter gränser för vad du kan åstadkomma med denna mursten. Ett prisvärt murblock som kan nyttjas genom hela trädgårdsprojektet. Låga stödmurar, Fristående murar, och även som kantsten kring markytor, roliga trappkonstruktioner och rabattlådor för gen grönskande plantering.

Visby är en härlig serie betongserie med tumlade produkter och du hittar även marksten i olika format och snygg kantstenar i serien.

 

Steg 1.

Det första steget är grävandet. Detta gör vi för att få en bärande yta där murstenen sen ska vila. Det är bottenraden på muren som sen kommer lägga grund för hela konstruktionen och det är väldigt viktigt att lägga kärleken här. Är bottenstenen inte rak så kommer hela muren att skjuta ju högre upp man kommer.

Gräv ur en kraftig ränna med ett djup på ca 40cm och med en bredd på ca 60cm. Murblocket är 210mm brett och det är viktigt att den bädd som stenen ska vila i är väl tilltagen mot basytan. Rulla ut en fiberduk i botten så att fyllnadsmaterialet inte sjunker ner och blandas ihop med din urschaktade massa.

 

Steg 2.

Fyll upp med ca 18 cm tjockt lager av Bergkross 0-32 och använd en markvibrator för att komprimera denna yta väl. Ett extra tips i detta steg är att börja med ca 10cm och packa för att sedan fylla på med mer kross och packa materialet återigen. Risken är att man inte slår materialet hela vägen ner om man fyller allt på samma gång och att krossen längst ner i bädden blir porös och rör på sig redan vid första minusgraderna. Avjämna sedan ett finare sättmaterial ovanpå. Vi rekommenderar en bäddtjocklek på ca 3cm av dränerande Makadam/Flis 2-6 alternativt Stenmjöl 0-8 till detta. Det blir själva sättbädden närmst stenen och där muren sen får vila.

 

Steg 3

Montera din första rad med Mursten Visby, Denna rad kommer hamna under marknivå och vara den grundläggande pusselbiten i din murbyggnation. Absolut minst 10% av murens fulla höjd skall vara under mark. Men att ta till en hel mursten är klart att rekommendera för en stabil grund.

Montera din första murstensrad och driv ner stenen med gummiklubba i sättbädden. På sidorna av din mursten bör du återfalla med bergskross för en så stabil inramning av stenraden som möjligt. Komprimera även denna kross med vidtag försiktighet så du inte ändrar läge på din bottenrad med mursten. Vill du sedan ansluta med dekorstenen eller gräs så kan du anpassa höjden på återfyllnaden och sedan rulla ut fiberduk följt av just dekoren eller jord och gräsfrö.

 

Steg 5

Bygg nu vidare uppåt med dina murstenar och limma fast dom allt eftersom. Placera dina murstenar i halvförband. Med andra ord så att den nya raden murstenar hamnar mitt på skarven mellan dom underliggande. På så sätt möjliggör du en enkel byggnation av 90° hörn då stenens längd är delbar med bredden. Och vill du inte bygga hörnor men ändå har en vinkel på din mur så kan en stenstolpe vara ett snyggt alternativ att angränsa dina murar emot.

Vid en fristående murkonstruktion byggd enligt anvisningen ovan så rekommenderar vi en maxhöjd om ca 60 cm ovan mark.

* I vissa fall kan en gjuten betongsula vara att föredra som botten till din mur för att kunna bygga denna något högre. Med tanke på att variationer och olika typer av markförhållanden spelar stor roll för rekommenderade höjder och konstruktioner och vi rekommenderar därför att du kontaktar oss för rådgörande kring din murkonstruktion, tänkta bygghöjd för bästa och stabilaste resultat.

Och som ett komplement till Mursten Visby så finns även vår snygga Stödmur Gripsholm som går att bygga både fristående och som stödmur. Denna mur bygger du med låsplugg då stenen är försedd med spår där låspluggen enkelt placeras. Här kan du även välja mellan vilken sida du vill ha synlig åt respektive håll då muren är slät på ena sidan och knäckt på andra.

Föregånde artikel MONTERINGSANVISNING MURSTEN SOLLIDEN
Nästa artikel Monteringsanvisning Mursten Modern Fristående