icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Bygga stödmur i 7 steg

Bygga stödmur i 7 steg

Att bygga stödmurar kan du göra av flera anledningar. De är både praktiska och snygga samt skapar många möjligheter genom att jämna ut en lutande tomt och kuperad trädgård. Stödmuren visar upp trädgården från sin bästa sida och ger en välkomnande och hemtrevlig känsla. Kanske är du på jakt efter att låta en trappa leda dig upp längst muren eller kanske bara höja upp en slänt. Oavsett användningsområde så kommer en stödmur göra underverk för trädgården.

Här berättar vi mer om hur du bygger stödmurar med mursten av betong.

Bygga stödmur kan du göra av flera skäl

Stödmurar är murar med fyllnadsmassor bakom. De är med andra ord enkelsidiga och är så väl ett estetiskt inslag på tomten som en funktionell fullträff. Fyllnadsmassorna och tillbehören kombinerat med rätt schaktade markmassor gör din mur till en stabil avvägning som ger marken en hållbar yta att belasta. 

De absolut vanligaste anledningarna till att bygga en stödmur är:

  • Vinna tomtyta
  • Skapa intressanta nivåskillnader och terrasseringar
  • Skapa förutsättningar för stensättning av marksten och plattor
  • Ge stöd till rabatter och andra planteringsytor 

Vilken mursten du väljer beror på vad det är för stödmur du vill bygga och vilken funktion den ska ha. Läs mer om några av våra vanligaste och mest populära stödmurar här på Stenbolaget som du kan bygga.

Välj mur efter önskad höjd och markförhållanden

Vissa byggen med stödmurar ställer högre krav än andra. Ska du exempelvis skapa terrassering för uppfart är det viktigt att stödmuren klarar belastningen av det fordon som ska köra på ytan. Det bästa är om du hör efter med hantverkaren för ditt bygge eller rådfrågar oss på Stenbolaget. Vi kan våra murar och kan hjälpa dig i valet av stödmur och mursten. Du kan även kontakta vår kundservice eller besöka våra butiker för att finna mer inspiration och se muren i våra utställningar. Läs mer under produktsidorna för att se var respektive stenmur lämpar sig och klarar av. 

För lägre trädgårdsmurar kan du bygga med de flesta murstenar men för de mer krävande miljöerna och högre höjderna bör en stabilare konstruktionsmur eller L-stöd väljas.

Några exempel på stenar till stödmurar är konstruktionsmurar i betong, blockstensmurar av granit, L-stöd, knäckt mursten med klack samt i vissa fall gjutna murar med beklädnad. Murstenar i betong är de främsta stödmurarna vi säljer och finns i många olika varianter, storlekar, med olika ytbehandlingar och färger. Du väljer helt beroende på ändamålet.

Material och verktyg för att bygga stödmur

Om du ska bygga din stödmur på egen hand är det viktigt att du är noggrann i alla steg och följer monteringsanvisningen för just den produkt du ska bygga med. Bygger du fel finns risk för att muren sätter sig eller i värsta fall rasar på sikt. För ett stabilt förarbete med god dräneringsförmåga behöver du följande:

Fyllnadsmaterial & tillbehör

Maskiner & verktyg - Stora som små

Övrigt

*Kan behövas och vara helt avgörande beroende på vilken stödmur och höjd du bygger. Vissa av våra murar kräver låspluggar och får sin stabilitet genom just dessa. Låspluggen kan både monteras vertikalt med murstenens spår och ge en helt rak stödmur i framkant samt vridas för en lutande mur in i markmassorna.

Hur du bygger en stödmur stabilt och snyggt i sju steg

1. Planering och förberedelse är av största vikt för ett lyckat trädgårdsprojekt.

Var noga i ditt planeringsstadie och välj rätt mur, färg och stenval för just din mur och trädgård. Det estetiska valet behöver göras, men även valet av en mur med rätt konstruktion och hållbarhet. I vårt sortiment hittar du ett brett urval av mursten med olika konstruktioner, anpassade efter olika höjder och platser. Känner du att du behöver bolla idéer med någon som verkligen kan murar och dess förutsättningar så är det bara att höra av dig till oss. Besök våra butiker för inspiration eller boka en gratis rådgivning med någon av våra stenspecialister. Alternativt ring vår kundtjänst för att rådgöra och hitta lösningar till ditt tänkta murprojekt.

2. När du ska bygga en stödmur är det första steget att gräva ut för muren. 

Hur mycket du ska gräva ut beror på vilken höjd din stödmur ska ha. En riktlinje är att gräva ut lika mycket bakom muren som den ska bli hög. För att få fram djupet du behöver schakta så räknar du helt enkelt på murens färdiga höjd. Tänk på att 10% av höjden behöver ligga under marknivå. Gräv även ut en bredare ränna som grund för din mursten på cirka 30 cm djup och 50 cm bredd så att bottenstenen och grundstenen får en stabil grund att vila på.

Urgrävd yta med fiberduk och bärlager på plats.

3. Efter att du grävt ut för din stödmur täcker du ytan med en fiberduk. 

Låt gärna fiberduken gå över ytans kanter och klipp därefter av med sax eller skär av med kniv. Tänk på att överlappa alla skarvar så att din fiberduksläggning blir tät. Fyll därefter hela rännan med bergskross och packa bädden med markvibrator. Denna kan du hyra hos din lokala maskinuthyrare.

4. Jämna av med en mindre fraktion stenmjöl eller makadam/flis för en bra sättbädd.

Packa återigen tätt och kontrollera med Vattenpasset att bädden är jämn. Lägg därefter på första raden med dina mursten mitt i rännan. Driv ner din mursten med hjälp av Gummiklubban Du behöver vid detta steg även placera ut eventuellt dräneringsrör snett bakom murstenen. Dräneringsröret hjälper dig att leda vatten bort från muren och för att undvika frostsprängningar vintertid. Såga till rören men en vanlig såg eller vinkelslip i den storlek du behöver och se därefter till att placera röret med fall mot brunn eller annat rör som kan leda vattnet vidare. Tänk på att det är detta steg som blir grundläggande för hela din stenmur som nu kommer byggas. Var noggrann och slarva inte med vattenpass och sättbädden!

Första raden med murstenar är på plats.

5. Första raden mursten är nu på plats och dags för återfyllnad och nästa rad av din stenmur.

Vissa murar fäster du ihop med lim, andra med låspluggar eller en gjuten klack i stenens bakkant. Stödmurar kan även byggas med geonät för att ge en extra stabilitet.Tänk på att murar med högre höjd ofta även behöver luta inåt för en ökad stabilitet. I detta skede ska du även börja fylla upp bakom din mur. Du fyller upp med makadam precis bakom stenen med en bredd på ca 15% av murens höjd och minst 15 cm. En klar fördel är att alltid montera ner en hel sten i marken oavsett om du bygger en låg trädgårdsmur. Komplettera med bergskross på resterande yta av bakskiktet och komprimera massorna med din markvibrator. Om du har stödmur med hålrum fyller du även dessa med bergskrossen, dock utan att vibbra.


Bygg vidare och återfyll vartefter

6. Fortsätt att bygga vidare med rader av stödmuren och återfyll allt eftersom

Bygg på med rader av din mur och återfyll allt eftersom med makadam och stenkross som du försiktigt packar med markvibratorn. Tänk på att inte bygga upp hela muren direkt utan gör detta i skikt. Du ska i omgångar vibbra ditt material och se till så att alla krossmassor och ditt bärlager blir helt packat för ett så stabilt resultat som bara möjligt. Tänk även på att hålla ett avstånd på minst 60 cm med markvibratorn från muren. 

7. När du har lagt din sista rad med mursten kan du avsluta med en toppsten

För bästa inramning och snyggast resultat rullar du även ut fiberduk som skyddar murens baksida mot jordlagret. Detta om du skall anlägga rabatt eller gräsmatta direkt i anslutning bakom din trädgårdsmur. Toppstenen limmar du sen fast precis som med eventuella hörnstenar. Denna ger en snygg avslutning och är ett måste till vissa murar vars konstruktion inte är estetiskt snygg på toppen. Toppsten och avtäckning som det även kallas finns att köpa i både betongsten och vacker och hållbar granit.

Avsluta med toppsten

 

BYGGA STÖDMUR MED HJÄLP AV LÅSPLUGG

Något som blir vanligare är att stödmuren byggs ihop med hjälp av låspluggar. Fördelen med dessa är att du kan bestämma om stödmuren ska luta bakåt (vid högre belastningar) eller vara helt lodrät (om det inte ställs lika stora krav på konstruktionen). Du kan på så sätt använda samma sten på olika platser på tomten trots att det kanske ställs olika krav på höjder och belastningar. Låspluggarna gör det även enkelt att bygga stödmuren tillsammans med ett så kallat geonät för att den ska tåla ännu högre påfrestningar. Låsplugg monteras två stycken per mursten och fungerar både till raka och svängda murar.

Tips från Stenbolaget:

- Denna monteringsguide är endast en knuff i rätt riktning och det är viktigt att du utgår efter just din stödmurs monteringsanvisning. Detta för ett lyckat resultat och en så smidig montering som bara möjligt. Många murar har helt olika konstruktioner och den ena monteringsanvisningen kan inte nyttjas till en annan mur. Stort lycka till med din trädgårdsmur och tveka inte att kontakta oss om du behöver ytterligare tips och råd under resans gång. 

- Känner du dig osäker inför din murbyggnation så boka gärna en kostnadsfri rådgivning med oss. Där kan vi gå igenom ditt projekt, dina visioner och alla dom utmaningar du står inför. Rådgivningen kan ske både på distans eller på plats i någon av våra butiker runt om i landet.

Föregånde artikel Välja rätt fogsand till projektet
Nästa artikel Material och verktyg till klinker