icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Ge din sten ett långt och rikt liv

Ge din sten ett långt och rikt liv

Natursten är ett vackert byggnadsmaterial med många fördelar ur ett miljöperspektiv. Den är fri från kemikalier och håller i stort sett hur länge som helst. Ett stengolv blir bara vackrare och vackrare ju mer patina det får och skapar en tidlös miljö i ditt hem. Men som alla andra naturmaterial så behöver du ta hand om ditt stengolv. Rå om stenen med schyssta behandlingsprodukter och njut av ditt stengolv i många många år!

Sten har varit ett populärt byggnadsmaterial sedan urminnes tider. Runt om i Europa hittar vi än idag massa platser med naturstensgolv som andas en 100årig historia. Den är fördelaktig ur ett klimat- och hälsoperpektiv då den är fri från kemikalier och har god hållbarhet som står sig. Marmor, skiffer, granit och kalksten är bara några av dom naturstenar som fortsätter att skapa vackra rum i en tidlös kontext. på senare år har det även kommit snygga substitut till natursten i from av granitkeramik. Materialet står emot repor och spill på ett helt annat sätt och ger nyanlagt ett golv som står pall. 

Ta hand om ditt stengolv med schyssta behandlingsprodukter och det kommer skänka glädje med åren och i framtiden. Med nanoimpregnering kan du lägga ett skyddande täcke över exempelvis din bänkskiva i marmor, granit, och många typer av stengolv. Nanoimpregneringen ger en vattenavvisande yta och stöter ifrån sig spill och fläckbilning som annars vill leta sig ner i vissa naturstenars öppna porer.

Antifläck Nano Akemi används för vatten- fett- och oljeavvisande behandling av polerad och rå natur- och konststen för både inomhus och utomhusanvändning. Du kan applicera produkten på exempelvis marmor, granit, keramiska plattor och terazzo) Nedsmutsning förhindras till viss mån och kan avlägsnas lite lättare.

Den skyddande effekten uppnås efter några minuter och fullständigt skydd får ditt stengolv efter ca 2-3 timmar. Produkten är en väderbeständig impregnering som inte gulnar. Stenen bibehåller sin andningsförmåga och sin nyans då nanoimpregneringen normalt inte ger någon färgförändring.

Nanoeffekt finns att köpa på både 250ml flaska och på 1 liter och du bör räkna på en åtgång på 5-20m2 åtgång per liter. Helt beroende på stenens densitet, porer och absorptionsförmåga.

För den som har en härlig men något trött granitplatta eller skifferplatta till ytan så finns färgförstärkare som med ett enkelt svep skänker ny härlig lyster och intensitet till stenen! Produkten intensifierar natursten och bibehåller stenens andningsförmåga. 

Färgförstärkningen arbetas in på en rå, sågad eller slipad yta på både granit, kalksten och skiffer och du får färgmässigt en mörkare ton. Extra bra där kontrast vill skapas mellan ytor. Produkten fungerar även på betongsten men där blir åtgången otroligt mycket större då ytan skall kunna mättas.

Vid just färgförstärkning av granit där densiteten är hård brukar Färgförstärkning Super funka bäst. Ibland blir det en mindre eller knappt någon skillnad alls när man använder standard färgförstärkning på granit med hög densitet. Det bästa man kan göra för att vara säker på sitt slutresultat är att testa på en mindre spillbit eller en ej synlig yta först, innan man behandlar en hel yta. För att säkerställa vilken produkt du skall använda dig utav.

Vid användning av färgförstärkning och färgförstärkning Super så får du en mörkare stenyta med en våteffekt. Så är du osäker på hur ditt resultat kommer att bli kan du testa att fukta din golvyta innan som referens.

Du bör inte kombinera Nanoimpregnering med Färgförstäkningarna då produkterna inte går igenom varandra. Här väljer man ett spår för sin golvimpregnering.

Vad det gäller alla typer av behandling, färgförstärkning och tvätt av natursten och borttagning av fläckar så bör medlet testas på en mindre, ej så synlig yta för att se hur stenen reagerar. Ett tips innan du tar hand om hela ditt stengolv.

Kalksten är också ett av våra mest populära naturmaterial till just stengolv. Ett golv av kallsten får en levande yta där ådringar, stenens textur och ibland fossila inslag skapar exklusivitet i hemmet. Kalksten är dock ett mjukare stenmaterial som är syrekänsligare än många andra naturstenar. Ett kalkstensgolv impregneras enklast genom daglig skötsel med natursåpa som arbetas ner i stenens porer. 

För en behandling av kalkstensgolv rekommenderas främst daglig skötsel och underhåll med naturlig såpa. Kalkstenen är känslig för salter och medel med ph-värde under 7 så var vaksam mot dom rengöringsprodukter du har där hemma. Ett nyanlagt golv mättas med den första städningen och i kontakt med natursåpan och får en viss impregnering och porfyllnad. Vid regelbunden användning så underhålls stenen och får fortsatt ytskydd. Den mest optimala ytan i hemmiljö som har den tätaste ytan är slipad. 
Överskott av såpa torrpoleras bort eller tvättas bort med vatten.

Ge ditt stengolv en gnutta omsorg och ni kommer få ett långt och rikt liv tillsammans!

Föregånde artikel Lägg dina steppingstones i enkla steg
Nästa artikel Välja rätt fogsand till projektet