icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Steppingstone Granit Grå

Lägg dina steppingstones i enkla steg

När du vill skapa en enkel förändring i trädgården är trampsten ett utmärkt val. De vackra stenplattorna av natursten ger trädgården ett gemytligt och lekfullt intryck då de skapar blickfång, passager och pryder din tomt. Trampstenar, eller steppingstones som de även kallas, är perfekta för dig som vill ha en enkel gång i t.ex. gräsmattan, rabatten eller på en grusgång av dekorsten. Steppingstones monteras med små medel och mindre insatser och ger snabbt snygga resultat. Trampstenar är även bra för dig som önskar mer natursten i trädgården utan större kostnader.

Vårt sortimentet av steppingstones på Stenbolaget är brett och du kan välja mellan olika nyanser, storlekar och stentyper. Stenarna kommer med grövre, något halksäkrade ytor som ger foten grepp och en behaglig yta att gå på. Både med sko och för barfotagång. Den jämnt blästrade ytan på graniten sticker verkligen ut här och ger en otroligt bekväm sten att gå på!

Steppingstone i gräsmatta

Montera dina trampstenar i trädgården

Montering sker genom att man helt enkelt placerar ut stegstenarna på gräsmattan och med spade gräver ur dess kontur. Varje sten är unik och i vissa modeller så kan stenarna variera stort i både form och storlek. Placera ut trampstenarna med lagom långt mellanrum så att det känns naturligt att gå på. En tumregel är ca 4 stegstenar per 2 meter gång. Men allas gångsteg är unikt och skiljer oss åt, så hitta rätt gång för dig. Gräv sedan ur den spadmarkerade ytan där stenen ska ligga. Ta till djupet så både stenens tjocklek och ett bärande lager sand får plats. Man vill självklart att trampstenarna hamnar i nivå med marken runt omkring. Ett tips är att använda stenmjöl 0-8 eller stenflis som bärande skikt under under stenarna för att få till ett jämnt och bärande underlag. På samma sätt kan du även montera dina trampstenar i blomsterlandet eller rabatten. Tänk på att du alltid kan komplettera med fler steg och bygga på din trädgårdsgång med tiden.

Steppingstone i grusgång

Kombinera steppingstones i dekorsten eller grusgång

En grusgång har ju ofta en otroligt packad yta undertill, detta gör att montering av stegen blir relativt enkel. Gräv ur din yta och bedöm ditt underlag. Man vill ha en fast botten och ett underlag som inte sjunker ner med tiden. Lägg enkelt ut dina trampstenar och skrapa bort grus, gångsingel eller den dekorsten som ligger sedan tidigare. Detta utgör en harmonisk trädgårdsgång och ett tydligt gångstråk, mitt i din grusgång. Och är du sugen på att skapa en grusgång eller dekorstensläggning i samband med din montering av trampstenar så läs våra guider för just grus och dekorsten!

Montera granithällar och plattor som moderna tramstenar

En väldigt populär lösning just nu är att montera rektangulära granitplattor, skiffer och granitkeramik som enkla steg i trädgården. Dom monteras på samma sätt som övriga trampstenar och ger en lite modernare look än dom naturligt formade stenplattorna. Välj mellan många olika storlekar och tjocklekar och hitta en platta som passar din fot och din trädgård. 

Andra roliga tips du kan göra med steppingstones

Du kan även använda våra steppingstones till pyssel. Ett gör-det-själv-tips är att tillverka ett bord med dessa naturstensplattor. Använd ett bra lim för att fästa bordsben mot undersidan på din stegsten. Bordsben finns att köpa i många butiker. Då våra steppingstones är naturligt utformade ger dessa en snygg look och ett perfekt avställningsbord i uterummet. Du kan även nyttja trampsten som serveringsfat och som underlag för dekoration. Här sätter bara din fantasi gränser!

Detta är ett perfekt knep för att nyttja eventuella stegstenar som inte nyttjats vid din montering.

Gjut en trampsten i betong - enkelt och roligt

Är du på jakt efter en trampsten i betong? Kanske har du även en kreativ ådra och är nyfiken på att gjuta dina egna? Betong är ett fantastiskt material och roligt att använda till olika gör-det-själv-projekt. Att gjuta en egen trampsten är enkelt men kräver en form man är nöjd över. Använd med fördel vår finbetong, den ger din trampsten en jämn och snygg finish samt god täthet. Väljer du grovbetong så får dina steg en väldigt grov och rustik yta. Sedan kan du välja att använda en betongform av exempelvis gummi i olika former och med eventuellt mönster, eller tillverka din egna form efter tycke och smak. 

Föregånde artikel Förnya och klä in din trädgårdstrappa
Nästa artikel Ge din sten ett långt och rikt liv