icon Till innehåll
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton. Häng med!
STENBOLAGETS ADVENTSKALENDER! Nya kampanjer avslöjas varje dag ändra fram till julafton.
Hemtrevliga kalkstensgolv och kalkstensväggar

Hemtrevliga kalkstensgolv och kalkstensväggar

Kalksten till hallen är mycket populärt och något som efterfrågas högt av våra kunder. Bergarten ger med sina fossila avtryck ett levande golv där ingen kalkstensplatta är den andra lik. Kalksten finns i många rika färger och nyanser , där både ådringar och textur varierar i ett brett spann. Det är med andra ord enkelt att hitta en kalksten som passar i ditt hem! Att tänka på är att kalkstenen är en mjukare stensort än exempelvis granit och skiffer och kan därmed få mer repor eller patina som vi gillar att kalla det med tiden. Tänk efter vilken yta du skall lägga ditt kalkstensgolv och ta höjd för att stenen är något känsligare än granitgolv. De flesta anser dock att kalkstensgolvet blir vackrare med åren just när den uppnått en viss patina.

Jurakalksten Grå

Jurakalkstenen är ett exempel på en av våra absolut populäraste kalkstenssorter i sortimentet. Stenen har gett många hem ett ordentligt lyft genom åren. Den kommer från Tyskland och finns i vackra beigea och grå nyanser. Detta är kalkstensplattor där mycket mönster och åringar flyttat in och fossila inslag är inte alls helt ovanligt. Med jurakalksten till ditt hallgolv ger du ett varmt intryck i hemmet. Du hittar den i fallande längder och i tre olika nyanssorteringar där färgen GråBeige är den billigaste till pris och mest kontrastrika stenen. Den GråBeigea sorteringen slår kraftigt i dom nämnda nyanserna och du kan skapa väldigt spännande golvläggningar och väggbeklädnader. Jurakalksten passar till både hallgolv, vardagsrum, kök och badrum. I badrum hittar vi den främst på golv och vägg men mer sällan i själva duschhörnet där vatten kan bli stående. Kalksten är överlag inte en optimal sten att ha just i duschhörn. Främst för att mycket sura medel används och kan skada stenen. Vårt vatten innehåller dessutom en del kalk vilket kan ge vita rinningar på kalkstensplattorna. Stenbolagets Jurakalksten kommer med fint slipad yta som ger ett otroligt skönt steg för foten längst golvet. Att stenen även fungerar med golvvärme är också ett stort plus i kanten. Golvvärme ger stengolv ytterligare en dimension och kan läggas med både elslingor och som vattenburen värme.

I Sverige hittar vi golvmaterial i bland annat Jämtlandskalksten, Borghamnskalksten, Ölandsten i form av Alböke och Gotlandskalksten med sin Norrvange och Södervange. I Sverige har man brutit kalksten i över 1 000 år och industrin har en lång historia och stor tradition i hantverket. Den svenska kalkstenen finns i en bred färgskala och är en återkommande syn till golv i både privata och offentliga miljöer. Bara ett exempel är flera av avgångshallarna på Arlanda och trapphus i fastigheter i stadsmiljö, för att inte nämna alla dom skolor runt om i vårt avlånga land som lagts med 100-tals kvadratmeter av kalksten i både trappor och golv. Du hittar mängder med svensk kalksten i vårt sortiment till riktigt bra pris.

Framförallt har vi ett extra brett utbud av Ölandskalkstenen Alböke!

Ovan ser du några av dom vanligaste kalkstenarna från Sverige

Vid montering av ett kalkstensgolv så rekommenderar vi att du använder dig av ett naturstensfix och en fog som även den är lämpad för juste natursten. I vårt sortiment från Murexin hittar du en rad produkter med just dessa egenskaper. I övrigt är det som att sätta kakel eller klinker och montering sker ofta med kakelkryss och tandspackel, medans fogningen kräver svamp, tvättbäda och massor av vatten för att få ditt golv att verkligen skina direkt efter själva läggningen.

Föregånde artikel Framhäv din trädgård i vintertid
Nästa artikel Klassisk eller modern markstensläggning?