Till innehåll
Midsommarfest - upp till 30% rabatt på sten till din trädgård!
Midsommarfest - upp till 30% rabatt på sten till din trädgård!
Hemtrevligt med kalksten

Hemtrevligt med kalksten

Kalksten till hallen är mycket populärt och något som efterfrågas högt av våra kunder. Bergarten ger med sina fossila bilder ett levande golv där ingen platta är den andra lik. Kalksten finns även i många rika färger och nyanser. Det är med andra ord enkelt att hitta en sten som passar i ditt hem! Att tänka på är att kalkstenen är en mjukare stensort än exempelvis granit och skiffer och kan därmed få mer repor eller patina som vi gillar att kalla det med tiden. De flesta anser dock att kalkstenen blir vackrare med åren när den fått sin patina.

Jurakalksten Grå

Jurakalkstenen är ett exempel på en av våra absolut populäraste kalkstenssorter. Den kommer från Tyskland och finns i ljuva beigea och grå nyanser. Detta är plattor där mycket mönster och åringar flyttat in och fossila inslag är inte alls ovanligt. Med jurakalksten till ditt hallgolv ger du ett varmt intryck i hemmet. Du hittar den i fallande längder och i tre olika nyanssorteringar där färgen GråBeige är den billigaste och mest kontrastrika stenen. Jurakalksten passar till både hallgolv, vardagsrum, kök och badrum. I badrum hittar vi den främst på golv och vägg men mer sällan i själva duschhörnet där vatten kan bli stående. Kalksten är inte en optimal sten att ha just i dessa hörn. Främst för att mycket sura medel används och kan skada stenen. Stenbolagets Jurakalksten kommer med slipad yta som ger ett otroligt skönt golv för foten. Att stenen även fungerar med golvvärme är också ett stort plus i kanten.

I Sverige hittar vi golvmaterial i bland annat Jämtlandskalksten, Borghamnskalksten, Ölandsten och Gotlandskalksten. I Borghamn har man exempelvis brutit kalksten i över 1 000 år. Den svenska kalkstenen finns i en vid färgskala och är en återkommande syn till golv i privata och offentliga miljöer. Bara ett exempel är flera av avgångshallarna på Arlanda och trapphus och skolor runt om i vårt avlånga land. Du hittar mängder med svensk kalksten i vårt sortiment. Framförallt har vi ett brett utbud av Ölandskalkstenen Alböke!

Nedan ser du några av dom vanligaste kalkstenarna från Sverige

Vid montering av ett kalkstensgolv så rekommenderar vi att du använder dig av ett naturstensfix och en fog som även den är lämpad för juste natursten. I vårt sortiment från Murexin hittar du en rad produkter med juste dessa egenskaper. I övrigt är det som att sätta kakel eller klinker och montering sker ofta med kakelkryss och tandspackel, medans fogningen kräver svamp, tvättbäda och massor av vatten.

Föregånde artikel Framhäv din trädgård i vintertid
Nästa artikel Klassisk eller modern markstensläggning?