icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Jordguiden - allt du behöver veta om jord

Jordguiden - allt du behöver veta om jord

Vi på Stenbolaget säljer jord för trädgård och plantering!

Läs allt om de olika sorterna och hur du använder jorden.

Hos oss på Stenbolaget hittar du ett brett sortiment av produkter för trädgårdens gröna invånare! Vi erbjuder flera olika sorters jord och produkter för planteringar. Du kan köpa samtliga på storsäckar eller som lösmaterial för hämtning på antingen lastbil eller släpkärra eller beställa direkt hem med våra transporter. Utöver jord hittar du även täckbark och toppdress i vårt sortiment. Du kan även vid ett mindre behov köpa vår smidiga småsäckar och fylla upp själv. Dessa säljs på plats på utvalda butiker och anläggningar. Kontakta vår kundtjänst eller besök respektive produktsida för mer information och tillgänglighetsstatus för just småsäckar.

Att använda bra jord är viktigt eftersom det är jorden som ger växter rätt förutsättningar att kunna växa och må bra i trädgården. Med jorden skapar du en central för trädgårdens kretslopp. Växterna och trädgårdens gröna invånare livnär sig av den näring som finns i jorden, och man kan kalla jord för både trädgårdens skafferi och näringsbank. Där växterna helt enkelt kan hämta näring när det behövs och läka sig själva när det känns syrefattigt. Men jorden behöver även den skötas, skänkas näring och arbetas med under årens lopp. Mycket klarar den av själv, men exempelvis under torra perioder behöver den mycket kärlek för att bistå alla planteringens växter.

Många planteringar av såsom fruktträd, gräs och annat sker oftast på sensommar/höst. Då är det lagom varmt, jorden ofta uppvärmd och du kan få hjälp med bevattning av mer regn samt den fukt som bildas nattetid.

Det är viktigt med en levande jord. I jorden finns även en rad olika invånare i form av nyttiga mikroorganismer, maskar och små kryp som behövs för att rabatten skall må bra. Bevattning, luckring, näringstillsättning, tillsättning av nyjord och gödsel är några underhållsknep som håller rabatten fortsatt näringsrik och invånarna nöjda.

Det kan däremot vara svårt att veta vilken typ av jord du ska använda för att plantera dina växter och därför har vi skapat en liten jordguide med sorterna vi erbjuder som hjälper dig att välja rätt jord. Klicka dig gärna vidare till respektive produktsida för ökad kunskap och mer information och djupdykning i produkten.

För sanningen är att jorden spelar stor roll när det kommer till välmåendet för dina växter och din trädgård! Det är därför viktigt att använda jord av hög kvalitet vid plantering och odling.

Dessa olika jordsorter finns i vårt sortiment: 

Växtjord A

Växtjord typ A är en rotogräsfri växtjord för plantering av buskar, häckar och träd i normala trädgårdsförhållanden. Vår Växtjord A kan användas till anläggning av gräsmattor när man vill åt en rotogräsfri och gödslad jord. Om du däremot är ute efter jord till blomrabatter, köksträdgården, perenner och sommarblomster är det vår rabattjord vi främst rekommenderar då denna inte är lika tung som Växtjord A. Växtjord A är en tyngre jord som ger en bra uppfyllnad och avjämning. 

Toppdress
En planteringsjord som används för att reparera fläckar i befintliga gräsmattor samt förbättra dina gräsytor, din jordstruktur och hela gräsmattor. Vår Toppdress är finsorterad som såjord men toppdress har betydligt mer näring och innehåller en finare sand. Toppdress gör att gräsytan lättare behåller sin fukt och att ytan lättare kan ta till sig dess näring. En sliten gräsmatta behöver toppdress och framförallt en bättre jordstruktur undertill så man kan även behöva lufta gräsmattan. Ge gräsmattan vad den förtjänar och låt den hålla sig grön och vacker även när torrare period slår till.

Täckbark 10-40
Täckbark är både dekorativ och håller undan ogräs samt håller fukten kvar i rabatt och runt dina trädgårdsväxter. Täckbark läggs även kring känsliga växter på hösten och inför vinter, detta för ett skyddande skikt när klimatet börjar slå om. På våren är det bra att lägga täckbark för att förhindra avdunstning och ogräsväxt under växtsäsongen. Vår täckbark består av furu- och granbark och är en ogödslad och sorterad bark med doft av barrskog. Barken håller fukten och bibehåller jorden fuktig en längre tid. Tänk på att täckbark har en viss livslängd och kan behöva bytas ut med åren för att behålla sin goda förmåga.

Rabattjord
En mycket näringsrik, rotogräsfri, finsorterad rabattjord med tillsats av sand. Den perfekta jorden för dig som ska anlägga en rabatt, planteringsyta samt sätta träd och buskar. Rabatt och perennajord ger växterna ett gott skafferi och depåer att hämta näring och kraft ifrån. Men självklart även för plantering av vad namnet avslöjar, trädgårdens perenner! Perenner är ett samlingsnamn för fleråriga växter som varje år vissnar under vintern och kommer åter på våren. Perennerna tar kraft och kommer åter efter vinterns vila under sitt snötäcke. Listan på perenner kan göras lång och rabattjorden ger en växt som mår och bor bra. Rabattjord passar även till köksträdgården eller som jordförbättring i rabatter. Ska du odla och plantera i pallkrage är även detta jorden för dig!

Makadam 2/6 m biokolskompost

Makadam 2/6 med Biokolskompost är lämplig som växtsubstrat till perenner, buskar och gräsytor. Du kan även använda materialet som fyllnad kring rotklump vid plantering av träd. Vårt makadam med biokolskompost innehåller hygieniserad hönsgödselkompost och Biokol. fungerar även bra i slänter då materialet inte spolas bort av regnvatten som annan lättare jord lätt kan göra. Det går även bra att odla grönsaker med blandningen då biokolen är mycket luftig, vattenhållande och därmed näringsrik. Blandningen innehåller EBC-Certifierad Biokol och är ett mycket luftigt material som gör planteringen lätt och som lätt håller bra med vatten.

Skapa sommarens gröna rum och plantera med Rabattjord från Stenbolaget

Föregånde artikel Inspireras av andras trädgårdar och uteplatser
Nästa artikel Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner