Till innehåll
KAMPANJ - MURVECKOR 15% - SKIFFER 15% - GRANITKERAMIK 10% - TRAPPOR 15% - DEKORSTEN 50%
KAMPANJ - MURVECKOR - Hemleverans i hela Sverige
Jordguiden - allt du behöver veta om jord

Jordguiden - allt du behöver veta om jord

Vi säljer jord för trädgård och plantering!

Läs allt om de olika sorterna och hur du använder jorden.

Hos oss på Stenbolaget hittar du ett brett sortiment av produkter för trädgårdens gröna invånare! Vi erbjuder fyra olika sorters jord och du kan köpa samtliga på storsäckar om 1000 kg eller som lösmaterial som kan hämtas på antingen lastbil eller släpkärra. Även täckbark och toppdress finns i vårt sortiment. Du kan även vid ett mindre behov köpa vår smidiga småsäckar och fylla upp själv. Dessa säljs på plats på utvalda butiker och anläggningar. Kontakta vår kundtjänst eller besök respektive produktsida för mer information och tillgänglighetsstatus

Att använda bra jord är viktigt eftersom det är jorden som ger växter rätt förutsättningar att kunna växa och må bra i trädgården. Växterna livnär sig av den näring som finns i jorden, och man kan kalla jord för både trädgårdens skafferi och apotek. Där växterna helt enkelt kan hämta näring när det behövs och hela sig själva när det känns syrefattigt. Det kan däremot vara svårt att veta vilken typ av jord du ska använda för att plantera dina växter och därför har vi skapat en liten jordguide med sorterna vi erbjuder som hjälper dig att välja rätt jord. Klicka dig gärna vidare till respektive produktsida för ökad kunskap och mer information och djupdykning i produkten.

För sanningen är att jorden spelar stor roll när det kommer till välmåendet för dina växter och din trädgård! Det är därför viktigt att använda jord av hög kvalitet vid plantering och odling.

Dessa olika jordsorter finns i vårt sortiment: 

Växtjord A

Växtjord typ A är en rotogräsfri växtjord för plantering av buskar, häckar och träd i normala trädgårdsförhållanden. Vår Växtjord A kan användas till anläggning av gräsmattor när man vill åt en rotogräsfri och gödslad jord. Om du däremot är ute efter jord till blomrabatter, perenner och sommarblomster är det vår rabattjord vi främst rekommenderar då denna inte är lika tung. Växtjord A ger en bra uppfyllnadsjord och avjämning.

1_VäxtjordA

Toppdress
En planteringsjord som används för att reparera fläckar i befintliga gräsmattor samt förbättra dina gräsytor och gräsmattor. Toppdress kan även nyttjas när färdig gräsmata ska rullas ut. Vår toppdress är finsorterad som såjord men toppdress har betydligt mer näring och innehåller en finare sand. Toppdress gör att gräsytan lättare behåller sin fukt och att ytan lättare kan ta till sig dess näring. Ge gräsmattan vad den förtjänar och låt den hålla sig grön och vacker även när torrare period slår till.

2_Toppdress

Täckbark 10-40
Täckbark är både dekorativ och håller undan ogräs samt håller fukten kvar i rabatt och runt dina trädgårdsväxter. Täckbark läggs även kring känsliga växter på hösten och inför vinter, detta för ett skyddande skikt när klimatet börjar slå om. På våren är det bra att lägga täckbark för att förhindra avdunstning och ogräsväxt. Vår täckbark består av furu- och granbark och är en ogödslad och sorterad bark med doft av barrskog.

3_Täckbark

Rabattjord
En mycket näringsrik, rotogräsfri rabattjord med tillsats av sand. Den perfekta jorden för dig som ska anlägga en rabatt, planteringsyta samt sätta träd och buskar. Rabatt och perennajord ger växterna ett gott skafferi och depåer att hämta näring och kraft ifrån. Men självklart även för plantering av vad namnet avslöjar, trädgårdens perenner! Perenner är ett samlingsnamn för fleråriga växter som varje år vissnar under vintern och kommer åter på våren. Perennerna tar kraft och kommer åter efter vinterns vila under sitt snötäcke. Exempel på perenner är växter som: Taklök, Kärleksört, Daglilja och Backsippa. Men listan kan göras lång och den vanliga planteringssäsongen är under vår-sensommar, April-September. Rabattjord passar även till köksträdgården eller som jordförbättring i rabatter. Ska du odla och plantera i pallkrage är även detta jorden för dig!

4_Rabatt

Makadam 2/6 m biokolskompost

Makadam 2/6 med Biokolskompost är lämplig som växtsubstrat till perenner, buskar och gräsytor. Du kan även använda materialet som fyllnad kring rotklump vid plantering av träd. Vårt makadam med biokolskompost fungerar även bra i slänter då materialet inte spolas bort av regnvatten som annan lättare jord lätt kan göra. Det går även bra att odla grönsaker med blandningen då biokolen är mycket näringsrik. Blandningen innehåller EBC-Certifierad Biokol och är ett mycket luftigt material som gör planteringen lätt och som lätt håller bra med vatten.

5_Biokol

Skapa sommarens gröna rum och plantera med Rabatt & Perennajord.

Föregånde artikel Inspireras av andras trädgårdar och uteplatser
Nästa artikel Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner