icon Till innehåll
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Boka en rådgivning inför vårens projekt | Sveriges Största Stenspecialist!
Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner

Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner

Med sommaren runt hörnet är det många som vill fixa till sin trädgård. Vi har pratat med Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner på Njuta Trädgårdsdesign. Hon gav sina tips på hur du ska tänka kring trädgårdsdesign, men även vilka stenmaterial och stenplattor som är mest efterfrågade hos hennes kunder. 

"Med natursten blir golvet som ett smycke och en naturstensyta kan bara ligga och vara vacker, det behöver inte pyntas lika mycket som ett trädäck kanske behöver göras."

Att få till en trivsam, grönskande oas med en härlig uteplats i trädgården står högt på mångas önskelistor. Det är en mängd beslut som behöver göras när man ska göra om eller fixa sin trädgård. Vad ska man egentligen tänka på och hur bär man sig åt? Jeanette betonar vikten av att försöka se helheten och visualisera målbilden innan du påbörjar ditt projekt. Det är lätt att endast se hur kostsamt det kan bli, därför är det viktigt att ha en långsiktig plan och målbild som budgeten klarar och samtidigt se ditt projekt som en investering.

Genom att välja bra material som både är hållbara och lättskötta, kan du höja värdet på huset. Jeanette tipsar om att dela upp projektet så att det är roligt under hela arbetets gång och på så sätt minskar du även risken för att få tunnelseende och att tröttna mot slutet. Att göra om i trädgården är ingen quick-fix, det tar tid och innebär ofta mycket jobb. Om du istället vill ha en snabb förändring kan du alltid byta ut möbler eller sätta nya växter, dekorsten och blommor för att få in lite färg och nya dofter. 

Läs om hur du planterar och om våra planteringsprodukter i vår stora jordguide!

Murbeklädnad Rustik Grå i det populära formatet 600x300mm

Att tänka på helheten är som sagt viktigt när du designar din trädgård och uteplats. Väggar är en viktig del då de ramar in uteplatsen och skapar en mysig och ombonad känsla. Tänk dock på att variera längden och höjden på väggarna, så att du inte känner dig instängd. Du kan även använda dig av spaljéer med klättrande grönska för att skapa en levande känsla. Jeanette berättar att hon ofta designar halvhöga murar som exempelvis kan användas till en bardisk och helt plötsligt har du mer sällskapsyta, vilket är mycket uppskattat.

Glimmerskiffer i oregelbundet format ger liv och skapar blickfång.

Nästa steg är att välja utegolv, och då är natursten en utmärkt alternativ eftersom det är otroligt vackert, men även för att det är hållbart och lättskött.

"Av Jeanettes kunder är det nio av tio som väljer natursten till sin trädgård och det beror förmodligen på att natursten har en helt annan livslängd än vad exempelvis betongsten har."

Genom att leka med olika mönster och nyanser skapar du ett levande golv, men även att bryta av ytorna med olika naturmaterial ger en stor effekt. Välj ett praktisk och funktionellt golv på uppfarten, för att sedan exempelvis använda skifferplattor i trädgården. Detta ger känslan att du kliver in i en helt annan miljö och samtidigt får känslan av att “nu börjar trädgården”.

Vacker skiffer från Jämtland. Offerdalsskiffer är en av våra absolut finaste skiffer.

Att skapa en röd tråd i trädgården gör också stor skillnad och Jeanette tipsar om att t.ex. lägga skifferplattor på uteplatsen för att sedan binda ihop det genom att lägga skifferplatta som toppsten på en mur. Det ger dessutom en medelhavskänsla och varför inte placera ut terrakottakrukor för att utöka känslan. Taket är även en viktig del för få till en ombonad miljö och det kan vara pergola, glastak, eller träd med bredare krona för att förlänga känslan av grönska. 

Vad är då den rådande trenden när det kommer till stenval till trädgård och uteplats? Enligt Jeanette är granithällar mycket populärt, just för att det ger ett stilrent intryck. Oregelbunden skiffer är också efterfrågat och ger en helt annan karaktär än hos de raka stenplattorna. Detta är något vi på Stenbolaget verkligen kan stryka under, då vi även ser en kraftigt ökad efterfrågan på just natursten, där skiffer och granit verkligen ligger i blickfånget.

Granithäll Grå lagd som enkla trampstenar i gräset. En snygg och praktisk lösning.

Ljus natursten är även något som efterfrågas mycket av privatpersoner där glimmerskiffer också är ett starkt kort. Jeanette tipsar om att blöta ner stenen innan ett val genomförs, då en annan nyans träder fram och med tanke på att det är många blöta dagar i vårt land, kan det vara en bra idé. De flesta nybyggda husen har vita eller gråa färgskalor och ibland även svarta och om du lägger för mörka plattor och som dessutom får en mörkare nyans när den är blöt, kan det kännas för tungt och dystert. Då är det bättre att välja den som är lite för ljus vid en första anblick. Jeanette märker även att poolkantsten i natursten har blivit allt mer eftertraktat och att trädäcket som vi ser runt många pooler, försvinner mer och mer.

En trädgård med många olika typer av natursten i harmoni och samspel.

Natursten håller sig även bättre och är mer lättskött än trallvirket, som både bleks och får slitage snabbare. Av Jeanettes kunder är det nio av tio som väljer natursten till sin trädgård och det beror förmodligen på att natursten har en helt annan livslängd än vad exempelvis betongsten har, som inte håller sig lika fin lika länge. Men även för att den är otroligt vacker såklart. Med natursten blir golvet som ett smycke och en naturstensyta kan bara ligga och vara vacker, det behöver inte pyntas lika mycket som ett trädäck kanske behöver göras.

Besök www.njutatradgardsdesign.se för mer inspiration!

Föregånde artikel Jordguiden - allt du behöver veta om jord
Nästa artikel Herrgårds stil