Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner

Planera din trädgård - Tips från en trädgårdsdesigner

Med sommaren runt hörnet är det många som vill fixa till sin trädgård. Vi har pratat med Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt och trädgårdsdesigner på Njuta Trädgårdsdesign. Hon gav sina tips på hur du ska tänka kring trädgårdsdesign, men även vilka stenmaterial som är mest efterfrågade hos hennes kunder. 

 Att få till en trivsam, grönskande oas med en härlig uteplats i trädgården står högt på mångas önskelistor. Det är en mängd beslut som behöver göras när man ska göra om eller fixa sin trädgård. Vad ska man egentligen tänka på och hur bär man sig åt? Jeanette betonar vikten av att försöka se helheten och visualisera målbilden innan du påbörjar ditt projekt. Det är lätt att endast se hur kostsamt det kan bli, därför är det viktigt att ha en långsiktig plan och målbild som budgeten klarar och samtidigt se ditt projekt som en investering.

Genom att välja bra material som både är hållbara och lättskötta, kan du höja värdet på huset. Jeanette tipsar om att dela upp projektet så att det är roligt under hela arbetets gång och på så sätt minskar du även risken för att få tunnelseende och att tröttna mot slutet. Att göra om i trädgården är ingen quick-fix, det tar tid och innebär ofta mycket jobb. Om du istället vill ha en snabb förändring kan du alltid byta ut möbler eller sätta nya växter och blommor för att få in lite färg och nya dofter. 


Att tänka på helheten är som sagt viktigt när du designar din trädgård och uteplats. Väggar är en viktig del då de ramar in uteplatsen och skapar en mysig och ombonad känsla. Tänk dock på att variera längden och höjden på väggarna, så att du inte känner dig instängd. Du kan även använda dig av spaljéer med klättrande grönska för att skapa en levande känsla. Jeanette berättar att hon ofta designar halvhöga murar som exempelvis kan användas till en bardisk och helt plötsligt har du mer sällskapsyta, vilket är mycket uppskattat.

Nästa steg är att välja utegolv, och då är natursten en utmärkt alternativ eftersom det är otroligt vackert, men även för att det är hållbart och lättskött.

Genom att leka med olika mönster och nyanser skapar du ett levande golv, men även att bryta av ytorna med olika naturmaterial ger en stor effekt. Välj ett praktisk och funktionellt golv på uppfarten, för att sedan exempelvis använda skifferplattor i trädgården. Detta ger känslan att du kliver in i en helt annan miljö och samtidigt får känslan av att “nu börjar trädgården”.

 

 

Skiffer Tundra Oregelbunden 10-30Skiffer Tundra Oregelbunden 10-30
Skiffer Tundra Oregelbunden 10-30
Rabatterat pris442 kr/m2 Ordinarie pris553 kr/m2

Ett vackert levande skiffer med oregelbunden form.

Skiffer Lava Oregelbunden 10-30Skiffer Lava Oregelbunden 10-30
Skiffer Lava Oregelbunden 10-30
Rabatterat pris542 kr/m2 Ordinarie pris677 kr/m2

Oregelbundet skiffer i vacker blå-lila nyans.

Skiffer Savann Oregelbunden 10-30Skiffer Savann Oregelbunden 10-30
Skiffer Savann Oregelbunden 10-30
Rabatterat pris451 kr/m2 Ordinarie pris564 kr/m2

Sandfärgat skiffer till trädgården.

Glimmerskiffer Oregelbunden 20-40Glimmerskiffer Oregelbunden 20-40
Glimmerskiffer Oregelbunden 20-40
Rabatterat pris541 kr/m2

Oregelbunden skiffer när det är som bäst.

Att skapa en röd tråd i trädgården gör också stor skillnad och Jeanette tipsar om att t.ex. lägga skifferplattor på uteplatsen för att sedan binda ihop det genom att lägga skifferplatta som toppsten på en mur. Det ger dessutom en medelhavskänsla och varför inte placera ut terrakottakrukor för att utöka känslan. Taket är även en viktig del för få till en ombonad miljö och det kan vara pergola, glastak, eller träd med bredare krona för att förlänga känslan av grönska. 

Vad är då den rådande trenden när det kommer till stenval till trädgård och uteplats? Enligt Jeanette är granithällar mycket populärt, just för att det ger ett stilrent intryck. Oregelbunden skiffer är också efterfrågat och ger en helt annan karaktär än hos de raka stenplattorna. Detta är något vi på Stenbolaget verkligen kan stryka under, då vi även ser en kraftigt ökad efterfrågan på just natursten, där skiffer och granit verkligen ligger i blickfånget.

Ljus natursten är även något som efterfrågas mycket av privatpersoner där glimmerskiffer också är ett starkt kort. Jeanette tipsar om att blöta ner stenen innan ett val genomförs, då en annan nyans träder fram och med tanke på att det är många blöta dagar i vårt land, kan det vara en bra idé. De flesta nybyggda husen har vita eller gråa färgskalor och ibland även svarta och om du lägger för mörka plattor och som dessutom får en mörkare nyans när den är blöt, kan det kännas för tungt och dystert. Då är det bättre att välja den som är lite för ljus vid en första anblick. Jeanette märker även att poolkantsten i natursten har blivit allt mer eftertraktat och att trädäcket som vi ser runt många pooler, försvinner mer och mer.

 

Poolsten Granit Rak Grå 500x200x30Poolsten Granit Rak Grå 500x200x30
Poolsten Granit Rak Grå 500x200x30
Rabatterat pris237 kr/st Ordinarie pris338 kr/st

Hållbar poolkantsten i granit.

Poolsten Granit Rak Grå 600x300x30Poolsten Granit Rak Grå 600x300x30
Poolsten Granit Rak Grå 600x300x30
Rabatterat pris355 kr/st Ordinarie pris507 kr/st

Poolkantsten för en naturlig och bekväm sarg.

Poolsten Granit Rak Grafit 500x200x30Poolsten Granit Rak Grafit 500x200x30
Poolsten Granit Rak Grafit 500x200x30
Rabatterat pris284 kr/st Ordinarie pris406 kr/st

Kantsarg i mörk granit till swimmingpoolen.

Poolsten Granit Rak Grafit 600x300x30Poolsten Granit Rak Grafit 600x300x30
Poolsten Granit Rak Grafit 600x300x30
Rabatterat pris426 kr/st Ordinarie pris609 kr/st

Poolkantsten i mörk granit och rundad kant.

Natursten håller sig även bättre och är mer lättskött än trallvirket, som både bleks och får slitage snabbare. Av Jeanettes kunder är det nio av tio som väljer natursten till sin trädgård och det beror förmodligen på att natursten har en helt annan livslängd än vad exempelvis betongsten har, som inte håller sig lika fin lika länge. Men även för att den är otroligt vacker såklart. Med natursten blir golvet som ett smycke och en naturstensyta kan bara ligga och vara vacker, det behöver inte pyntas lika mycket som ett trädäck kanske behöver göras.

Besök www.njutatradgardsdesign.se för mer inspiration!

DekorationUtegolv

Relaterade produkter

Gångsingel och kantsten till en trädgårdDekorsten, gångsingel
Gångsingel 8-16 1000kg
Rabatterat pris1 265 kr/st

Gångsingel till tomtyta i storsäck.

Glimmerskiffer Steppingstone MiniGlimmerskiffer Steppingstone Mini
Glimmerskiffer Steppingstone Mini
Rabatterat pris247 kr/st

Trampsten i smidigt format för trädgårdsyta och gångstråk.

Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Trädgårdskantsten Mini Rustik Grå 500x150x75
Rabatterat pris131 kr/st Ordinarie pris164 kr/st

Lätthanterlig kantsten i gedigen granit.

Granithällar till entré med granitblockstegGranithäll Grå 500x250x20
Granithäll Grå 500x250x20
Rabatterat pris643 kr/m2

En otroligt prisvärd granithäll för trädgårdsgolvet.

Gratis rådgivning

Vill du ha en tid avsatt för att diskutera ditt projekt? Oavsett storleken på ditt projekt erbjuder vi gratis rådgivning och hjälp med ditt materialval. Besök en butik eller klicka nedan för att läsa mer och boka.

Boka rådgivning