icon Till innehåll
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Sista chansen på 1200 produkter nu på söndag! Fynda din sten redan idag!
00
:
00
:
00
:
00
Timmerhus: Ett gediget hantverk

Timmerhus: Ett gediget hantverk

Ett sant hantverk som andas historia

En timmerstuga är en hustyp där varje stock berättar en egen historia, så lägg bara örat mot en av väggarna och låta huset tala. Vi berättar här om våra stenprodukter och favoriter som passar till timmerstugans lummiga grönska.

Att timra hus har varit populärt i århundraden och timmer ger en antik och gedigen känsla med en fantastisk fasad och massiva innerväggar. Det som kännetecknar ett timmerhus är de krysslagda husknutarna där varje timmerstock försetts med huggna uttag. Själva husstommen består av horisontellt monterade stockar där dymlingar drivits in för att sammanfoga konstruktionen.

Varje stock blir förankrad och uppburen av en annan och flätar vackert ihop detta gedigna hantverk. Grunden på huset byggs upp av de så kallade syllarna eller syllvarvet som man också brukar säga. I modernare tid så har planbilade sidor på stocken gett husen en något annorlunda look så att tvärsnittet på timmerstockarna nästan blir åttkantigt. Den gamla skolan anpassade varje stock efter huset och hyvlades på plats medan man i modernare tid gått över mer till färdigsågat timmer för enklare montering och tätare väggar.

Offerdalsskiffer i oregelbunden form

En trädgård kring en timmerstuga är ofta inbäddad i stor grönska och stenar som gatsten, skiffer och andra tidlösa material används med fördel. Materialen får gärna komma i oregelbundna former med varierande fogstorlek och färgvariation. En riktigt snygg stensättning sker med Offerdalsskiffer. Denna oregelbundna sten med sitt ursprung från Jämtland ger en vacker och levande läggning.

Även dekorativa stenar som kullersten, dekorsten och traditionellt gångsingel smälter fint in i trädgården. En vacker lösning är att skapa ringlande trädgårdsgångar med hjälp av naturligt formade trampstenar. Dessa kommer i varierande storlek och plockar fram stil och form ur det enkla som hör timmerstugan till.

Föregånde artikel Sten till hem och trädgård
Nästa artikel Torp och lantlig stil